Trump’ın 1987’de T. Schwartz ile ortak yazdığı kitap O’nu iyi anlatıyor

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Trump’ın Venezuella’da seçimle gelmiş Maduro’yu kenara itip, kurduğu ittifakla Juan Guaido’yu ülkenin başkanı olarak görüp, desteklemesi üzerine 1987’de ortak kaleme aldığı yüzde 50/50 gelir paylaşımlı The Art of Deal kitabındaki bazı görüşlerini aktardım. Sanırım, bir başka ülkenin içişlerine karışmasının temellerini bu görüşleri net şekilde ortaya koyuyor.

Trump, bugüne kadar 10 kitap yazmış görülüyor. Onu en iyi anlatan kitabın 1987’oe T. Schwartz ile yüzde 50/50 gelir paylaşımlı kitap olduğu söylenir. Bu kitapla ilgili daha sonra davalık oldular. Schwartz, 2016 yılında hak iddia ederek, “O kitaptan hiçbir bölümü Trump yazmadı.

Kazandığım para kirli gibi geliyor. Davayı kazanırsam tazminatı Vietnam gazilerine harcayacağım” diyordu. Trump’ın Venezuela’da Maduro’yu devirmek için 35 yaşındaki Juan Guaido’yu desteklemek için cephe oluşturması üzerine, 372 sayfalık The Art of Deal kitabından Trump’ın hayat felsefesini ortaya koyduğuna inandığım bazı alıntılar yapalım:

-Benim pazarlık stilim basittir: Önce çok fazla isterim. Ondan sonra, o istediğim noktaya dek bastırır, bastırır, bastırırım.

-Araştırmalara itibar etmek yerine, kendi araştırmamı yapar, kendi sonucumu çıkarırım.

-Kaldıraç/destek güç kullanmadan iş yapmam, bununla gücümü artırırım.

-Büyük düşünmeyi severim. Bu benim için çok kolay. Sen de bir şekilde düşünüyorsan sonunda büyük düşünmeye geleceğini bilesin.

-Gelecek için planımı sadece günümüze yoğunlaşarak yaparım.

-Önemli olan oyunu oynamaktır.

-İsrar, başarı ile hata arasındaki çizgidir.

-Ben insanların fantazilerine oynarım. İnsanlar bazen büyük düşünmeyebilir. Ama büyük düşünen biri onlara çok çekici gelir.

Kitabın yayınlandığı dönemdeki değerlendirmesinde New York Times, “Trump bir an için de olsa insana Amerikan rüyasının gerçek olduğuna inandırıyor” diyordu. Gazete son dönemdeki siyasetini ve yaptıklarını görünce benzer bir ifade kullanır mı acaba?

Son dönemde onun için farklı değerlendirmeler de yapılıyor. Onlardan biri şöyle: “Kapitalizm onun için bir sistem değil. Ahlak ile ahlaksızlık arasında bir arada oynadığı bir oyun.”

Onun son dönem siyasetine bakınca Trump’ın oyununda ikinci şıkkın ağır bastığını düşünüyorum…

Uzun yıllar Amerikan dış politikasının tepesinde yer alan ve politikalarını oluşturan Kissinger’ın “ABD’nin değişmez dostları ya da düşmanları yoktur. Sadece çıkarları vardır…”sözü de Trump’ın düşüncelerinde yalnız olmadığını ortaya koyuyor. Bize ve bizim gibi ülkelere de uyarı niteliğini taşıyor.

…Vecdi Kızıldemir’i rahmetle anıyorum…

Geçen hafta sonu Vecdi Kızıldemir ağabey sonsuzluğa uğurlandı. Kendisi birlikte çalıştığım, meslek büyüğüm olarak çok şey öğrendiğim bir ağabeyimdi. Allah rahmet eylesin, yakınlarına sabır ihsan etsin.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar