Vergi reformu belirsizliği altına güç veriyor

Doğukan ÇİÇEK
Doğukan ÇİÇEK Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş dogukan.cicek@troypm.com

Geçtiğimiz hafta altın, Suudi Arabistan’da yaşanan siyasi gelişmeler ve ABD senatosunun vergi indirimi görüşmelerini geciktireceğine dair tartışmalarla alım ağırlıklı seyir izledi. Haftanın son gününde ise esrarengiz bir şekilde gerçekleşen 4 milyon onsluk satış, altının kazançlarını sınırladı ve 1275,83 dolar/ ons’tan gerçekleşen kapanışla haftalık bazda hanesine yüzde 0,5’lik bir kazanç yazabildi. Diğer kıymetlilere baktığımız zaman platin yüzde 1, gümüş yüzde 0,4 değer kazanırken paladyum yüzde 0,5 değer kaybetti.

Altın geçtiğimiz haftaya 1269,75 dolar/ons seviyesinden Suudi Arabistan’da yaşanan siyasi gelişmelerin etkisinde alıcılı başladı. Brent petrol varil fiyatı 60 doları aşarak son iki yılın zirvesine kadar yükseldi. Son haftalarda ABD’de vergi indirimini hedefl eyen vergi tasarısıyla ilgili tartışmalar, bu hafta da tonunu artırarak sürdürdü. Salı günü Eylül ayı İş imkanları ve Personel değişim oranı (JOLTS) beklentileri aşarak 6,093 olarak açıklandı. Bu veri sonrası altın 1270 dolar/ons seviyelerine kadar gerilemesine rağmen satışların kısıtlı kaldığını gördük. Çarşamba günü ABD’nin vergi reformuna dair hasıl olan belirsizlik altını beslemeye devam etti. Ülkede 30 yıl sonra ilk defa değiştirilmesi hedefl enen vergi sistemiyle ilgili spekülasyonlar devam ediyor. Vergi tartışmaları gölgesinde altın alıcılı seyrini sürdürdü. Perşembe günü ABD istihdam verilerinin önemli kalemlerinden biri olan işsizlik haklarından yararlanma başvuruları açıklandı. Veri sonrası altın haftanın en yüksek seviyesini 1288,36 dolar/ ons’la kaydetti. Altın kazanımlarını haftanın son gününe kadar taşımaya devam ediyordu ki, herhangi bir habere bağlı olmaksızın 4 milyon onsluk bir satış gerçekleşmesi sonrası altın bir dakika içerisinde 10 dolar/ons’luk geri çekilme yaşadı. Günün sonunda 1275,83 dolar/ons seviyesinden haftayı kapatan sarı metal yüzde 0,5 değer kazandı.

Bu hafta ABD enflasyon verisi piyasalar açısından oldukça kritik. Daha önce yayınlanan FOMC tutanaklarında görüldüğü üzere, üyelerin bir kısmının faiz artırma kararına karşı olmasının altındaki en önemli sebep düşük kalan enfl asyon verisi. Geçen ay açıklanan enfl asyon verisi beklentilerin altında kalmıştı. Açıklanacak olan Ekim ayı enfl asyon verisinin de Aralık ayında gerçekleşmesi beklenen faiz kararına ne kadar etki edeceğini bekleyip göreceğiz. Olası bir beklentileri karşılamayan enfl asyon verisi neticesinde piyasalar baskı altında kalabilir ve altın pozitif fiyatlanarak 1300 dolar/ ons’u yeniden test edebilir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar