İSO 500'deki 89 firmanın merkezi Kocaeli olsun

Sabiha TOPRAK
Sabiha TOPRAK KOCAELİ'den sabiha.toprak@dunya.com

Yerli ve yabancı yatırımcılar için cazibe merkezi konumunda bulunan Kocaeli, ülke sanayisindeki gücünü her geçen yıl daha da artırıyor. Kocaeli’nde sanayinin hızlı gelişmesinin temel nedeni lokasyonu ve lojistik imkanlarının zenginliği..Ülkenin en büyük metropolü olan İstanbul’a sınır olması da büyük avantaj sağlıyor kente.

Geçtiğimiz aylarda İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından açıklanan 2014 yılı Türkiye’nin en büyük ilk 500 şirketi listesi Kocaeli sanayisinin yükselişini gözler önüne serdi. Listenin birinci sırasındaki Tüpraş, ikinci sırasındaki Ford Otosan ve 10’uncu sıradaki Aygaz Kocaeli’nde faaliyet gösteriyor ve listede toplamda 89 Kocaeli firması bulunuyor. Bu firmalardan 11’i ise listede ilk defa bu yıl yer alarak hatırı sayılır bir başarıya imza atmış bulunuyor. Türkiye’nin ilk büyük 100 işletmesinden 26’sı da Kocaeli’nde konumlanıyor. Bir ildeki büyük sanayi kuruluşu ne kadar fazla olur ise il sanayisinin kurumsal kapasitesi de buna paralel oranda ilerleme kaydediyor ve büyük firmaların etrafında tedarikçi firmalar olan KOBİ’ler de kendi standartlarını yükseltmek durumda kalıyorlar.

Büyük firmaların yarattığı olumlu havadan küçük ve orta ölçekli işletmeler olan KOBİ’ler de faydalanırken, Kocaeli’nin Türkiye imalat sanayisinden aldığı pay yıllardır yüzde 13’lük seviyesini koruyor. Kocaeli imalat sanayisinin yıllardır yerinde saymasının başlıca nedeni büyük firmaların üretimlerini burada gerçekleştirmelerine karşın merkezlerinin İstanbul oluşu. İSO 500 listesindeki 89 Kocaeli firmasından sadece 35’inin merkezi Kocaeli olarak kayıtlarda yer alıyor. Söz konusu ayrım gerçek kapasitenin ortaya çıkmasının önüne set çekmiş oluyor ve kent vergi tahsilatında hak ettiğini alamıyor.

Her ne kadar İSO raporlarında, Kocaeli’ndeki sanayi kuruluşlarının büyük bölümünün merkezleri İstanbul ili kapsamında gösterilmiş olsa da üretim tesisleri Kocaeli’nde bulunan bu firmalar yeniden değerlendirildiğinde kentin gerçek gücü ortaya çıkıyor. Kocaeli firmalarının performansının, ülke ekonomisindeki gelişmeye paralel olarak daha da artacağına inanıyorum. Temennimiz 89 firmanın hepsinin merkezinin Kocaeli olması ve imalat sanayindeki payın yüzde 15’e yükselmesi. Yeterli potansiyeli elinde bulunduran kentin bundan sonrası için ihtiyacı olan gelişmede hedef belirlemek. Kocaeli’nin öncelikli hedefi yüksek teknolojili ürünlerin ihracat içerisindeki payını artırmak olmalı ve bu hedefe ulaşmanın yolu ise Ar-Ge’den geçiyor. Yüksek teknolojili ürünlerin ihracatımızdaki payını artırdığımız sürece, rekabetçi ve sürdürülebilir bir ekonomiye sahip olacağız.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar