Seçim sonuçları kime ne mesaj verdi?

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Seçim sonuçlarının kime ne mesaj verdiğine baktığımda hem Cumhur İttifakı'na, hem Millet İittifakı'na verdiği mesajlara değindim. Medyaya ve Anadolu Ajansı'na verdiği tarafsızlık uyarısını da aktardım. 

Seçimin ülkemiz için genel mesajından başlayalım. Bu mesaj, seçim sonuçlarının demokrasinin güzelliğini ortaya koyduğudur. Ve seçim sonuçlarının bütün taraflara mesajlar verdiğidir.

Cumhur ittifakına verilen mesaj şu oldu:

0-Ötekileştirici politikalar olumsuz sonuç verdi. Halk uyarıda bulundu. Ankara, İstanbul’da çeyrek asırlık iktidarlar son buldu. Bunlara Adana, Mersin , Antalya gibi iller de eklendiği için bu önemli bir uyarı oldu. Buna karşılık Cumhur İttifakı'nın oy toplamı biraz gerilese de yüzde 50’nin üzerinde kaldı.

-Cumhur İttifakı'nın beka sorunu odaklı kampanyası MHP’ye yararken AKP için aynı yararı göstermedi. Ekonomik sorunlara Millet İttifakı kadar değinmemeleri olumsuz sonuç verdi.
0-Bu saçim cumhurbaşkanına ise 81 milyonun cumhurbaşkanı olduğunu, seçim kampanya döneminde sadece AKP/MHP’nin Cumhurbaşkanı görünümünü veren söyleminin yanlış olduğunu, ülkenin bütününü kucaklayan, ötekileştirmeyen bir söyleme dönmesi gerektiğini hatırlattı.

-Seçimsiz 4.5 yıllık dönemde cumhurbaşkanlığı ve hükümette iktidarın süreceğini, AKP’nin reformist politikalarla yola devam etmesi gerektiğini, cumhurbaşkanının bu reformist politikaya güç vermesi gerektiği mesajı da seçim sonuçlarında ortaya çıktı.

Millet ittifakına verilen mesaj şu oldu:

-Belli büyük illerde başarılı sonuçlar alsalar da, Türkiye’de hem oy olarak, hem de kazanılan belediye başkanlıkları açısında Cumhur İttifakın'ın gerisinde kaldıklarını unutmamaları gerektiği mesajı verildi.

-İttifak içinde yer alan uyumun, birçok büyükşehirde HDP’nin seçime katılmayarak verdiği desteğin unutmaması gerektiğinin altı çizildi. Büyükşehir ve illerde başkanlık kazanamayan İyi Parti'nin Millet İttifakı içinde kalmayı sürdürebilmesi için, bir şeyler yapılması gerektiğini ortaya koydu.

-Millet İttifakı'nın hala kıyıların güçlü ittifakı olduğunu, Türkiye’nin bazı bölgelerinde alternatif olarak düşünülmediği görüldü.

- Millet İttifakı'nın kazandığı büyük illerde belediye meclislerinde işbirliğini esas alması, hem de hükümet ve cumhurbaşkanlığıyla demokrasiye dayalı bir uyum içinde hareket etmesi gerektiğini ortaya koydu.

-Ekonomi ağırlıklı kampanyası sonuç verirken, yeni dönemde kazandığı belediyelerde seçmenini memnun edecek ekonomik adımlar atabilmesinin zorunluluğunu gündeme koydu.

-HDP’ye verdiği mesaj ise Türkiye partisi olma düşüncesinden vazgeçmemesi ve Kandil’le bağlantılı bölge partisi olmaması gerektiği oldu.

Başkalarına da mesajlar verildi:

0-Medyaya Cumhur ittifakı ağırlıklı, dengesiz, taraflı haber ve yorumculuklarına son verip, daha dengeli, tarafsız bir tutum izlemeleri gerektiği mesajını açıklıkla verdi. Yeni dönemde TV programlarında dengeli ve bütün partilerin yer alabileceği bir ortam kurulması gerektiği ifade edildi., Br yanda Millet İttifakı sözcüsü siyasetçiler yer alırken, Cumhur ittifakı adına bazı gazetecilerin ve hukukçuların da yer aldığı şu anki dengesizliğe son verilmesi gerektiğini gösterdi.
0-Anadolu Ajansı'na devlet ajansı olarak Cumhur ve Millet ittifakına eşit mesafede ve tarafsız olmasının gerektiğini hatırlattı. İktidar yanlısı tutumu terk etmesi gerektiğini ortaya koydu.
Şimdi sanıyorum bütün partiler alınan sonuçları ortaya koyup, kendilerine seçim sonuçlarıyla verilen dersleri çıkarmaya çalışacaklardır. Bunu yaparken objektif olmaları gerekecektir.


Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar