Türk akım hattının deniz altından 930 kilometrelik Anapa’dan Kıyıköy’e olan hattı tamamlandı

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Türk Akım projesinin deniz altından geçen 930 kilometrelik Anapa-Kıyıköy hatının tamamlanması töreni Putin ve Erdoğan’ın katıldıkları törende son borunun kaynaklanıp denize indirilmesi de gerçekleşti.

Türk Akım doğalgaz hattının 930 kilometrelik iki hattın denizaltına döşenmesi ve Anapa’dan Kıyıköy’e ulaşmasının töreni Putin ve Erdoğan’ın katıldığı törenle dün hayata geçirildi. Kıyıköy tesisinin tamamlanması sonrasında bu iki hattan 31.5 milyar metreküp doğalgaz geçecek. Bunun 15.75 milyar metreküpü bir hattından doğalgaz Türkiye tarafından kullanılırken, diğer bölümünden geçen doğalgaz transit olarak Avrupa’ya aktarılacaktır. Enerji Bakanı Fatih Dönmez Türk Akım’dan ilk gaz akışının 2019 yılı sonunda başlayacağını, bu hattan gelecek doğalgazın 15 milyonluk konunun ihtiyacını karşılayabileceğini belirtti.

Törende Erdoğan ve Putin projenin öneminin altını çizip işbirliğinin önemine değindiler. Erdoğan törende yaptığı Rusya Federasyonuyla uzun vadeli bir güvenli işbirliğini dostluk içinde yürüttüğünü belirterek , “Türkiye Rusya’dan 1987’den bu yana toplam 387milyar metreküp doğalgaz alımı gerçekleştirilmiştir. Bu çok önemli rakamdır. Aynı zamanda bu tablo enerji alanındaki işbirliğimizin diğer alanlarda olduğu gibi her türlü sınamadan geçmiştir. Perçinleşen işbirliğimiz her iki tarafın faydasına sonuçlar doğurmaktadır” dedi. Putin’de törende yaptığı konuşmada, “Türk AkımTürkiye’nin konumunda önemli etki yapacaktır.İki ülke ardasında güven olmadan böyle bir projeyi gerçekleştirmek mümkün değildir.Rusya ve Türkiye olarak enerji alanında işbirliğini uzun yıllardan bu yana gerçekleştiriyoruz. Mavi Akım uzun yıllarıdır sorunsuz yürütülüyor” dedi .İki liderde işbirliğinin 100 milyar dolarlık bir potansiyeli olduğuna inandıklarını da belirttiler. Törende ayıca, liderlerin talimatıyla 2.5 kilometrelik son borunun kaynaklanıp denize indirilmesi de yer aldı.

Hatta deniz altında 2 bin 200 metreye kadar inen 81 cm çapında 12 metre uzunluğunda, 9 ton ağırlığında 158 bin birleştirilmiş boru kaplanarak kullanıldı.

Deriz altına boruları döşeyen Pioneering Spirit gemisinde 500 çalışan günde ortalama 5 kilometre boru döşediler. Boruların üretimi Almanya, Japonya ve Rusya’da yapılıp, Bulgaristan’ın Varna ve Burgaz limanları ile Türkiye’de Samsun ve Trabzon limanlarında depolandıktan sonra, her gün 400 boru döşeme işlemini yapan geminin 6 futbol sahası büyüklüğündeki güvertesine taşındılar.

Denizdeki 930 kilometrelik hatların tamamlanmasının ardından şimdi gözler, karadaki hattın ve Kıyıköy tesisinin tamamlanmasına çevrilecek. Bunun da tamamlanması ile zaman zaman doğalgazda sorun yaşanan konu son bulacak. Türkiye Türk Akım Hattından sorunsuz sağlıklı doğal gaz alımını gerçekleştirebilecek.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar