Fikri Işık ile samimi sohbeti

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Ankara büromuz her hafta farklı kişilerle bir Ankara Sohbeti hazırlayıp yayına sunar. Bu haftaki Ankara sohbetinin konuğu Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, arkadaşlarımız Ferit Parlak ve Hüseyin Gökçe’ye ilginç ve samimi açıklamalarda bulunmuş.  

Bunlardan biri, uzun süredir tartışma gündeminde yer alan “İçten yanmalı motorlu otomobil üretiminde dünya markası olmak için bir babayiğit arayışının” gündemden kalktığını ortaya koyan açıklamaları. 

Bakan Işık, “Otomobil üretiminde içten yanmalı motorlarda treni kaçırdık. Sektörde çok büyük rekabet var. Hyundai fabrikasını gezdim. 1 milyon 700 bin araç üretiyor. Bu ölçeğe ulaşmak ve verimliliği yakalamak kolay değil. (...) Mutlaka trenin son vagonuna bineceğim diye lokomatife kadar her vagondan yürüyerek geçmenin mantığı yok. Fırsat penceresini yakalamamız lazım. Yeni türlere eğilerek, dönemin imkanlarını kaçırmamamız lazım.” diyerek bu durumu ortaya koyuyor.

Bu noktada durmadan “Kaçırmamak gerekenler için başlattıkları çalışmaları” şöyle açıklıyor:
“Bir taraftan TÜBİTAK’ta elektrikli araçlarla ilgili Ar-Ge çalışmalarını hızlandırdık. Bir taraftan bir mühendislik ve dizayn grubu oluşturuyoruz. Öbür taraftan da yerli üretim yapacak firmalarla ilgili çalışmalar yürütüyoruz. 2015 başında zannederim bazı şeyleri paylaşacak duruma geliriz.”

Bakan Işık, 1 Ocak 2015 itibariyle, teknolojik ürün üretimlerinde, yerli katkı oranı,  off set uygulamaları ve iş bitirme belgelerine bağlı olarak, elde edilen gelirin yüzde 50’sinde kurumlar vergisi istisnasını yürürlüğe sokacaklarını açıklıyor. Bu ürünlerin tanımı için OECD listesini baz alarak TÜİK’in yayınına bağlı hangi ürünün hangi teknoloji düzeyinde olduğu konusunun kurallı işleyeceğini, bizim kendimize göre ürün kalite tanımı yapmayacağımızı belirtiyor.Bakan Işık, “Yüksek teknolojili ürün” yatırımlarının tümünün birinci bölgede de yapılsa, 5. Bölge teşviklerinin uygulanacağını, 50 milyon lira  büyüklüğü şartının  bundan böyle aranmayacağını belirtiyor.

Bakan yaptıkları bir başka çalışmadan söz ederken, Orta teknolojili ürün   yatırımlarında da, 7 gelişmiş il dışında 3. Bölge teşviğinin uygulanması için çalışma hazırladıklarını, ilgili bakanlıklarla görüşüp hayata geçirecekleri bilgisini veriyor. Bakan Işık, üzerinde çalıştıkları bir başka konunun, “Sanayide GYO projesi” olduğunu açıklıyor. İşadamları uzun süredir “Kıt yatırım imkanlarını arsa ve bina yatırımına harcamaktan şikayet ederek TOKİ’nin arsa ve fabrika binası üretip kiraya vermesini ”talep ediyorlardı. Bakanın sözünü ettiği “Sanayide GYO projesi” bu  isteğe yanıt verecek bir proje izlenimini veriyor.

Bakan Işık, girişimci gençlere projeleri için 100 bin lira hibe verdiklerini, bunun için uygun başvuruların 284’te kaldığını, oysa bu fasılda 55 milyon lira ile 550 projeye destek verebilecek durumda olduklarını söylüyor. Başvuruların bu seviyede kalmasının üniversite eğitiminde yaratıcılık ve girişimciliğe yeterli yer verilmemesinden kaynaklandığının altını çiziyor. 

Bakan Fikri Işık’ın Ankara  sohbetinde verdiği bilgiler ,yeni dönemde katma değeri yüksek üretim için önemli çalışmalar yaptıklarını ortaya koyuyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar