Tavanda seçim işbirlikleri tabanda yansımaları

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Cumhur İttifakı’ndan da Millet İttifakı’ndan da yapılan açıklamalar işbirliklerine dayalı ortak aday çıkaracaklarını ya da birbirinin adayını destekleyecekleri gösteriyor. Bu işbirliklerinin sağlanacağı yerler neredeyse yüzde 50’yi geçiyor. Seçmenlerin yüzde 30’u kararsız. /03
Bir süredir Cumhur ittifakı ve Millet ittifakının yerel seçimlerde işbirliği yapacağı iller ve ilçelerle ilgili haberler birbiri ardından yayınlanıyor. AK Parti-MHP işbirliğinin 42 ile çıkması yani iller toplamının yüzde 50’sine ulaştığı belirtilirken, CHP-İYİ Parti’nin 46 ilde işbirliği kararının kesinleştiği 3 ilin daha eklenerek 49 ile yükselebileceği haberleri yayınlanıyor. Buna göre bu iki parti 81 ilin yüzde 51’inde seçimlere ortak adayla ya da birbirlerinin adayını destekleyerek girecekler. Bu da tavanda Cumhur İttifakı partilerinin de, Millet İttifakı partilerinin de yerel seçim için işbirliği yaptıklarını gösteriyor.

Peki, tabanda bu işbirlikleri nasıl karşılanıyor?

Cumhur İttifakı partilerinde lider söylemleri nedeniyle tabanda pek ses çıkacak gibi görülmüyor. Hatta MHP’li Cemal Enginyurt, eleştirisini CHP’ye yöneltip “İYİ partiye desteğini ya kafayı yedi, ya da fırça yedi” diye açıklıyor.

Millet İttifakı’nın illerinde tabanda eleştirel bakış gündemde. Örneğin Ordu’da çatı adaylık bekleyen İdris Naim Şahin’le ilgili Seyit Torun’un olumlu sözleri tepki çekerken, kendisinin aday olmaması gerektiği tabanda söyleniyor. Denizli’de Millet İttifakının adayının İYİ Parti’den olması kararı üzerine Ankara’ya giden heyet adayın CHP’den olması sonucunu alamayınca, İYİ partiden destekleyebilecekleri eski MHP tandanslı aday yerine, başka ismin öne çıkmasına karşı çıkarak, “Seçimi şimdiden kaybettik” yorumlarıyla döndükleri belirtiliyor. Yani Millet İttifakı’nda tabanda tepki daha açıkça ortada.

Bir siyaset bilimci dostuma ittifaklar konusunu nasıl değerlendirdiğini sorduğumda ise aldığım cevap şu oldu:

“ AK Parti’nin oylarının ekonomik nedenlerle yüzde 37’ye gerilediği iddiaları var. Özellikle büyük illerde MHP desteği o açıdan çok önemli. Eskiden seçimlere 6 ay kala seçmenlerin kime oy vereceği yüzde 80 belli olurdu. Şimdi seçime 2.5 ay kala bu oran yüzde 70. Yüzde 30 gibi yüksek oranda kararsız söz konusu. Cumhur İttifakı kendi bütünlüğünü koruyor. Millet İttifakı tek parça gözükmüyor. CHP- İYİ Parti yanlarına Saadeti almak zorundalar. Ayrıca CHP’nin yerelde özellikle büyük illerde HDP ile dirsek teması da olmalı. Bu seçimde adayların yanı sıra yerel işbirliklerinin her yöre için ayrı ayrı titizlikle ele alınması da gerekir. Yerelde titiz çalışmalara çıkarılacak adaya destekte Millet İttifakı’nın işbirliğinin önemi büyük. Ayrıca, HDP ile işbirliği demokrasi açısından da, matematik hesapta da yer alıyor. Onun için özellikle büyük illerde yüzde10 üzerinde oyu olduğu unutulmamalı. Millet İttifakı içine çekilmesinin yolları aranamazsa, olumsuz sonuçla karşılaşılacağı bilinmelidir.”

Seçime 2.5 ay kala ittifaklarda tavandaki işbirliklerinde pek sorundan söz edilmiyor. Ama tabanda ittifakların sonuçları üzerine de yer yer şüpheler ortaya konuluyor. Bakalım önümüzdeki günler ne gösterecek. Tavandaki işbirlikleri tabana ne oranda yansıyacak.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar