Yellen'dan ketum tavır

Doğukan ÇİÇEK
Doğukan ÇİÇEK Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş dogukan.cicek@troypm.com

Altın geçtiğimiz haftaya yukarı yönlü hareketlenme isteğiyle başlasa da, Jackson Hole toplantısı öncesi yönünü bulmakta zorlandı. Piyasaların heyecanla beklediği toplantı akabinde altın, aynı saat içinde hem haftanın zirvesini hem de dip seviyesini test ederek seansı 1291,25 dolar/ons’tan kapattı ve hanesine yüzde 0,5 kazanç yazdı. Diğer taraftan gümüş yüzde 0,4, paladyum yüzde 0,3 değer kazanırken, platin yüzde 0,3 değer kaybetti.

Altın, pazartesi günü 1285 dolar/ons seviyesinden haftaya giriş yaptı. Hafta boyunca piyasaların odağında ABD'nin Wyoming eyaletinde yer alan Jackson Hole'da gerçekleşen yıllık merkez bankaları toplantısı vardı. Toplantı öncesi altın yönünü bulmakta zorlanırken hafta ortasında imdadına ABD Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan yeni konut satışları verisi yetişti. Piyasaların 610.000’lik artış beklentisine karşın veri 571.000 olarak açıklandı. Bu durum ufak çapta da olsa büyüme verisini olumsuz etkileyebileğinden kıymetli maden olumlu fiyatlanmış oldu. Ancak Jackson Hole toplantılarında gerçekleşen konuşmaların piyasalara yön verme konusunda çok etkili olduğunu bildiğimiz için toplantı öncesi piyasaların pozisyon alma konusunda temkinli davrandıklarını gördük. Haftanın son gününe gelindiğinde FED Başkanı Yellen’ın "Finansal İstikrar" konulu konuşmasını takip ettik. Konuşma öncesinde altın haftanın en düşük seviyesini 1276,57 dolar/ons’la görürken aynı saat içerisinde haftanın en yüksek seviyesini 1294,24 dolar/ons’la kaydetti. Yellen konuşmasında, “son krize dair alınan dersleri hafızalarımızda taze tutarsak, finansal sistemimizin ve ekonominin krizlerle daha az karşı karşıya kalacağını umabiliriz” yorumunu yaptı. Enflasyon ve Faiz artırımı konularına değinmeden konuşmasını tamamlayan Yellen ileriye yönelik para politikasına karşı da bir mesaj vermemiş oldu. Günün sonunda 1291,25 dolar/ons’tan dengelenen altın haftayı yüzde 0,3 kazançla kapatmış oldu.

Yellen konuşmasında FED’in eylem planına dair mesajlar vermemiş olabilir ancak FED’in Eylül ayında bilanço küçültme planı artık aşikar. İlk eylemi hazine tahvilleri ve mortgage tabanlı tahvillere sırasıyla 6 ve 4 milyarlık daraltmalar yapmak olacak. Uzun vadede işe yarar bir plan olabilir ancak ilk aşamada piyasadan çekilecek bu fonlar muhakkak ki piyasaları tedirgin etmeye yetecektir. Önceki haftalarda halihazırda 1300 dolar/ons seviyesini test etmiş altını daha güçlü ve bu seviyeleri aşmış olarak görmek çok uzak değil.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar