Burkay,”Reform ve eşvik paketleri hemen uygulamaya alınmalı”

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Bursa TSO başkını İbrahim Burkay yeni dönem baklentilerini ortaya koyarken,  “Yeni Kalkınma hamlesi için beklemeye alınan reform ve teşvik paketlerinin hemen uygulamaya geçirilmesi gerekir” önerisinde bulunmasının yanı sıra “Birinci bölge için San Fransisco modeli” uygulanması isteğini ortaya koyuyor.

İbrahim Burkay’ın beklentileri ve değerlerdirmeleri şöyle:

'Tek parti iktidarı güven ve umut getirdi.Türkiye’nin en yüksek büyümeleri hep tek parti iktidarları dönemlerinde yaşandı. 7 Haziran’dan bu güne geride kalan 5 aylık süreçte ekonomik icraatların yavaşladığı, ulusal kalkınma hedeflerimizin sekteye uğradığı, siyasi belirsizliklerle dolu bir dönemi geride bıraktık. 1 Kasım seçimleri ile gelen tek parti Hükümeti iktidarı milletimize ve iş dünyamıza yeniden güven ve umut getirdi.

İş dünyası olarak kurulacak hükümetten ve TBMM’de temsil edilen tüm siyasi partilerden uzlaşma kültürünü öne çıkaran bir yaklaşımla ihtiyacımız olan yeni Anayasa ve ekonomide reform adımlarını hemen atmalarını bekliyoruz. Kurlar istikrar kazanmalı, asgari ücret işverene yük getirmeden artırılmalıdır. Mevcut sorunların ortadan kaldırılması ve büyüme hedeflerine yeniden odaklanılması adına hayata geçirilmesi gereken öncelikli hedefler ele alınmalıdır. Etkin ekonomi stratejileri ve 2023 hedeflerine ivme kazandıracak yeni Hükümet programı ile tüketici güveninin ve ekonomide canlanmanın tekrar sağlanacağına inanıyoruz. Bu noktada, siyasi belirsizlik nedeniyle işlerin yavaşyaması sonucu kamu yükümlülüklerini yerine getiremeyen firmalar için mutlaka düzenleme yapılmalıdır. Türk Lirası ve döviz kurları istikrarlı ve öngörülebilir hale  getirilmelidir. Piyasalardaki ödeme tıkanıklığını aşmak için Merkez Bankası’nın likidite olanaklarının bir süreliğine artırılması da canlılık getirecektir.

Asgari ücret artışıın mutlaka işveren tarafı ile istişare edeilererk belirlenmesi gerekir. Artış kademeli olarak ve işverene ilave yük getirmeden yapılmalıdır. Bununla birlikte, işgücü ve firmalar üzerindeki kamu yüklerinin hafifletilmesini de bekliyoruz.

Özel teşvik programlarına ihtiyaç vardır. Yeni teşvik sistemleri 2016 yılında hayata geçmelidir. İhracata dayalı büyüme kapsamnda her yıl birkaç önemli pazarın hedef ülke-pazar seçilerek ve bu pazarlara yönelik özel destekler gündeme alınmalıdır. Yabancı sermaye yatırımlarının yeniden özendirilmesi için teşviklerin gözden geçirilmesi ile birlikte, AB ile gümrük birliği koşullarının iyileştirilmesi ve AB’nin 3. Ülkeler ile yaptığı STA anlaşmalarına Türkiye’nin aynı anda taraf olabilmesinin sağlanması da ekonomi alanında beklediğimiz çok önemli hamle olacaktır.

Türkiye’nin yüksek katma değerli ürünlere ulaşabilmesi için Bursa ve Birinci bölge şehirlerine San fransisco modelini öneriyoruz. Yüksek teknolojili ve yüksek katma değerli yatırım ve üretimler ayrıcaklıklı olarak desteklenmelidir. Türkiye’nin bu dönemde zenginlik üreten bölgesi Bursa’nın da içinde yer aldığı 1. Bölge’dir. Bu bölge, yeni  bir atılım sürecinde yüksek teknolojili faaliyetler için özel teşviklerle beslenmelidir.  Bizim ‘Bursa büyürse Türkiye büyür’mottomuzun temelinde bu düşünce yatıyor.Türkiye’nin atacağı her yeni adımın merkezinde mutlaka Bursa’nın olması gerekiyor. Teşvik politikalarının merkezinde Bursa ve Marmara Bölgesi’nin yer alması çok stratejik bir ihtiyaçtır. Ülke olarak önceliğimiz teknoloji üretmektir. Bu anlamda, orta ve yüksek teknolojiye yatırım yapacak tüm yatırımcılara, organize sanayi bölgelerinin içinde yer almaları şartıyla 6. Bölgeye uygulanan teşvik uygulanmalıdır. Bunun yanında, rekabet güçlerini artıracak ilave teşviklerle desteklenmesinin ve Türkiye’nin önceliğinde yer alan sektör ve ürün gruplarının  PPP (Private Public Partnership) modeli hızlı şekilde hayata geçirilmelidir. Ülke olarak güçlenmek istiyorsak, 1. Bölgeyi dünya çapında rekabet gücü olan bir alana dönüştürmeliyiz. Bu yüzden ABD ekonomisine yön veren San Francisco havzası ve Almanya’daki Badenwürttenberk bölgelerinin uyguladığı politikaların ve stratejilerin Bursa ve Kocaeli’nin içende bulunduğu Marmara Havzası’nda da uygulanması gerektiğini düşünüyoruz.'

BTSO Başkanı İbrahim Burkay’ın yeni dönemden beklentileri de bunlar.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar