Siyah renkli gıdalar mı yiyeceğiz?

Faruk ŞÜYÜN
Faruk ŞÜYÜN ODAK kitap@dunya.com

Gelecekte neler olacağına bilimsel açıklamalar getirmeyi amaçlayan “fütüroloji” son yılların yükselen trendlerinden biri… Fütürolog Dr. Morgaine Gaye türlü disiplinlerdeki trendleri gıda sektörü için okuyup analiz eden bir isim… 2012’deki bir öngürüsü ile dikkatimi çekmişti:

“Fiyat artışı nedeniyle eti yeniden lüks gıda arasında görmeye başlıyoruz. Bu nedenle etin yerine geçecek yeni ürünler arıyoruz” demiş, böceklerin beslenmemizde temel maddelerden biri haline geleceğini iddia etmişti.

Aradan beş sene geçti; Gaye, geçtiğimiz günlerde Brand Week İstanbul’da konuşmacıydı. Bu kez, gelecek on yılın gıda trendlerini dört ana başlık altında topladı:

Gıdada şekil ve doku değişiklikleriyle yepyeni bir deneyim yaşatma yoluna gidilecek…

Özellikle doğadan ve yeşilden yoksun kalmış şehir insanı buna olan özlemle yiyeceklerin renklerini ve görüntülerini koyu renk, siyah, kahve ve yeşil tonlarında seçecek. Siyah, gıda da ana renklerin başında gelecek...

Değişen hayat koşullarıyla sırtına birçok sorumluluk alan yetişkinler, biraz olsun bu sorumluluktan kaçmanın yollarını arayacak, çocuksu, eğlenceli ve oyuncaklı özelliklere sahip gıdalardan hoşlanacaklar…

Geri dönüşüm kumaşlarından elbise yapanlar, kıyafetlerini üst üste özensiz giyenler, ülkelerindeki sıkıntıları üzerindekiler ve yedikleriyle ifade edenler, aslında yemekte de bizi tek bir noktaya götürecekler: Çirkin, artık yeni güzel.

Böyleydi fütürologun öngörüleri… Birkaç gün önce de Ekonomi Bakanlığı’nın koordinasyonu ve İstanbul Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin organizasyonuyla düzenlenen “NFV EXCO 2017– Sert Kabuklu Yemişler, Meyve ve Sebzeler, Lojistik ve Teknolojileri Fuarı”nda da bir konuşma yaptı Gaye ve yeni trendin siyah renkli gıdalar olduğunu bir kez daha vurguladı…

Dr. Gaye “Atıştırmalıkların Geleceği” sunumunda “Bugün tükettiğimiz gıda ürünleri önümüzdeki yıldan itibaren şekil ve renk değiştirecek. Tüketiciler artık hem göze hem midesine hitap eden ürünleri tüketmek istiyor. Üretimde de tüketimde de trendler değişecek. Siyah renkli dondurma, susam, pirinç, ekmek gibi ürünler yeni trend olacak. 10 yıl içinde bugün adını duymadığımız meyveler popüler olacak. Pestil modada kullanılacak. Gıda atıkları modaya kazandırılacak” dedi.

Morgaine Gaye, “İsterse dünyanın en güzel kuru yemişi ya da çikolatası olsun, paketi, paketin üzerindeki yazı karakteri, tasarımı göze hitap etmiyorsa, tüketiciler bir daha görmek, tatmak istemiyor. Tüketiciler, internetin, sosyal medyanın da hayatımıza girmesiyle gıdalarda sürpriz unsuru, farklı şekiller, süslemeler, sunumlar görmek istiyor. Çanak gibi görünen kurabiyeler, parmağa takılan bisküviler, içinde farklı tatların bulunduğu kuruyemiş barları, yenilebilir kaplar hayatımıza girmeye başladı. Önümüzdeki yıllarda bu ürünleri daha fazla görmeye başlayacağız” şeklinde konuştu.

Sunumunda yakın bir gelecekte bugün adı duyulmayan meyvelerin daha fazla tüketileceğine, pestilin görünürlüğünün ve tüketiminin artacağına da öngören Gaye “Pestil, modanın da vazgeçilmezi olacak. Ayakkabıda, çantada pestilin yer aldığı ürünler hayatımıza girecek. Moda, tüketimi gerçekleşmeden çöpe giden gıda ürünlerine de el atacak. Gelecekte atıklar elden geçirilerek tekrar hayat bulacak. Örneğin ananas yapraklarından deri ürünler tüketicilerin beğenisine sunulacak” dedi.

Gaye ayrıca, süt olmayan, ancak süt gibi tüketilecek ürünlerin de market rafl arında yer almaya başlayacağını kaydederek şunları söyledi:

“Yenilikler daha hızlı bir şekilde tüketicilerle buluşacak. Tüketiciler kaju ve badem sütünü tüketmeye başlayacak. Badem, kefir, yaban mersini daha popüler olacak. Önümüzdeki yıllarda daha fazla Hindistan cevizli ürünler göreceğiz. Herkesin tüketebileceği ürün sayısının artacağı gelecekte, muz gibi soyulabilen dondurmayla bile karşılaşacağız.”

Gaye’in öngörüler böyle, yorum yapmayacağım; 5-10 sene sonra yeniden konuşuruz!

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar