Yatırımcılara Sierra Leone'den davet

Ahmet COŞKUNAYDIN
Ahmet COŞKUNAYDIN ahmetcoskunaydin@hotmail.com

Batı Afrika ülkelerinden Sierra Leone, yabancı yatırımcılara açılmada Türklere öncelik tanıyor. Yüzölçümü Trakya'nın yaklaşık 3 katı kadar yani 71 bin kilometrekare olan Sierra Leone, 5 milyondan biraz fazla bir nüfusa sahip.

Günümüzden 55 yıl önce bağımsızlığını kazanan Sierra Leone, adını İspanyolca Aslanlı Dağlar'dan almış.

1961 yılında bağımsızlığını kazanan ülke, çok sık askeri darbeler yaşamak ve en son olarak da, bir iç savaş geçirmiş. Yaklaşık 10 yıl süren iç savaşta yüz binlerce insan komşu ülkelere kaçarken, yine sayısızı insan da yaşamını yitirmiş.

En son Ebola salgını yaşayan Sierra Leone, Dünya Sağlık Teşkilatı'nın da desteğiyle bu sorunun da üstesinden gelmiş. Halen söz konusu salgından eser kalmadığını belirten yetkililer, artık ülkenin her türlü dış yatırıma ve yatırımcıya hazır olduğunu vurguluyorlar.

Yıllık büyüme hızı yüzde 10'larda seyreden Sierra Leone'de çok bol miktarda elmas, altın, boksit ve başka değerli madenler bulunuyor.

Sierra Leone'li yetkililer, Türk yatırımcılar için en büyük kolaylığın ise çok yakında başlayacak Türk Hava Yolları'nın, başkent Freetown'a uçuşlarının sağlayacağına dikkat çekiyorlar. Söz konusu seferler daha önce kararlaştırılmış, fakat aniden ortaya çıkan ebola salgını nedeniyle ertelenmişti.

İhracatta ciddi daralma yaşayan ve önemli pazarlarını kaybeden ülkemiz için Sierra Leone gibi yeni pazarlar, kalıcılık yanında, bir rahat nefes almayı da sağlayabilecek olanaklar arasında.

Özellikle, bu ülkeye başlanacak doğrudan hava yolu seferleri, en azından kargo konusunda önemli bir avantaj sağlayabilecek.

Bu ülkede yer alacak yatırımcılar, komşu ülkeler içinde yararlı adımlar atabilecekler.

Yaklaşık 17 farklı dilin konuşulduğu bu ülkede temel dil İngilizce ve halkın çok büyük bir bölümü Müslüman. Bu da Türklere karşı bakışı olumlu kılan unsurlar arasında geliyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar