Yılbaşı süslemesi gerçekten mühim mi?

Feyzan E. TOP
Feyzan E. TOP KARŞI PENCERE feyzan.ersinan@dunya.com

Malumunuz son birkaç haftadır yılbaşı süslemelerinin yetersizliği, bu süsleme eksikliğinin şehir ekonomisinden götürdüklerini konuştuk, izledik, okuduk. O kadar konuştuk ki sonunda iş Şişli Belediyesi’nin süsleme bütçesinden girdik, tehditlerden çıktık, tam manası ile bir sarmala girdik…İşin bu kısmı beni pek alakadar etmemekle birlikte süslemenin her daim önemli olduğuna inanmışımdır. Vitrin dekorasyonculuğu bambaşka bir iştir şüphesiz. Dünyada bu işi hayli ciddiye alanların başında Amerika gelir. Fransa, İngiltere’de bu akımı takip eder. Aslan yattığı yerden belli olur misali bir mağazanın müşterisine saygısı da kanımca vitrinine gösterdiği özende saklıdır. Şehirler için de durum aynı. Bugün Antalya gibi hayli yüksek rakamlarda turist kabul eden bir şehirde doğru düzgün bir süsleme olmaması üzücü. İstanbul’da bile tam manası ile bir yılbaşı havası yok. Neyse ki Beşiktaş Belediyesi biraz emek harcadı ama o da yeterli değildi. Dünyada süsleme işine önem verilmese niçin tüm haber kanalları dünyada şehirlerin yeni yıla nasıl girdiklerini haber yapsın, sorarım size. Üstelik bunun Hristiyanların yılbaşısı ile de bir alakası yok. Biri 25 Aralık diğeri 1 Ocak. Bu sadece yeni yıldan beklenen umutlara bir karşılama. 

Seneye inşallah biraz daha düzeliriz diye umut edip, süslemenin aslında ne mühim bir iş olduğunu sizlere dünyanın önde gelen mağaza zincirlerinden anlatmak isterim. Bu sene biz de en iyi vitrin şüphesiz Beymen’indi. Ancak dünyaya bakınca daha ne kadar ufak olduğumuzu görmezden de gelemeyiz. Üstelik bunun getirisinin de ne yüksek olduğunu tahmin edersiniz. 

Rakamlarla meşhur “department store” (bizde lüks mağaza zincirine karşılık geliyor) ait bilgiler şöyle;
 ■ 0: Yılbaşı süresince New York Beşinci Cadde’de Lord&Taylor mağazasında indirimde olan ürün sayısı. 
■ 2: New York’un lüks mağaza zinciri Bergdorf Goodman’ın bir sonraki sene vitrin süslemesi olarak ne yapacağını planlama çalışması 2 Ocak günü başlar. Bizdeki gibi yumurta kapıya dayanma durumu söz konusu değil. 
■ 60: Bergdorf Goodman’ın yıllık bütçesinin yedi haftalık satış oranının yüzde altmışı vitrin süslemesine gitmekte. 
■ 1862: Macy’s’in mağazada Noel Baba’nın çocuklarla buluşacağını duyurduğu ilk tarih.
 ■ 7.000: Barney’s’in 2011 yılbaşında Lady Gaga’ya atfettiği vitrinde gerçek ve sentetik kullandığı saç 7 bin feet uzunluğunda. 
■ 10.000: Yılbaşı öncesi Macy’s’in vitrininin önünden geçen kişi sayısı. 
■ 1900: L.Frank Baum “Sihirbaz Oz” bu yıl yaptığı albüm de “The Art of Decorating Dry Goods Windows and Interiors” şarkısını bestelediği tarih. Vitrin süslemesinin kültürdeki öneminin bir vurgusu olarak gösterge niteliğindedir.
■ 8: Dünyanın önde gelen vitrin designerlarının sayısı. Başta; Salvador Dali olmak üzere, Maurice Sendak, FAO Schwarz, Bonwit Teller, Andy Warhol, Lord& Taylor, James Rosenquist bu ünlü isimlerin ilk öncüleri arasında. Warhol’un yaşasaydı bugün yapacağı bir vitrinin maliyetini tahmin bile etmekte zorlanıyorum.
■ 70: Paris Prientemps’da vitrinde kullanılan mekanik oyuncakların sayısı. Vitrin bir baştan bir başa donatılıyor. Bu seneki vitrinde belli noktalara akıllı telefon aplikasyonları yerleştirildi ve geçenlerin kendi telefonları ile bu oyuncakları hareket ettirebilme olanağı sağlandı. 
■ 3.149.606: Tüm bu oyuncakları ayakta tutmak ve dekorasyon malzemesini birbirine tutuşturmak için kullanılan ipin feet olarak uzunluğu. 
■ 543: İngiltere’de Harrods’s mağazasında bu yıl kullanılan yapay kar 543 paund ağırlığında idi. 
■ 60.000: “Sattım(!)”çekicinde ödenen bedel…Simon Doonan’ın Barney’s’i yılbaşında dekore ederken izleme hakkını kazanmak için ödenen müzayede bedeli tamı tamına 60 bin dolar idi.
 ■ 1939: Kırmızı Burunlu Rudolph Reindeer’in Montgomery mağazasında ilk kez görülmesi. Bu karakter kırmızı burunlu bir geyikten ibaretti. Kitabıyla birlikte oyuncağının ilk görüldüğü tarih 1930’ların sonu idi. 

Şimdi sorarım size yılbaşı süslemesi gerçekten mühim mi?

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Veda 11 Ocak 2016
Yeni bir yıl 04 Ocak 2016
Update olmak 28 Aralık 2015
Tedbirsiz iyimserlik 07 Aralık 2015
Osman Bey... 09 Kasım 2015
Biz kimiz? 02 Kasım 2015