Gaziantep mutfağı UNESCO’da asıl iş şimdi başlıyor

Güneş DOĞDU SOYLU
Güneş DOĞDU SOYLU GAZİANTEP'ten gunes.dogdu@dunya.com

Gaziantep mutfağının ününü bilmeyen yoktur. Eğer varsa da UNESCO’nun Gaziantep mutfağını tescillemesiyle öğrenmiş oldu. Gaziantep, gastronomi dalında, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nün (UNESCO) "Yaratıcı Şehirler Ağına" girdi. 33 ülkeden 47 kentin katılım gösterdiği programda Gaziantep ‘Dünya Yaratıcı Kentler Listesi'ne eklendi. Bu listeye daha önce Çin'den iki kent, Brezilya, Güney Kore, İsveç, Kolombiya, Japonya ve Lübnan'dan birer şehir girmişti.  Yani Gaziantep dokuzuncu kent oldu. Bu program gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin şehirlerinin sosyal, ekonomik ve kültürel kalkınmalarına katkı sağlamayı planlayan söz konusu ağa üye olan şehirler, yerel yaratıcılık, tanıtım ve görünürlüklerini artırmayı hedefliyor. 

Gaziantep’e bu başarı birden gelmedi. Uzun yıllar önce başvurusu yapılan ancak bazı eksik noktalar tespit edilerek olumsuz geri dönüş alınıp üzerine daha fazla yoğunlaşarak ve çok fazla uğraş sonucu bu başarı sağlandı. Şimdilerde başta Büyükşehir Belediyesi olmak üzere bütün kurumlar bu konuyu nasıl değere dönüştüreceklerinin hesabını yapıyor. 

Ülkemizde son dönemlerde yaşanan olaylardan dolayı yabancı turist sayısında istenen artışlar sağlanamayacaktır. Ama bu olaylar elbet biter ve huzur ortamına kavuşuruz. İşte bu UNESCO tescili o zaman değer kazanır. Gaziantepliler olarak ilk hedef yerli turist sayısını arttırmak.  Bu durum belki Gaziantepliler için avantaja bile dönecek.   

Bu süre içerisinde gastronomi alanındaki alt yapı eksikliklerinin yani işletmelerin temizlik, hijyen, belge, insan kaynağı konularının güçlendirmek yönünde çalışmalar yapılacaktır. Öyleki Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Gaziantep Üniversitesi ortaklığında yeme-içme alanında faaliyet gösteren işletmeler belli kriterleri sağladıklarında “Yıldızlı İşletme” statüsüne sahip olarak. Bu belgeyi alabilmenin en önemli kriteri temizlik ve ürün kalitesi olacak. Diğer taraftan Şubat ayında önemli bir program organize ediliyor. Önemli katılımcıların davet edileceği organizasyonda UNESCO’nun niçin Gaziantep mutfağını tescillediği anlatılıp, bu lezzetler tattırılacak. Konuyla ilgili toplantılar, eğitimler, festivaller, fuarlar ve benzeri etkinliklere şimdiden başladı. 

Baklava, küşleme-keme-ciğer-simit-patlıcan-soğan kebabı, yuvalama, beyran, katmer, lahmacun, ekşili tarak, nohut dürümü, içli köfte, şiveydiz, ali nazik, pirpirim aşı gibi 300’ün üzerindeki lezzetli Gaziantep’in yemekleri ve tatlıları bundan sonra daha bir lezzetlenecek ve değerlenecek. Son söz; bu lezzetleri halen tatmamış olanları Gaziantep’e davet ediyoruz. 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Kara sabah 06 Şubat 2024