Yerel seçime kadar geçecek 101 günde neleri konuşacağız?

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Seçime 101 gün varken, bir sanayici dostumla sohbet ettik. Bir yandan seçimlerle ilgili ittifakların ve önemli kentlerin adaylarının belli olmamasından kaynaklanan belirsizlikleri ele aldık. Bir yandan da Suriye’ye harekatın ABD ile ilişkiler konusunda taşıdığı risklerin yaratabileceği belirsizliklere değindik. Bir sanayici dostumla sohbet ederken 31 Mart yerel seçimleri konusuna söz geldiğinde “Ben bu seçime kadar olan dönemin bir an önce geçmesini istiyorum” dedi. Nedenini sorunca “Piyasada yaprak kıpırdamıyor. Birçok belirsizlik var. Özellikle üç büyük kentte yarışacak adaylar henüz tam belli değil. Cumhur ve Millet İttifakı partilerinin birbirlerine bıraktığı illerde de adaylar konusunda belirsizlikler sürüyor. Dış politikada neler yaşayacağımız konusunda da soru işaretleri söz konusu. Onun için seçime kadar geçecek zamanın bir an önce geçmesini istiyorum" diye devam etti. Sonra, bu 101 günde neler konuşmamızın muhtemel olduğunun sohbetini yaptık.

-İlk üzerinde durduğumuz konu piyasadaki durgunluk oldu. “İç piyasadaki durgunluğun, seçimlere kadar sürmesinden korkuyorum. Piyasada durum fevkalade kötü. Hepimizin durumu kötü. Enflasyon ve durgunluğu birlikte yaşıyoruz. Son çeyrekte de üçüncü çeyrek gibi gerileme bekleyen uzmanlar stagflasyondan söz etmeye başladılar. Seçimlere böyle bir ortamda gideceğimizi belirtiyorlar. Benim korkum da bu yönde” diyor. Ben de söylediklerine katılıyorum…

-Siyaset sahnesinde seçim yaklaşırken adaylar konusunun özellikle üç büyük kentteki adaylar ile ittifakların birbirine destek vereceğini açıklayacağı kentlerde de adayların henüz belirlenmemiş olmasına değinerek, “İstanbul, Ankara, İzmir adayları ile ilgili bazı isimler önde. Ama ittifaklar birbirlerinin adaylarını kesin olarak açıklamasını bekliyorlar. O da henüz net değil. Aynı şekilde ittifakların birbirine bırakacakları şehirlerin birçoğunda da adaylar açıklanmadı. Ayrıca, ilçeler ve meclisler konusundaki işbirlikleri de şekillenmemiş durumda. Yerel seçimlerde partiler kadar adaylar da önemlidir. İnsanlar adayları bilmek istiyor. İttifaktaki partilerin birbirine bıraktıkları illerde, aday göstermeyen partilerin içerisinde kaynaşmalar olacağını, sandığa gitmemeler yaşanacağını da düşünüyorum” diyor. Bu konunun da belirsizlikler içerdiği değerlendirmesini yapıyoruz. Üzerinde durduğumuz ve beğendiğimiz bir konu da Cumhurbaşkanının açıkladığı “Her yere bayraklar asılmayacak, çevre kirliliği olmayacak” görüşüne, muhalefetin de destek vermesi oldu.

-Seçime kadar geçecek dönemde Cumhurbaşkanı'nın Suriye’de Fırat’ın doğusunda PKK-PYD’ye karşı hemen yapılacağını açıkladığı harekatın hem zamanı, hem içeriği henüz belli değil. ABD’den harekatın yapılmasını engelleyici açıklamalar geliyor. Oradaki Amerikan askeri varlığı da risk taşıyan bir konu olarak görülüyor. Televizyonlarda emekli askerler ve stratejistler sürekli olarak görüş açıklıyorlar. Harekatın gerekli olduğu, beklenmemesi gerektiğini belirtiyorlar. Ama ABD askerlerinin bölgede bulunmasının riskinin altını çiziyorlar. Bu konu bizim sohbetimizde de benzer değerlendirmelerle yer aldı. Bunun yanı sıra son Fetullah Gülen’in Amerika’dan çıkartılabileceği ve Amerika’daki Halkbank davasında da yaşanabileceklerin seçim öncesi dönemde gündemde olabileceğini de ele aldık. O konulardaki belirsizliklerin de piyasaları etkileyeceği sonucuna vardık.

-Sohbetimizin bir konusu da böyle bir dönemde dövizin yönünün ve petrolün fiyatının ne olabileceğiydi. O konuda da hem FED’in faiz kararlarından, hem petrol fiyatları konusunda İran’a ABD yaptırımlarının ne sonuç vereceğinin tam olarak ortaya çıkmamış olması nedeniyle net beklentiden söz edemedik. Ama az da olsa yukarı doğru bir beklentide olabileceğini düşündük. Kaşıkçı cinayeti nedeniyle Suudiler’le ilişkiler konusu da, İran’la ticaret konusu da seçime kadarki dönemde gündemde olacak gibi.

Kısaca seçime kadar geçecek üç aylık dönem içte ve dışta birçok belirsizliğin yer alacağı bir gündem yaşayacağımız konusunda görüş birliğine vardık. Buna benzer birçok sohbetin bugünlerde sürdüğünü düşünerek, bizim sohbetimizdeki konuşmalarımızdan sizi de haberdar etmek istedim…

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar