Turizmin deniz-güneşkumdan ibaret olmadığını öğrendik

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Turizm konusunda yapılan son açıklamalara baktığımda turizmin deniz, güneş ve kumdan ibaret olmadığını gösteren söylemle karşılaşıyorum. Bir yandan Göbeklitepe Yılı ilan edilmesi, bir yandan, yapılan arkeolojik kazılarla ilgili açıklamalarda turizme katkısının anlatılması, bir yandan da doğa/kültür/ sağlık turizminin geliştirilmesi üzerine açıklamalar turizmin çok yönlü bir olgu olarak ele alındığını gösteriyor.

Türkiye’ye gelen yabancı turistler sıralamasında 6 milyonla ilk sıralarda yer alan Rus turistlere de farklı alanlarda turizm hizmeti vermek için çalışmalar yapılıyor.

Arkadaşımız Hüseyin Gökçe’nin haberinden 30 kişilik bir Rus heyetinin Termal Sağlık ve Turizm Derneği (TESTUD) tarafından Dalaman, Çeşme, Balçova, İzmir ve İstanbul’da kaplıca, termal tesis ve sağlık kuruluşlarında inceleme gezisi yaptığını öğreniyoruz. Geziye katılan Rus heyetinde tur operatörlerinin yanında, hastane, estetik merkezi yöneticilerinin de bulunduğu bilgisi haberde yer alıyor.

TESTUD Başkanı Yavuz Yılık heyette yer alanların, Türkiye’nin sağladığı imkanlardan çok memnun olduklarını, tur operatörlerinin termal turizm ve sağlık alanına yönelik paket satış konusunda istekli olduklarını kaydetti. Yerinde gördükleri termal sağlık potansiyelini çok beğendiklerini belirtti.

Rusya’dan gelen ikinci heyeti ağırladıklarını açıklayan Yavuz Yılık “ Heyette bulunan Ruslar, ülkemizin termal zenginliğini ve sağlık uygulamalarını çok beğendiklerini belirterek, en kısa zamanda bu alanda paket ve tur satışlar yapmak için çalışacaklarını açıkladılar” diyor.

Yavuz Yılık, heyetteki Ruslar’ın Dalaman’da yerli turizmcilerle de ikili görüşmeler yaptıklarını açıklıyor. 2019 yılının Türkiye Rusya Kültür ve Turizm yılı olarak ilan edildiğini açıklayan Yılık, dernek olarak bu konuda Rusya’ya önem verdiklerini ve belli aralıklarla bilgi vermek için bu ülkeye geziler düzenlediklerini söylüyor.

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık 2018’de yabancı ve yurtdışında ikamet eden Türklerden oluşan turistlerin sayısının 40 milyonu aştığını belirterek, Londra Turizm Fuarı’ndaki çok olumlu izlenimine göre 2019 yılı beklentisinin 50 milyona ulaşabileceğini söylüyor.

Turizmde her yıl yüzde 20’ye varan büyümenin turizmin deniz- kum güneş üçgeninin dışına çıkarak, kültür, doğa, sağlık gibi unsurlarla yelpazesini genişletmesinden kaynaklandığını söylemek yanlış olmayacaktır.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar