TÜİK Ekim ayı sanayi üretimi ve Eylül ayı işsizlik rakamlarını açıkladı

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Yıla yüzde 10.8 oranında başlayan işsizlik oranı Nisan’da yükselişe geçti. TÜİK’in dün açıkladığı Eylül ayı işsizliği yüzde 11.4’e yükseldi.1007 işverenle yüz yüze yapılan 2019 ilk çeyreğinde istihdam anketinin sonuçlarında ise o dönemdeki işsizlik beklentisinin daha yüksel olabileceğini gösteriyor.

TÜİK tarafından dün sanayi üretimi ve işsizlik oranları açıklandı. Sanayi üretimi Ekim ayında yılık bazda yüzde 5.7, aylık yüzde 1.9 gerilerken, Eylül ayı işsizlik oranı ise yıllık yüzde 0.8 aylık yüzde 0.3 artışla yüzde 11.4’e yükseldi.

Sanayi üretimi yüzde 5.7 gerilerken, alt sektörlerden elektrik-gaz-buhar yüzde 1.2 ve imalat sanayii yüzde 6.5 gerilerken, madencilik-taşocakçılığı sektörü ise yüzde 6.1 artış göstermiş durumda. Sanayi üretiminin bölümlerinden ara malı, dayanıksız tüketim, enerji ve sermayede gerileme gözlenirken, dayanıklı tüketim üretimi yüzde 3 artış göstermiş durumda. Teknoloji yoğunluğu bölümünde ise, düşük teknoloji, orta düşük teknoloji ve orta ileri teknolojide düşüş yaşanırken, ileri teknoloji üretiminde yüzde 13.7 artış yaşanmış durumda.

TÜİK’in açıkladığı Eylül ayı işsizliği yüzde 11.4 yükselmesine karşın, son bir yılda işgücün 266 bin artışla 29 milyon 63 bine yükseldiği belirtiliyor. İşsiz sayısının geçen yılın aynı dönemine göre 330 bin artışla 3 milyon 749 bine yükseldiği açıklanıyor. İşsizlik oranı erkek nüfusta yüzde 8.7’den, 9.9’a kadınlarda yüzde 15.2’den yüzde15.3’e yükseldiği belirtiliyor. Genç işsizlik oranının ise gecen yıla göre 1.6 puanlık artışla yüzde 21.6’ya yükselmiş durumda. Geniş tanımlı işsizlik oranının eklenmesiyle işsizlik oranı yüzde 19.2 olarak hesaplanıyor.

İşsizlik oranı 2018 yılı başında 10.8 seviyesindeydi. Nisan ayına kadar düşüş göstererek Nisan’da yüzde 9.6 oranına indi. Haziran ayında yüzde 10’un üzerine, Ağustos ayında yüzde 11’in üzerine çıktı. Eylül’de de artış sürdü.

Manpover grup tarafından 2019 yılının ilk çeyreğinde istihdam beklentisi üzerine 1007 işverenle yüz yüze yapılan anket görüşmelerinin sonucu, gelecek yılın ilk çeyreğinde de işsizlik artışının süreceği sonucunu ortaya koyuyor. Ankete katılanların yüzde 12’si işyerlerinde istihdam artışı olacağını, yüzde 16’sı azalma olacağını belirtirken, yüzde 69’u değişim olmayacağını ifade ediyorlar. Araştırmada 11 sektörden 9’unda ve beş bölgede 2018’in ilk çeyreğine göre 2019 yılının ilk çeyreğinde düşüş beklendiği bilgisine de yer veriliyor. Bu da işsizliğin gelecek yılın ilk döneminde daha da artacağı beklentisini gösteriyor.

Asgari ücret vergi dışı bırakılsın yazım üzerine farklı bir değerlendirme:

Doktor Avukat Serkan Ağar, “Asıl değerlendirilmesi gereken asgari ücrettin vergi dışı bırakılmasıyla kayıt dışına ekonomiye etkileri olmalıdır. Ancak o zaman asgari ücretle çalışan sayısı hızla artacaktır. Neden mi? Vergi kaçırmak için. Yani asgari ücretten daha yüksekle çalışanlar dahi işverenlerce vergisel avantaj sağlamak amacıyla asgari ücretli gösterilecektir. Bu da kayıt dışılığı artırır,

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar