Vatandaş odağına ekonomiyi almış durumda

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

26 kentte 1500 kişinin katılımıyla gazetemiz DÜNYA adına Xsight’in yılın çeyreklerinde düzenlediği anketlerin üçüncüsünde, vatandaşların sorunlar sıralamasında ilk sırayı yüzde 53 ile açık ara ekonomik sorunların aldığı görülüyor. İlk çeyrekte yüzde 51 ile başkanlık konusu en önemli sorun olarak ilk sırada yer alırken onu ikinci sırada yüzde 45 ile güvenlik sorunu izliyordu. Ekonomi o dönemde yüzde 39 ile üçüncü sıradaydı. İkinci çeyrekte yüzde 49 ile vatandaşların en önemli sorun olarak birinci sıraya yükselttiği ekonomik sorunlar, üçüncü çeyrekte de ilk çeyreğe göre 14, ikinci çeyreğe göre de 4 puan artışla ilk sıradaki yerini koruyor.

Üçüncü çeyrekte, “Bugün Türkiye’nin karşı karşıya olduğu mesele sizce nedir” sorusuna verilen yanıtlarda yüzde 53 ile ekonomi ilk sırada yer alırken,ikinci sırada yüzde 34 ile PKK sorunu, üçüncü sırada yüzde 26 ile dış politika sorunlarının izlediği görülüyor,

Anket sonuçlarına göre, devletin vatandaşlara sunduğu 19 hizmet alanıyla ilgili memnuniyetlerini içeren sonuçlarda bütün hizmetlerde ilk çeyreğe göre memnuniyet oranının düştüğü ortaya çıkıyor. Memnuniyetlerinin gerilediğini belirtmelerine karşın sunulan devlet hizmetlerinin en beğenilen ilk beş hizmet olarak dini hizmetler, ulaşım/ulaştırma, sağlık, milli güvenlik/ savunma, emniyet hizmetleri sıralanıyor. En beğenilmeyen beş hizmet sıralamasında ise ekonomi, eğitim, yargı, mali sistem, çalışma/iş güvenliğine yer verildiği anket çalışmasında ortaya çıkıyor.

Son dönemde eğitim alanında TEOG temel eğitimde orta öğretime geçiş sonavı ve değiştirilen üniversiteye giriş sınavıyla ilgili olarak da vatandaşlar memnuniyetsizliklerini dile getiriyorlar. Üniversiteye giriş sınav sistemi değişikliğini ankete katılanların yüzde 24’ü desteklediğini belirtirken yüzde 44’ü desteklemediğini ifade ediyor. Aynı şekilde TEOG sınav değişikliği konusunda da ankete katılanların destek oranı yüzde 24’te kalırken. Destetlemeyenlerin oranı ise yaklaşık iki katı yüzde 47 olarak sonuç veriyor.

Ülkenin geleceği konusundaki düşünceleri konusunda da kötüye gidiş yönlü değerlerdirme söz konusu. İkinci çeyrekte, ankete katılanların yüzde 46'sı geleceğin bugünden iyi olacağı, yüzde 17'si bugünkü gibi olacağı yüzde 37'si daha kötü olacağı düşüncesindeyken, üçüncü çeyrekte daha kötü olacağını düşünenlerin oranı yüzde 44’e yükselmiş, bugünkü gibi olacağını düşünenlerin oranı da yüzde 29’a çıkarken, daha iyi olacağını düşünenlerin oranı ise 19 puanlık gerileme ile yüzde 27 oranına inmiş.

26 ilde 1500 katılımcı ile yapılan üçüncü çeyrekteki, “Vatardaşın Nabzı” araştırması sonuçları vatandaşların yılın ilk çeyreğine göre durumu daha kötü gördüklerini ve ekonomik sorunların açık ara ilk sıraya yerleştiğini gösteriyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar