Devletin sözü senet görülmek istenir

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

İşdünyası devletin sözünü “ senet kabul edip” inanmak ister. Bu nedenle fuar destek ödemelerindeki aksamalardan şikayetlerini dile getiriyorlar. Ve ihracatı baltalayacak fuarlara katılmaları azaltacak bu duruma  çözüm bekliyorlar.

İş dünyası temsilcileri tarafından “Devletin sözü senet” olarak görülmek istenir. Devletin kararlarına, verdiği söze göre, kendi yollarını çizip, karar alan iş adamları,  devletin sözünün  aksaması karşısında zora düşerler, inançlarını yitirirler, uygulamayı planladıkları alanlardan çekilirler.

Yurt dışı fuarlara “Destek ödemelerini” belli zamanda alabilecekleri düşüncesiyle katılanlar, desteklerin ödenmelerindeki aksamalar ve “Hazinede para yok” yanıtlarıyla karşılaşınca,  fuar katılımlarında azalmalar yaşanmaya başlanmış. Arkadaşmız Gamze Şener’in haberinde bu aksamaların bazı fuarlara katılımları yüzde 50’lere varan oranda azalttığını ortaya koyuluyor. İhracatçı birlik yöneticileri ve sektör temsilcileri, ödemelerin aksaması karşısında  muhataplarına yönettikleri, “Neden ödeme yapılmıyor?” sorusuna “Maliye Bakanlığından onay gelmedi ödeyemeyiz” yanıtını aldıklarını açıklıyorlar. 

Ekonomi Bakanlığının kayıtlarına göre ihracatçı birlikler himayesinde, milli düzeyde 2012 yılında 268 fuara katılan firma sayısı 3 bin 409 iken, 2013 yılında 243 fuara 3 bin 208 firma katılmış. Bu katılan firmaların geçen yıldan önemli oranda, vaktinde ödenmemiş alacakları olduğunu bildiren birlik yöneticileri, fuarlara katılımın sürmesi için ödemelerin zamanında, kuralına uygun olarak yapılmasını istiyorlar. Sistemdeki dağınıklığı ortadan kaldırıcı, hedefe yönlenmiş yeni desteklere ihtiyaç olduğunu, bunun bugün içinde bulunulan kaosu ortadan kaldıracağını belirtiyorlar.

Fuar desteklerinin ihracatımızın artışında önemli rol oynadığı biliniyor. 2007 küresel krizi döneminde geleneksel dış ticaret pazarımız Avrupa ticaretimiz yüzde 50’lerden, birkaç yılda yüzde 36’lar seviyesine inerken, katıldıkları fuarların da etkisiyle iş dünyası yeni pazarlar bularak Avrupa’ya ihracatın gerilemesini bu yeni pazarlarla kapattılar, hatta ihracat artışının her yıl yüzde 10’lara varan büyümesini gerçekleştirdiler. 

Sırf bu nedenden bile devletin fuar destekleri konusunda verdiği sözü. zamanında ödemelerle yerine getirmesinin büyük önemi olduğu unutulmamlalıdır.

Bu aksamanın neden kaynaklandığı ve nasıl ortadan kaldırılabileceği fuarlara katılan ve ödemelerde aksaklıkla karşılaşan firma yatkilileri ve ihracatçı birlik yöneticileriyle diyalogla ele alınıp çözüm üretilmelidir. İhracatı olumsuz etkileyecek fuar katılımlarını azaltan geç ödemeler  konusu, mutlaka yeni yöntemlerle aşılmalıdır. 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar