Trump’ın iptal kararı, altına yaradı

Doğukan ÇİÇEK
Doğukan ÇİÇEK Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş dogukan.cicek@troypm.com

Altın geçtiğimiz hafta ABD - Çin ticaret savaşının son bulmasına dair yaşanan gelişmelerle neticesinde yılın en düşük seviyesini kaydetmişti ki, imdadına ABD Başkanı Donald Tump yetişti. Başkan Trump, Kuzey Kore lideri Kim Jung’la yapmaya planladığı toplantının iptal etme kararı aldığını duyurdu. Piyasaların risk iştahını kaçıran bu gelişme, altını günler sonra 1300 dolar/onsun üzerine taşıdı. Haftanın son gününde 1302,26 dolar/onstan dengelenen kıymetli maden, haftalık bazda hanesine 0,7 kazanç yazmış oldu. Diğer kıymetlilere baktığımız zaman gümüş ve paladyum haftayı yüzde 0,5’lik kazançla kapatırken, haftanın en çok değer kazananı yüzde 1,1’lik artışla platin oldu. 

Geçtiğimiz haftaya 1293 dolar/ons seviyesinden başlayan kıymetli maden, haftanın ilk gününde ticaret savaşlarına dair kaygıların azalmasıyla, satıcılı seyir izledi. Çin-ABD arasında haftalardır süren müzakereler pazartesi günü nihayete erdi. ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, ABD-Çin görüşmelerinde anlamlı bir ilerleme olduğunu ve iki ülke gümrük vergilerini askıya alma konusunda mutabık kaldığını açıkladı. Ticaret savaşlarına dair kaygıların tamamen ortadan kalkmasıyla, piyasalarda azalan küresel risk algısı, altını satışa sevk etti. Bu gelişmenin ardından 1281,95 dolar/onsa kadar gerileyen kıymetli maden, yılın en düşük seviyesini kaydetmiş oldu. Salı günü ABD Başkanı Donald Trump Beyaz Saray’da yaptığı basın açıklamasında Çin’le anlaşmaya varıldığını ancak bu anlaşmadan henüz memnun olmadığını dile getirirken, Kuzey Kore’yle yapılacak görüşmenin de ertelenebileceğini dair sinyalleri verdi.

Bu süreçte altınlı sınırlı bir yükseliş yaşayarak 1297 dolar/onsa kadar ilerledi. Hafta ortasında açıklanan FOMC toplantı tutanakları piyasalar tarafından takip edilirken, beklentiler doğrultusunda Haziran ayında faiz artırımının yapılması gerektiğine değinilmiş. Güvercin olarak değerlendireceğimiz tutanaklarda, enflasyonun beklentinin üzerine çıkmasının faydalı olacağından bahsedilirken, yeni faiz artırımına dair mesaj içermediği görüldü. Perşembe gününe gelindiğinde haftanın en kritik gelişmesi yaşandı. Donald Trump’ın Haziran’da yapılması planlanan Kuzey Kore lideriyle görüşme programının iptal edildiği Beyaz Saray tarafından duyuruldu. Başkan Trump iptalin sebebini Kuzey Kore’nin saldırgan tavırlarının devam etmesi olarak gösterirken, dünyanın önemli bir fırsatı kaçırdığını da sözlerine ekledi.

Trump’ın bu kararı sonrası piyasaların güvenli liman arayışıyla birlikte, altın bir haftanın sonunda tekrardan 1300 dolar/onsun üzerine taşındı. Haftanı son gününde piyasalar ABD açıklanan dayanıklı mal siparişleri verisini takip ettiler. Ticaret Bakanlığının açıkladığı verilere göre tüketim malı siparişleri, Nisan ayında yüzde 1.7 düştüğü duyuruldu. Beklentilerin altında kalan veri sonrası altın alıcılı seyir izlemeye devam ederek 1307,81 dolar/onsla haftanın en yüksek seviyesini kaydetti. Seansı 1302,26 dolar/onstan kapatan sarı metal haftayı yüzde 0,7 kazançla tamamlamış oldu.

Altın bir haftalık 1300 dolar/ons seviyesin altında işlem görme sürecinin ardından, tekrardan 1300 dolar/onsun üzerine dönmüş olması altın açısında olumlu bir gelişme olarak değerlendirebiliriz. Ancak alıcılı yöndeki seyrini geri döndü diyebilmemiz için bu seviyedeki kapanışlarını sürdürmesi gerekmekte. Dolar endeksi 94,00 üzerine seyrederken, rezerv para dolardaki bu güçlü seyir devam ettiği sürece altın fiyatlarını baskılamaya devam ediyor. Önümüzdeki hafta ABD’de büyüme rakamlarıyla, açıklanacak olan istihdam verileri sonrası altının yeni yönü seyrediyor olacağız.       

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar