Sayılarının artmasını dilediğim başarı öykülerinden biri...

Hilmi DEVELİ
Hilmi DEVELİ EKONOMİDE SATIR ARASI hilmideveli@gmail.com

Geçen hafta Kocaeli Serbest Bölge’de (KOSBAŞ) konumlanmış yüzde 100 yerli sermayeli, TEKSAN Jeneratör Elektrik San. ve Tic. AŞ’yi, “jeneratör üretim üssü”nü yönetim Kurulu Başkanı Özdemir Ata, Yönetim Kurulu Üyesi Burak Başeğmezler ve Fabrika Müdürü Emrullah Kaymaz ile birlikte gezme olanağını buldum.

Türkiye’nin her yönüyle gurur duyacağı fabrikalarımızdan biri... Fabrikayı gezerken anlatılanlardan bir bölümü şunlardı; "Teksan Jeneratörleri, 2003 yılında taşındığı 20 bin metrekare kapalı alana sahip Sancaktepe-İstanbul ve 2017 yılında üretime geçilen 47 bin metrekarelik kapalı alan üzerine kurulu Kocaeli fabrikalarında yıllık 6 bin-6 bin 500 adette üretiliyor. Burası da tamamlandığında TEKSAN’da çalışan sayısı 1000’e ulaşacak. 2017 yılında 120’den fazla ülkeye 200 milyon TL’lik ihracat gerçekleştirilirken, Suudi Arabistan, İran, Katar, Kuzey Afrika, Güney Amerika ve Güneydoğu Asya ülkelerine yönelik ihracatını da artırmayı hedefliyor."

Özdemir Bey “Rakiplerimiz ucuz işçilik için Uzakdoğu başta olmak üzere farklı ülkelere giderken, bu çağdaş üretim üssü ne 25 milyon euronun üzerinde yatırım yaptık” cümlesini gururla söylüyordu. Türkiye’nin en büyük jeneratör üretme kapasitesine sahip bu fabrikada ağırlıklı olarak ihracata yönelik üretim yapılıyor. Burada tam kapasiteyle üretime geçildiğinde TEKSAN’nın üretim kapasitesi ise üç katına çıkarılması planlanmış. TEKSAN, güneş panelleri ve rüzgar tribünleri ile kendi enerjisini üreten hibrit jeneratörü TÜBİTAK işbirliği ile Türkiye’de ilk geliştiren şirket, dünyada da bu teknoloji üretebilen sayılı şirketler arasında yer alıyor.
Pazara dizel jeneratörlerle giren şirket 2000 yılında ürün gamı üst limitini 880 kVA’dan 2250 kVA’ya yükseltmiş..

2005 yılında ise ilk doğalgazlı jeneratör setini üretir ve aynı yıl kojenerasyon ve trijenerasyon teknolojisi üzerine çalışmalar başlatır ve Türkiye’de üretilen ilk yerli kojenerasyon sistemini 2007 yılında hayata geçirerek önemli bir başarıya daha imzasını atar.

Bugün 3550 kVA’ya kadar dizel jeneratör setleri üreten firmanın ürün grupları arasında; doğalgazlı ve biyogazlı jeneratör setleri, mobil aydınlatma kuleleri, kojenerasyon ve trijenerasyon sistemleri ile hibrit güç sistemleri yer almakta..

TEKSAN kurucularından Özdemir Ata’nın “TEKSAN Jeneratör “ kuruluşundan bugüne değin yaşanılanları anlattığında bir başarı öyküsü olarak değerlendirebileceğimiz projeleri ve hedefleri ile gelecek vaat eden şirketlerimizden biri...

Bu güzel girişimin kuruluş öyküsü şöyle;

Abdulkadir Teksan ve Özdemir Ata Maçka Teknik’ten okul arkadaşı..

İkisi de elektrik mühendisi. Tuzla tersaneler bölgesinde gemilerin elektrik donatım işlerini yürüten Özdemir Ata ile jeneratör imalatı yapan bir firmada 11 yıl mühendis olarak çalışan Abdulkadir Bey 1994 yılında 600 metrekarelik alanda sınırlı bir bütçe ile jeneratör üretme amacıyla bir araya gelirler. Kısa zamanda pazarda önemli bir noktaya gelerek üretimde kalite ve güvenin adı olurlar .

1998 yılında firmanın adı ve unvanını Teksan Jeneratör Elektrik San. ve Tic. AŞ olarak değiştirdikleri şirketin finansman yönüyle de pazarda daha güçlü olabilmek amacıyla Özcan Başeğmezler'de ortakları arasına katılır..

O günden beri Teksan jeneratör Ata, Başeğmezler ve Teksan ailelerinin ortaklığında yönetilmekte.

Şirket, 2005 yılında Doosan Infracore (Daewoo) tarafından yılın en iyi distribütörü ödülünü kazanır. Türkiye’nin ilk yerli doğalgazlı jeneratörünü üretir. Değişken devirli bir motor ile güneş veya rüzgar enerjisine entegre bir şekilde kullanılabilen hibrit jeneratörün TÜBİTAK destekli prototip çalışmasını tamamlayarak, yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği konusunda bu yeni ürününün satışına 2018 yılında hız verileceği öngörülüyor.

Türkiye’de bir ilk olma özelliği taşıyan bu sistemi, yurtdışında daha çok telekomünikasyon firmaları kullanıyor. Dünyada da bu teknolojiyi üretebilen sayılı şirketlerden biri konumunda bulunuyor.

Jeneratörlerinizin kullanıldığı yerler nereleri? soruma da aldığım bilgiler de şöyle; "Hastaneler, oteller, alışveriş merkezleri, sanayi tesisleri, bankalar, müzeler, tarihi yapılar, telekomünikasyon sektörü, perakende ve market zincirleri, büyük inşaat ve altyapı projeleri, üniversiteler gibi her alanda ürünlerimiz kullanılıyor.

Türkiye ve yurtdışında pek çok proje üstlenen TEKSAN’nın referanslarından bazıları şunlar; Mısır’daki Savola Çöl Yeşillendirme Projesi, Nepal’deki Fort Resort Hotel Projesi, Grönland Zackenberg Ekolojik Araştırma Enstitüsü, Bolivya’daki Agai S.A. Şeker Fabrikası, Ruanda’daki Serena Hotels, Türkmenistan-Aşkabat Havalimanı.

Türkiye’de; Topkapı Sarayı, Dolmabahçe Sarayı, Kız Kulesi, Galata Kulesi, Bodrum Arkeoloji Müzesi, Erzurum Havalimanı, İstanbul Sapphire, City’s Alışveriş Merkezi.

Kuruluşundan bugüne değin gelinen süreci başarı öyküsü olarak tanımladığım her yönüyle mükemmel bu fabrikayı gezmekten keyif aldığımı, ülkemizde böyle bir tesisin varlığından da gurur duyduğumu söylemek isterim.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar