Yeni danışman "altın sattırdı"

Doğukan ÇİÇEK
Doğukan ÇİÇEK Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş dogukan.cicek@troypm.com

Hafta başında dalgalı bir seyir izleyen altın, Başkan Donald Trump’ın dışişleri bakanı Tillerson’ı görevden alması neticesinde ortaya çıkan gerilimin etkisiyle alımları karşılamaya başlamıştı ki, Trump’ın yeni Baş Ekonomi Danışmanı Larry Kudlow’un ‘altın satarım’ açıklaması altına set çekti. Yönünü aşağı çevirmek zorunda kalan kıymetli maden 1314.24 dolar/ons’tan yüzde 0,7 kayıpla haftayı kapattı. Diğer taraftan gümüş ve platin haftayı yüzde 1,3’lük kayıpla tamamlarken, paladyum ise seansı yatay bitirdi.

Altın geçtiğimiz haftaya 1323,51 dolar/ons’tan başladı. Piyasalar Salı günü açıklanacak olan Şubat ayı enflasyon verisini beklerken, kıymetli madenin yönünü bulmakta zorlandığını gördük. Salıgününe gelindiğinde, enflasyon verisi yerine günün öne çıkan haberi ABD Başkanı Donald Trump’ın Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’ı görevden alması oldu. FED’in faiz kararını doğrudan etkileyecek enflasyon verisi piyasaların beklentisi doğrultusunda açıklandı. Çekirdek TÜFE aylıkta yüzde 0.2 artarken, yıllık bazda 1.8 şeklinde açıklandı. Açıklanan veri sonrası piyasalar daha fiyatlama imkanı bulamadan, Trump’ın Tillerson’ı görevden aldığı ve yerine geçecek ismin CIA başkanı Mike Pompeo olduğu sosyal medya üzerinden duyuruldu. Görevden alma sonrası yaşanan siyasi kriz neticesinde yatırımcıların altına yöneldiğini ve fiyatlamaların pozitif yönde olduğunu gördük. Tillerson’ın görevden alınmasının etkisini hafta ortasında üzerinde hisseden piyasalar, altına yönelişe devam etti ve sarı maden haftanın en yüksek seviyesini 1330,09 dolar/onsla kaydetmiş oldu. Başkan Donald Trump’ın yeni Baş Ekonomi Danışmanı Larry Kudlow Perşembe günükatıldığı televizyon programında verdiği röportajda dolar için destekleyici açıklamalar yaparken altının ise aleyhine açıklamalarda bulundu. “Dolar alıp, altın satacağı” sözlerini sarf eden yeni danışman, doları yukarıya sevk ederken , altın tarafında satış baskısı oluşturdu. Haftanın son gününde ABD’de FED tarafından açıklanan Sanayi üretimi verisi takip edildi. Sanayi üretimi Şubat ayında beklentileri aşarak yüzde 1.1 olarak açıklanırken, ABD ekonomisinin de büyümesiyle ilgili olumlu sinyaller vermiş oldu. Halihazırda satış baskısı içerisinde olan kıymetli madenin, aşağıyönlü seyrini destekleyen bu veri sonrası altın haftanın en düşük seviyesini 1310,92 dolar/onsla kaydetti. Seans sonunda 1314,24 dolar/onstan dengelenen sarı maden haftayı yüzde 0,7’lik kayıpla kapattı.

Piyasaların bu sene için gerçekleşmesini beklediği ilk faiz artırımının yapılacağı FED toplantısı, önümüzdeki hafta gerçekleşecek. Piyasalar bu sene için üç faiz artırımını fiyatlamış durumda, ancak dördüncü faiz artırımının gelip gelmeyeceğine dair FED’in vereceği mesajlar piyasaları yeni fiyatlamalara sevk edecektir. FED toplantısı öncesi altın tarafında satışlar görsek dahi, altının yeni yönünü toplantıdan çıkacak karar belirleyecektir. Bu süreçte altının 1300 dolar/ons psikolojik seviyesinin üzerinde kalması onun yeni kaderi için oldukça önemli. Altın geçtiğimiz hafta 1330 dolar/ons seviyesini denese de aşamamıştı. Bu yüzden yukarı yönlü seyrine devam etmek istiyorsa 1330 dolar/ons seviyesini kırması gerekiyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar