Tarihten 176 mektup…

Faruk ŞÜYÜN
Faruk ŞÜYÜN ODAK kitap@dunya.com


Yeni kitaplarını geçtiğimiz ay içinde gönderdiği bir mektupla müjdeledi Aygaz Genel Müdürü Gökhan Tezel… Şöyle diyordu:

“Kurulduğumuz günden bu yana faaliyet alanlarımızda üstlendiğimiz öncü rolün yanı sıra toplumsal yaşama da değer katmak için çalışıyor, yaşadığımız coğrafyanın zenginliklerini günümüze taşımak üzere projeler geliştiriyoruz. Kültürel mirasımızı gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla 1996 yılından bu yana yürüttüğümüz "Aygaz Kitaplığı" projesinin 15'inci eseri olan "Your Excellency's Obedient Servant" isimli kitabın kültür arşivimize kazandırılmasına katkıda bulunmanın gururunu yaşıyoruz.

Kitabımız, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Ömer M. Koç'un koleksiyonundan itina ile seçilmiş ve Latin harfleriyle 1795-1922 yıllan arasında tarihe yön veren şahsiyetler tarafından kaleme alınmış mektuplardan oluşuyor. Bu mektuplar, Sadrazam Mustafa Reşid Paşa'dan Halife Abdülmecid Efendi'ye, Kraliçe Victoria'dan General Napoleon Bonaparte'a, yazar Pierre Loti'den hemşirelik kurumunun öncülerinden Florence Nightingale'e kadar uzanan birbirinden değerli şahsiyetlerin imzalarını taşıyor.

Sayın Ömer M. Koç'un öncülüğünde ve Kültür Sanat Danışmanımız Sayın Bahattin Öztuncay'ın koordinatörlüğünde hazırlanan bu değerli eserin hem kültür ve sanat belleğimizi tazeleyeceğine hem de diplomasi tarihimize ışık tutacağına inanıyoruz.

Aygaz Kitaplığı'nın yeni üyesinin kütüphanenizde kültür hazinemize açılan bir kapı olmasını ümit ediyor, tarihte iz bırakan şahsiyetlerin el yazısı mektuplarını keyifle okumanızı temenni ediyorum.”

1996 yılında hayata geçirilen Aygaz Kitaplığı projesinin kitapları, kütüphanemin bir rafında dizili… Bugüne kadar kültür sanat yaşamına kazandırılan kitapların isimleri sırasıyla şu şekilde:
“Türkiye Baştan Başa Bir Ülke”, “Kapadokya: Kayalardaki Şiirsellik”, “Tanrılar Dağı Nemrut”, “Otağ-ı Hümayun – Osmanlı Çadırları”, “Hasbahçe - Osmanlı’da Bahçe ve Çiçek”, “Dersaadetin Fotoğrafçıları”, “Hatıra-i Uhuvvet - Portre Fotoğrafların Cazibesi”, “Osmanlı Sarayının Çocukları: Şehzadeler ve Hanım Sultanların Yaşamları, Giysileri”, “Troia Hazineleri”, “II. Meşrutiyet’in İlk Yılı”, “Hanedan ve Kamera”, “Klasik Çağ Öncesi Anadolu’da İnsan Görüntüleri”, “Kat’ı: Osmanlı Dünyasında Kâğıt Oyma Sanatı ve Sanatçıları…”

Ve 15. kitap, "Your Excellency's Obedient Servant" zengin bir “efemera”, yani belge koleksiyonuna da sahip olan Türkiye’nin en önemli koleksiyoner ve aydınlarından Ömer M. Koç’un koleksiyonundan seçilmiş mektuplardan oluşuyor…

Bunlar, mektupları kaleme alan kişilerin yer yer şahsi duygu ve düşüncelerinin de yer aldığı belgeler ve ağırlıklı olarak Osmanlı İmparatorluğu’nun Batı dünyası ile siyasi ve kültürel ilişkilerine ışık tutuyorlar.

Büyük boydaki kitapta, 176 mektup yer alıyor… Rahat okunabilmesi için her mektup, orijinalinin karşısında yazıldığı dilde matbaa harfleriyle de sunuluyor…

Editörlüğünü Sinan Kuneralp’ın yaptığı eserin tasarımını Yeşim Demir, fotoğraf çekimlerini ise Hadiye Cangökçe üstlenmiş. Akademisyenler, koleksiyonerler ve tarih severler için referans niteliği taşıyan kitap, Sadberk Hanım Müzesi’nden temin edilebiliyor…

Yazımızı bir fuar haberi ile bitirelim… Eylül Fuarcılık tarafından ATO Congresium’da 16-26 Şubat tarihleri arasında düzenlenecek Ankara Kitap Fuarı, kapılarını on ikinci kez açmaya hazırlanıyor. Fuarda on gün süresince söyleşi, panel, şiir dinletileri ve çocuk aktiviteleriyle birlikte binden fazla etkinlik gerçekleştirilecek.

Onur yazarı Atilla Dorsay. Yazarlığının 52. yılını 52. kitabı 'O Güzel Atlara Binip Gidenler’le kutlayan Dorsay, fuarın açılış konuşmasını yapacak.

Fuarın uluslararası konuğu ise Rus gazeteci ve bilimkurgu roman yazarı Dmitry Glukhovsky. Yazarın en çok bilinen romanı Metro 2033. 25 farklı dile çevrilen ve 3 milyonun üzerinde bir satış rakamına ulaşan roman, yazarı tarafından 18 yaşında yazılmaya başlanmış.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar