WIN EURASIA FUARI ve WIN-Tech Özel Ar-Ge Alanında yer alan başarılı projeler…

Hilmi DEVELİ
Hilmi DEVELİ EKONOMİDE SATIR ARASI hilmideveli@gmail.com

2018’de WIN EURASIA çatısı altında birleşen WIN EURASIA Metalworking ve WIN EURASIA Automation fuarları, bu yıl 14-17 Mart 2019 tarihinde TÜYAP İstanbul’da gerçekleşti. Altı ticari fuarın bir araya geldiği WIN EURASIA kapsamında, imalat sanayini 360 derece tecrübe edebilmek için fuarı ikinci gününde ziyaret ettim. 

Sac işlemeden metal şekillendirme teknolojilerine, otomasyon hizmetlerinden elektrik ve elektronik ekipmanlar, hidrolik ve pnömatik hizmetlerden tesis içi lojistiğe kadar geleceğin fabrikaları için ihtiyaç duyulan tüm eko-sistemi bir araya getiriyor.

Uluslararası firmaların robot, otomasyon teknolojisi, IT çözümleri ve yazılımların yanı sıra network platformlarının da sergilediği fuar 360 derece imalat sanayinin tüm bileşenlerini bu fuarda buluşturma amaçlanmış.

Sanal ürün geliştirme, ürün yaşam döngüsü yönetimi (PLM), kurumsal kaynak planlaması (ERP), üretim kontrolü ve takibi, veri analizi, dijital tedarik zinciri ve katma değerli üretim Endüstri 4.0 Festival Alanı'nın ana temaları olarak belirlenmiş.

Yoğun ilginin gösterildiği bu fuarda en çok ilgimi çeken bölüm WIN-Tech Özel Ar-Ge Alanı oldu. İTÜ ARI Teknokent, İTO’ya bağlı Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi, Yıldız Teknopark, Atılım Üniversitesi, Gebze Teknopark ve İstanbul Aydın Üniversitesi yer aldığı bu bölümde, bu kurumların çatısı altıda yer alan; kuluçka merkezleri, hızlandırma programları ve/veya teknoparklarında geliştirilen yazılım, donanım ve ürünleri bizzat girişimcilerinden dinleme şansı buldum.

Fuarı gezerken Türk firmalarımızı gördüğümde bir yandan ülkemiz adına umutlanır, girişimcilerle gurur duyarken bir yandan da, sıkıştıkları 4. Holde bu girişimcilerimizin hak ettikleri ilgiyi görmediklerine şahit olduğum için çok üzüldüm.

Ülkemizde düzenlenen bu tip uluslararası fuarlar, bu projecilere ve girişimcilere özellikle yabancı ve yerli yatırımcıların bir araya gelmeleri bağlamında önemli platformlar olarak görülüyor.. Bu bağlamda projeciler ürünlerini anlatabilmeleri, bu projelerine global pazarda daha kolay kullanıcı ve müşteri bulabilmeleri için bu fuarlarda özel destekler sağlanması gerektiğine tanık oldum.
Bilgi edindiğim projelerden görev aldığım kurum ve toplulukların, yıllardır çözemediği bir probleme, çok kapsamlı ve pratik bir çözüm önerdiği bir projeye daha ayrıntılı yer vermek istedim.
İki kez TÜBİTAK 1507 Ar-Ge desteği almayı hak etmiş, yazılım geliştirme faaliyetlerine YTÜ Teknopark ’da devam eden, sayısız kuluçka merkezi ve girişimcilik programı tarafından desteklenen “CONTACT CIRCUIT “isimli projenin fikri ve girişimi bir İç Mimar Arif Çağatay Deveci’ye ait.

Kendisi Bilkent Mezunu daha sonra ABD Los Angeles’ te yüksek lisans eğitimi görmüş.
Çağatay beyden ilgimi çeken projesini anlatmasını rica ettim.

“CONTACT CIRCUIT, sosyal, profesyonel ve kurumsal telefon rehberlerinin; bilgi kirliliği, güncellik ve pratiklik gibi kritik problemlerine, kalıcı çözüm önerileri getirirken; kariyer ayak izi “Özgün CID#”, umumi kaynak rehber “Circuit Directory” ve yönetici paneli “Business Dashboard” sayesinde; sürdürülebilir bir rehber çözümü sunarken, profesyonellerin ve kurumların görünürlüklerini arttırır, işlerini büyütmelerine yardımcı olur” diyerek anlatımına başladığı projenin çıkış ve çözümleri şöyle sıralıyor;

1. Sosyal ve profesyonel rehber içerikleriniz: farklı cihaz, hesap ve uygulamalara dağılmış.

2. Çoğu manuel / elle girilmiş, içeriği eksik hatta güncelliğini yitirmiş.

3. Kime veya neye ait olduklarını hatırlaması zor.

4. Sosyal ve özellikle profesyonel nedenlerden dolayı, sizin veya başkalarının bilgileri değiştiğinde, iletişiminiz kısmen veya tamamen kopabiliyor.

5. Hayat kartvizitler için kısa işletmeler için çok zor, çünkü kurumsal rehber yönetimi ve kurum içi paylaşımı henüz tamamen kolaylaştırılmış, otomatikleşmiş değil.

6. Profesyonellerin veya işletmelerin, online-pazar yerlerinde ve açık-dizin kaynaklarda yer almaları, bilgilerini güncellemeleri zahmetli ve maliyetli”derken sıralanan sorunlara çözümler olarak da;

1. Canlı + Kişileştirilebilir Profiller / Kendi profilinizi kendiniz yaratın ve her zaman güncel tutun. Tercih ettiğiniz profil sekmeleri sayesinde kişisel, profesyonel veya kurumsal kimliğinizi daha iyi yansıtın.

2. Kariyer Ayak İzi – CID# / Sabit kimlik numarası sayesinde, birden fazla profili ve rehberi bir arada yönetin. Gelmiş, geçmiş ve gelecek profillerinizi adresleyin profesyonel ağınıza hiç kopmamak üzere bağlanın.

3. Kurumsal Yönetici Paneli + Analizler / Çalışan profillerini ve yetkilerini siz atayın, iş bağlantılarınızı yönetin, analitik veriler toplayın.

4. Güncel Kontaklar / Kontaklarınızın profillerine abone olun, veriyi kaynağından alın, her zaman güncel kalın.

5. Circuit Directory / Kişi ve kurumları buluşturan açık kaynak rehberde yerinizi alın, kariyerinizde ilerleyin, işinizi büyütün.

6.Profil + Arama Asistanı / Yapay zekâ ve ontoloji öğrenme algoritmaları sayesinde; donanımlı, kariyer odaklı profil oluşturun, daha kolay bulunun” sözleriyle projenin getireceği yararları, kolaylıkları ve de gerekliliğini sıraladı.

Fuara katılan Türk firmalarımızı, WIN-Tech Özel Ar-Ge alanında yer alan başarılı projeler geliştiren genç girişimcilerimizi, projesini keyifle dinlediğim Arif Çağatay Deveci’yi kutluyor ve başarılarının sürekli olmasını diliyorum.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar