Yellen'dan altına set

Doğukan ÇİÇEK
Doğukan ÇİÇEK Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş dogukan.cicek@troypm.com

Geçtiğimiz haftayı satış baskıyla tamamlayan altın, FOMC (Fed Açık Piyasa Komitesi) toplantısı öncesi 1280 ons'a kadar uzansa da, bu yükselişini sürdüremeyerek haftayı 1253 dolar/ons'tan kapattı ve böylelikle geçen haftaya kıyasla yüzde 1 değer kaybetmiş oldu. Altın gibi, bütün kıymetliler de kırmızıdaydı geçen hafta. Gümüş yatırımcısına yüzde 2 kaybettirirken platin yüzde 1.1 ve paladyum yüzde 1.6 kaybettirdi.

Altın haftaya 1266 dolar/ons seviyesinden giriş yaparak ilk gün yalnızca 5 dolarlık dar bantta işlem gördü. Haftanın ikinci gününde ise ABD'de Ticaret Bakanlığı tarafından yayınlanan rapora göre; üretici fiyat endeksinin, piyasanın yüzde 0.1'lik düşüş beklentisine karşın mayıs ayında sabit kaldığı görüldü. Verinin akabinde aşağı yönlü hareketine başlayan değerli metal, 1259 dolar/ons seviyesine kadar geriledi. Hafta ortasına gelindiğinde ABD'nin enflasyon verilerinin yüzde 0.2 beklentisine karşı, yüzde 0.1 olarak açıklanmasıyla, altın için alışlar gelmeye başladı.

Yükseliş trendini yakalayan kıymetli maden bu ivmeyi FOMC toplantısına kadar sürdürebildi. 1280 dolar/ons ile haftanın en yüksek seviyesini de bu saatlerde gördü. FED, gösterge faizini yüzde 1'den yüzde 1.25'e yükselterek 2008 mali krizinden sonraki en yüksek seviyeye çıkarmış oldu.

FED'in bu kararından sonra altın, yakalamış olduğu trendi kaybederek sert bir düşüşle 1257 dolar/ons seviyesine kadar geriledi. Perşembe gününde Asya piyasalarında alıcılı bir seans geçiren altın, Avrupa ve ABD piyasalarında yatırımcısından bu desteği alamayınca satışlarla 1251 dolar/ons seviyesine kadar gerileyerek haftanın en düşük seviyesini görmüş oldu. Haftanın son gününü oldukça dar bir bantta geçiren sarı metal seansı 1253 dolar/ons seviyesinden kapatarak yatırımcısına haftalık bazda yüzde 1'lik kayıp yaşattı.

FED başkanı Yellen sene sonuna kadar bir faiz artırımının daha gerçekleştirileceğini yinelese de şimdilik piyasalarda böyle bir inanç oluşmuş gözükmüyor.

Elbette FED'in bu kararını belirleyecek temel parametreler ABD'den gelecek veriler olacaktır. Bu yüzden önümüzdeki günlerde ABD verileri piyasanın odağından ayrılmayacaktır.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar