Sen benim kim olduğumu sanıyorsun?

Stefano Maruzzi
Stefano Maruzzi GoDaddy EMEA Bölgesi Başkan Yardımcısı

Dünya nüfusunun neredeyse yarısı, öyle ya da böyle, internette¹. Buna paralel olarak, gerek profesyonel olarak gerek eğlence için daha fazla insanın dijital kimliklerini oluşturduğunu görüyoruz. Facebook üzerinden arkadaşlarımız ve ailemizle iletişime geçiyor, LinkedIn üzerinden profesyonel dijital ayak izimizi oluşturuyoruz ve bunu Twitter üzerinden paylaşım ve yorum yaparak, bilgi ve görüş okuyarak destekliyoruz. Bu platformlar kişisel profilinizi oluşturmak için çok iyi fırsatlar sunuyor olabilir; fakat biri sizi ararken isminizi yansıtan bir web sitesine rastlarsa doğru profili görecek mi?

Son dönemlere kadar kişisel alan adı kaydetmenin ünlüler ve bloggerlara özel olduğu algısı vardı. Fakat artık insanların kim olduğunuzu ve ne yaptığınızı anlamak için ilk baktıkları yer. Hala ikna olmadınız mı? Birkaç örneğe bakalım…

- İşletme sahibi olmadığınız için web sitesine ihtiyaç duymadığınızı düşünüyorsunuz.
Max Chan Zuckerberg de işletme sahibi değil. Fakat Amal Augustine maxchanzuckerberg.org alan adının 10 yıllık kaydını yaptırıp sonra onu GoDaddy üzerinden açık artırmaya sunduğunda Mark Zuckerberg hızlı davranıp belli bir fiyata satın almıştı.

Şu an için kendiniz veya küçük işletmeniz için alan adı kaydetmenize gerek olmadığını düşünüyor olabilirsiniz ama gelecekte kaydetmeye karar verirseniz istediğiniz alan adını başkasının sizden önce kaydettiğini görebilirsiniz.

Kişisel alan adınızı çevrimiçi gayrimenkulünüz olarak düşünebilirsiniz.

- Bir internet devinin kızı değilsiniz (veya herhangi bir ünlünün).
İyi bir noktaya değindiniz. Fakat insanların biri hakkında daha fazla şey öğrenmek istediğinde, ünlü olsun ya da olmasın, Google’dan araştırdığı bilinen bir gerçek. Henüz bir web sitesi oluşturmaya hazır hissetmiyorsanız Personal Domains gibi bir hizmeti tercih ederek alan adınızı dilediğiniz sosyal medya profilinize yönlendirebilirsiniz. Veya yeni bir blog açmayı düşünüyorsanız Tumblr’a yönlendirebilirsiniz. Sonuç olarak bir alan adıyla daha profesyonel görünürsünüz çünkü insanları doğru profile yönlendirirsiniz ve paylaştığınız bilgiler sizin kontrolünüzde olur.

O yüzden gidin ve alan adınıza sahip çıkın.

- Zaten kişisel web siteniz var.
Çok iyi bir karar. Ama bir sorum var: Hangi alan adı kombinasyonlarını kaydettiniz? Sevdiğiniz bir sanatçının web sitesine bakın. Büyük olasılıkla. COM uzantılı alan adlarını kaydetmiştir. Bir de .NET uzantısını deneyin: Ana sayfaya mı yönlendiriliyorsunuz, yoksa karşınıza boş bir satış sayfası mı çıkıyor? Çevrimiçi markanızı korumak ve sitenize gelecek trafiği yakalamak aslında birbiriyle bağlantılı.

İlk adımda .COM ve .NET uzantılı adreslerinizi kaydedebilirsiniz. Bununla beraber size veya işletmenize uygun yeni alan adı uzantılarından birini de kaydetmeyi düşünebilirsiniz. Örneğin İstanbul’da yaşıyorsanız, nerede olduğunuzu belli eden yeni .ISTANBUL alan adını kaydetmek isteyebilirsiniz. Ben smaruzzi.istanbul adresini kaydettim bile, yakında fotoğrafçılığa olan ilgimi güzel şehrinizin fotoğrafları ile sizlerle paylaşabilirim! Piyasadaki yeni uzantılar ile ilklerden olarak trendlere yön verebilirsiniz.

Bu yüzden, alan adı kaydetmenin şu an için size uygun olmadığını veya var olanların size yeteceğini düşünüyorsanız, şansınızı kaybettiğinizde olacakları düşünün. Pişman olmaktansa tedbirli olmak iyidir.

- İşletme sahibi olmadığınız için web sitesine ihtiyaç duymadığınızı düşünüyorsunuz.
Max Chan Zuckerberg de işletme sahibi değil. Fakat Amal Augustine maxchanzuckerberg.org alan adının 10 yıllık kaydını yaptırıp sonra onu GoDaddy üzerinden açık artırmaya sunduğunda Mark Zuckerberg hızlı davranıp belli bir fiyata satın almıştı.


Stefano Maruzzi Kimdir?

Londra’da yaşayan GoDaddy EMEA Bölgesi Başkan Yardımcısı Stefano Maruzzi, GoDaddy’nin İngiltere, Avrupa, Ortadoğu ve Afrika bölgesi açılımına liderlik etmektedir. Maruzzi ve ekibi, KOBİ’lerin dijital kimliklerini oluşturmalarına ve online faaliyetlerini daha iyi yönetmelerine yardımcı olmaya odaklanmıştır.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar