Yerel seçimlere dört ay varken partilerde hareket ve arayış var

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Yerel seçimlere dört ay kalmasına karşın, bir yandan bazı adaylar belirleniyor, bir yandan anketler, eğilim araştırmaları, partiler arası işbirliğinin olup olmayacağına dair haberler medyada çokça yer alıyor. Bu nedenle bugün bu konuya bakmak istedim.

Yerel seçimlerin özellikle de üç büyük şehrin sonuçlarının genel seçimler açısından önemli olduğu bilinir. Üç büyük şehirden ikisinde başarılı olan partinin bir sonraki genel seçimlerde iktidarı alabileceği üzerine yorumlar yapılır. Belki de bu yüzden yerel seçimlere daha 4 ay süre olmasına karşın hem adaylar, hem partiler arası işbirliği konusunda medyada her gün çok sayıda haber yer alıyor.

İktidar partisiyle ilgili haberlerde daha ziyade Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu konuda çalıştığı anketler yaptırdığı, çok sayıda belediye başkanını değiştireceği iddialarına yer veriliyor. Buna bir yandan üç dönem kuralının işletilmesinin, bir yandan anket sonuçlarındaki şikayetlerin neden olduğu, bu nedenle dün AK Parti'nin bütün teşkilatlarına internet üzerinden yapılan eğilim araştırmaları sonuçlarının da adayların değerlendirmelerinde etkili olacağı belirtiliyor.

MHP’nin elindeki 6 ilin belediye başkanlığı için işbirliği talebi nedeniyle yerel seçimde Cumhur ittifakının “işlemeyeceği”, her partinin her yerde kendi adaylarıyla seçime gireceği belirtilmişti.

Ancak, CHP-İYİ Parti'nin Millet İttifakını işletebilmek için başlattığı ön görüşmelerinin olumlu geçmesi, AK Parti ile MHP arasında özellikle üç büyük ilde işbirliği yeniden gündeme gelecek gibi gözüküyor. Bu konuda taraflar arasında arayışların başladığı siyasi kulislerde belirtiliyor.

Doğaldır ki buna bağlı olarak MHP’nin elindeki 6 ille ilgili talepleri de yeniden gündeme gelecektir. Cumhur ittifakında işbirliği arayışları yeni yılda da gündemde olacaktır.

CHP ile İYİ Parti'nin liderleri geçen hafta yaptıkları görüşmenin ardından, işbirliğini sürdürmek için Koray Aydın ve Bülent Tezcan’ı görevlendirdiler. CHP lideri ayrıca SP lideri ile bir araya gelerek, yerel seçimlerde Millet İttifakı'nın üyelerinin işbirliği içerisinde olmasının yolunu arayacak. CHP’nin üç büyük ildeki HDP seçmeninin desteği için bazı girişimlerde bulunacağı da konuşuluyor. Bu illerdeki bazı ilçelerde HDP adaylarının desteklenmesi ya da Celal Doğan gibi eski CHP’li yeni HDP’li isimlerin aday gösterilmesine dönük bir işbirliği arayışı olduğu iddia ediliyor. Ancak bu işbirliğinin aleni olmasının Millet İttifakı ile işbirliği arayışı açısından mümkün olamayacağı da öne sürülüyor.

Seçim haberlerinin içerisinde önemli bir yeri de üç büyük şehrin adaylarının kimler olacağı bilgileri oluşturuluyor.

AKP’nin İzmir adayı olarak Ticaret Odası başkanı kentin belediye başkanlarından Asfalt Osman lakaplı Osman Kibar’ın torunu Mahmut Özgener ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun ismi geçiyor. İstanbul’da anketlerde farklı önde olması halinde Kadir Topbaş’ın yerine gelen Mevlut Uysal’ın aday gösterileceği, anketlerin yakın sonuç vermesi durumunda ise Cumhurbaşkanı'nın Meclis Başkanı Binali Yıldırım'ı aday gösterebileceği dile getiriliyor. Ak Parti, Ankara’da Melih Gökçek’in ve Mansur Yavaş’ın durumunun belli olmasının ardından adayını açıklayacak. Bu dönemde eski Kayseri Belediye Başkanı, Genel Başkan yardımcısı Mehmet Özhaseki’nin ismi önde çıkıyor.

CHP Ankara’da İYİ Parti ile işbirliği gerçekleşirse Mansur Yavaş’ı aday gösterecek, aksi halde seçime partili bir isimle girecek. İstanbul’da birçok adayın adı geçiyor. Aday adaylığını açıklayanlar da var, ancak ön seçim isteğinde bulunan ve bunun gerçekleşmesi mümkün görülmemesine karşın, Kılıçtaroğlu ile görüşme talebinde bulunan Muharrem İnce konusu da sıcaklığını koruyor.

İzmir'de Aziz Kocaoğlu’nun yeniden aday olmayacağını açıklaması üzerine, ilçe belediye başkanlarının isimleri ve bazı milletvekillerinin isimleri adaylık için geçiyor. Ama şu ana kadar 225 yerde adayı belli olan CHP'nin bu ilde adayının kim olacağı henüz belli değil.

Görüldüğü gibi yerel seçimlere daha dört ay olmasına karşın parti kulisleri hareketli. Anketler, soruşturmalar, aday değerlendirmeleri sürüyor. Partiler özellikle büyük şehirlerde diğer partilerin adaylarının kim olacağıyla da ilgileniyorlar.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar