Sevgiliye en güzel hediye…

Faruk ŞÜYÜN
Faruk ŞÜYÜN ODAK kitap@dunya.com

Bugün, Lupercalia Bayramı! Yani, dün kutlanan 14 Şubat’ta kutlanan Sevgililer Günü’nden sonra başlayan bayram… Konu, Roma İmparatorluğu döneminde geçiyor:

14 Şubat’ta Roma tanrı ve tanrıçalarının kraliçesi olan Juno'ya duyulan saygıdan ötürü tatil yapılırmış o çağlarda. Juno, Roma halkı tarafından kadınlık ve evlilik tanrıçası olarak da bilinirmiş.

Bu günü takip eden 15 Şubat gününde ise Lupercalia Bayramı başlarmış. Bayramın özelliği, eş bulamayan gençlerin, yalnızca bu bayram süresince bile olsa birbirlerinin partneri olabilmeleriymiş. Hangi genç kadının hangi genç erkek ile bir çift oluşturacağı arife günü yapılan bir çekiliş ile belli olurmuş. Bu birliktelikler, birbirine âşık olan çiftler için evliliğe kadar gidebiliyormuş...

Sevgililer Günü deyince, onun hikâyesinden de kısaca söz etmek isterim:

Yine Roma döneminde İmparator II. Claudius’un ordusunda savaşacak asker bulamaması nedeniyle yaptıklarına dayandırılıyor. Romalı erkeklerin aşklarını ve ailelerini bırakmak istememeleri nedeniyle asker bulamadığını düşünen imparator, ülkedeki tüm nişan ve evlilikleri yasaklamış.

Sevgililer Günü’ne adını veren Aziz Valentine o dönemde Roma'da yaşayan bir papazmış. Meslektaşı olan Aziz Marius ile birlikte Claudius'un yasağına rağmen çiftleri evlendirmeye gizlice devam etmiş. Bu durumu bir süre sonra öğrenen imparator onu tutuklatmış ve yaptıklarının cezası olarak sopa ile dövülerek öldürtmüş.

Aziz Valentine, İsa’dan sonra 270 yılının 14 Şubat’ı gömülmüş. Ve 226 yıl geçmiş, 496'da Papa Gelasius, Aziz Valentine'i onurlandırmak için 14 Şubat’ı Aziz Valentine Günü olarak belirlemiş.

Romalılar tarafından İngiltere’ye taşınan “Sevgililer Günü”, daha sonraları dünyanın dört bir tarafına yayılmış. 1800 yıllardan sonra Amerika'da Esther Howland'ın ilk Sevgililer Günü kartını yollamasından bu yana âşıkların birbirlerine sevgi mesajları gönderdiği bir gün haline dönüşmüş, Aziz Valentine de bütün sevenlerin koruyucu azizi olarak anılmaya başlanmış.

Günümüzde, satışları artırmak, ekonomileri canlandırmak için bir “vesile” olarak görülüyor 14 Şubat. Bu sene; dikkat çekici ne Sevgililer Günü kampanyaları vardı, ne Sevgililer Günü ilanları, ne de bu güne özel duyurular. Oldukça sönük geçti 14 Şubat öncesi…

Ancak, çok güzel bir şey oldu; Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer M. Koç, hayırseverlik ve bağışçılık konusunda farkındalık yaratmak amacıyla bir mesaj yayınladı. Koç Topluluğu çalışanlarıyla paylaşılan ve holdingin kurumsal sosyal medya hesaplarından yayınlanan mesajda şöyle deniliyordu:

“14 Şubat sadece Sevgililer Günü değil, aynı zamanda Dünya Kitap Değişim ve Bağış Günü. Unutmayın ki özel günler, sadece alışveriş için değil, bağış için de bir fırsat olarak değerlendirilebilir. ihtiyacharitasi.org adresini ziyaret ederek, kitap bağışı yapabilir ya da dilediğiniz farklı bir ihtiyacı karşılayarak bir insanın yüreğini ısıtabilirsiniz.”

Evet, her fırsatta kitap alalım, her özel günde kitap armağan edelim… Sevgi sözcükleri söylemek için elimize geçen imkânları her zaman değerlendirelim… Sevdiklerimiz için şairin dediği gibi sık sık özel akşamlar hazırlayalım. Ne diyordu ünlü şiirinin dizelerinde Attilâ İlhan?

size bu akşamı hazırladım
ayıp mı oldu dersiniz
şu küçük yağmuru kirpiklerinizde parlayan
iki üç ağaç buldum getirdim / ıhlamur ağaçları
komşulardan öğrendim bunları severmişsiniz
size bu akşamı hazırladım
ayıp mı oldu dersiniz

(…)

Geçmiş Sevgililer Günü’nüz kutlu, gelecek her gününüz bol kitaplı olsun…

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar