2016 Eylem Planı’nda yer alan konularla ilgili ilk adımlar atıldı

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Başbakan Ahmet Davutoğlu kısa bir süre önce 2016 Yılı Eylem Planı’nı açıklarken ilk üç ayda, altı ayda ve bir yılda gerçekleştirecekleri “insan odaklı” düzenlemeleri belirtmişti. İlk üç ay listesinde yer alan konularla ilgili ilk adımlar Bakanlar Kurulu kararları olarak dün yayımlanarak yürürlüğe girdi. 

Bunlardan biri daha önceki yıllarda da tarım kesimine Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifl eri tarafından çiftçilere kullandırılan indirimli kredi faizleriyle ilgili 2016 yılında kullandırılacak krediler. İndirimli tarımsal kredilerde indirim oranları cari faiz üzerinden yatırım türüne göre yüzde 25 ile yüzde 100 olarak değişen oranlarda uygulanacak. Bu tarımsal yatırımların kredilerinin faizsiz olacağı anlamına geliyor. 

Bunun yanı sıra Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı 5 dekarın altında toprak sahibi meyve, sebze, süt bitkisi üreticisi küçük işletmelere dekar başına 100 lira aile işletmesi desteği verilmesi de Bakanlar Kurulun’da kararlaştırılarak Resmi Gazete’de yayımlandı. 2016 yılı aile işletmesi destekleri başvuruları Çiftçi Kayıt Sistemi belgeleriyle 31 Ekim 2016 tarihine kadar yapılacak. 

Bakanlar Kurulu’nun yayınlanan bir başka kararında ise esnafa 30 bin, genç girişimcilere 100 bin lira faizsiz kredi verilmesini öngörüyor. 1 Aralık 2015’te kredi borcu bulunmayan esnaf ve sanatkarların Halk Bankası ve Esnaf Kooperatifl eri’nden kullanacakları bu krediyi makine, ekipman, demirbaş alımları, işyeri modernizasyonu ve döner sermaye ihtiyacının karşılanmasında kullanacaklar. 30 bin liralık bu faizsiz krediyi kullanacak esnafl arın KOSGEB’den hibe desteği kullanmadıklarına ilişkin yazı getirmeleri gerekiyor. KOSGEB Girişimcilik Destek Programı’nı bitirmiş, 30 yaşını aşmamış genç girişimcilere onaylanan projeleri karşılığında 100 bin liraya kadar faizsiz kredi verilecek. Bundan da 1 Aralık 2015’te kredi borcu olanlar yararlanamayacak. 

Bakanlar Kurulu’nun bir başka kararına göre kaybolmaya yüz tutan meslek sahiplerine de Halk Bankası ve esnaf kooperatifl erinden yüzde 100 faiz desteğiyle kredi verilecek. Bu kredi başvurusunu yapacakların 3 yıllık ustalık belgesine sahip olması ve bir yıl içinde kendi işini kurmuş olması gerekiyor. 

2016 yılı Eylem Planı içerisinde yer alan üç aylık dönemde gerçekleştirilecek vaatler arasında yer alan iki ayrı kararla ilgili iki düzenleme daha hayata geçti. Bunlardan biri bazı menkul sermaye iratlarının 31 Aralık’ta dolacak stopaj muafiyetinin uzatılması kararıydı. Bu konudaki uzatma kararına göre, bu menkul sermaye iratlarının muafiyeti 31 Aralık 2020’ye kadar uzatıldı. Alınan bir diğer kararla SSK ve Bağkur emeklilerine aylık 100 lira zamla yıllık 1200 lira verilmesi yürürlüğe girdi. 

Meclis Bütçe Plan Komisyonu’nda Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı kabul edilirken, tasarıya önergeyle ekleme yapıldı. Buna göre imalat sanayiyi firmaları makine alımlarında finans kuruluşlarından kredi kullanırken yüzde 5 oranındaki Banka Sigorta Muamele Vergisi’nden muaf olacaklar. Bu adımların atılmasının ardından gözler ilk üç ay eylem planında yer alan diğer konulara çevrildi. Asgari ücretin 1300 liraya yükseltilmesi, çalışma hayatına güvenceli esneklik getirecek modelin oluşturulması, kamudaki taşeron işçilerin bir bölümünün kadroya alınması ve Dünya Ticret Örgütü’nün ticaretin kolaylaştırılması anlaşmasının TBMM’ye sunulması. 

Görüldüğü gibi verilen sözlerle ilgili bazı kararlar alınarak hayata geçirildi. Beklentimiz 2016 Yılı Eylam Planı’nın takvime uygun olarak uygulanması...

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar