1 Mayıs’ta Erzurum’dan İzmir’e mitinglerde işçi sorunları gündemdeydi...

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

1 Mayıs işçi bayramı törenleri Erzurum’da Hak-İş, Ankara’da Türk-İş, İstanbul’da DİSK, KESK, TMMOB, TTB ve CHP İl Merkezi, İzmir’de Türk-iş, DİSK, KESK, TMMOB CHP’nin katılımıyla gerçekleştirildi. Kütahya, Antalya, Diyarbakır gibi kentlerde de kutlamalar yapıldı. Toplantılarda işçi sınıfının sorunları kıdem tazminatından taşeronluğa, ücretlerin vergi dilimine kadar dile getirildi, KHK’lara ve olağanüstü hal dönemine son verilmesi istendi.

Erzurum’da Hak İş Başkanı Mahmut Arslan’ın, “Taşeron işçilere kamuda işçi kadrosu istiyoruz. Taşeron işçilerin taleplerini duyun, anlayın gereğini yapın” diye konuşmasının ardından, kürsüye çıkan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, “Taşerona kadro diyorsunuz. Mesajınız alınmıştır. Bugün Bakanlar Kurulu var. Erzurum’dan aldığım mesajı Bakanlar Kurulu’na ve Başbakan’a götüreceğim” diyerek yanıt verdi.
Dün düzenlenen 1 Mayıs mitinglerinin hepsinde benzer sorunlar dile getirilip, sorunların çözümü için benzer dilekler, öneriler dile getirildi. Ankara mitinginde Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, İstanbul mitinginde DİSK Başkanı Kani Beko’nun söylediklerini özetlemek isterim. Bazı taleplerde birleşiyorlar. Bazılarını da konfedarasyonları adına talep ediyorlar:

• İşçiler iş ve aş istiyorlar. İnsanca yaşamayı talep ediyorlar.

• İşçilerin bir önemli talepleri de iş güvencesi.

• Taşeron işçi düzenine son verilmesi, kamuda taşeron işçilerin işçi kadrosuna geçirilmesi isteniyor.

• Kıdem tazminatı konusundaki düzenlemede 30 iş günü hesabının sürmesini ve her çalışanın bundan yararlanması için fona kamu katkısı yapılmasını istiyorlar. Kıdem tazminatı gaspına, kuralsız çalışma ve sendikasızlaştırmaya karşı mücadele edeceklerini belirtiyorlar.

• Örgütlenme ve sendikalaşma konusunda engellerin ortadan kaldırılmasını talep ediyorlar. • Kamu emakçilerinin iş güvencesinin sağlanmasını istiyorlar.

• KHK’lara ve olağanüstü hal uygulamalarına son verilmesi gerektiğini söylüyorlar.

1 Mayıs’la ilgili siyasiler de mesaj yayınladılar. Cumhurbaşkanı Erdoğan mesajında, “1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde çalışanların sorunlarını dile getirmelerine ve çözüm yoluna ışık tutulmasına vesile olmasını diliyorum” görüşünü dile getirdi. Başbakan Yıldırım ve CHP lideri Kılıçdaroğlu da mesajlarında işçilerin emek ve dayanışma günlerini kutladılar.

Farklı kentlerde de olsa Hak-iş, Türk-İş ve DİSK’in 1 Mayıs mitiglerinde kıdem tazminatından taşeronluğa ele alınan konularda benzer değerlendirmeler söz konusuydu

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar