Adil Konukoğlu: “Zorlu bir yılı geride bırakıyoruz”

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adil Sani Konukoğlu, “Size göre bitmekte olan 2016 nasıl bir yıldı?” soruma yanıt verirken, sözlerine “Dışarıda küresel ekonomide belirsizlik, Ortadoğu’yu saran ateş çemberi ve hemen yanı başımızdaki Suriye ile Irak’ta yaşanan istikrarsız durum, içeride ise hain terör olayları ve darbe girişimi yaşadığımız zor bir yılı geride bırakmak üzereyiz” değerlendirmesini yaparak başladı.

Konukoğlu’nun 2016 değerlendirmesi ve 2017 beklentisi konusundaki açıklamaları şöyle :
“Türkiye 2016 yılının hem birinci hem ikinci çeyreğinde TÜİK’in yenilenen GSYH hesaplarına göre yüzde 4.5 büyüyerek G20, OECD ve AB ülkeleri arasında en hızlı büyüyen ekonomilerden biri olarak pozitif yönde ayrışmaya başlamıştır.

Hükümet değişikliğine rağmen, 2016 yılının ilk yarısı piyasalar açısından daha sakin geçerken, ikinci yarıda 15 Temmuz gibi hain bir darbe teşebbüsü ve işgal girişimiyle karşılaştık. Önemli badireler atlattık. Artan küresel belirsizliklerin de yansımasıyla ikinci yarıda piyasalarda risk iştahı bozuldu, oynaklık arttı. Üçüncü çeyrekte açıklanan ekonomide yüzde 1.8 daralma da bunu teyit eder niteliktedir.

Gaziantep özelinde baktığımızda ise şehrimiz ülke ekonomisine yüksek katkı sağlamayı sürdürüyor. Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi’nde 960 firma faaliyet gösteriyor. Son iki yılda 114 yeni yatırım yapılırken, şu anda 42 firmanın inşaat çalışmaları devam ediyor, aynı zamanda proje aşamasında 85 yatırım bulunuyor.

Sanayi Odası olarak, şehrin sanayisini geliştirecek projeleri hayata geçirmeye azami önem gösterdik. Bu yıl, “Gaziantep Oğuzeli Havaalanı Islah OSB” ve “Polateli Şahinbey Tekstil İhtisas OSB’nin” kuruluşu için Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na kasım ayında izin başvurumuzu yaptık.

İhracatımızı mevcut seviyede tutmayı başardık. Türkiye’de en fazla ihracat yapan on il arasında beşinci sırada yer alan Gaziantep, Ocak–Kasım 2016 döneminde 5 milyar 717 bin dolar ihracat gerçekleştirdi. İhracatta çıtayı daha da yükselterek hedefimizi ilk 3 içersinde yer almak olarak belirledik.Ve Gaziantep’in her zamanki gibi performansının üstünde bir gelişme göstererek bu yıl sonunda yüzde 6 civarında büyümesini öngörüyoruz.

Gaziantep iş dünyası olarak, geleceğe umutla bakıyoruz. 2017 yılının, bir önceki yıla göre daha olumlu ve daha iyi geçmesini bekliyoruz. Biz, moralimizi yüksek tutarak, 2016 yılının kayıplarını telafi etmek ve 2017 yılında ekonomimizi daha güçlü kılmak için var gücümüzle çalışmaya, üretmeye, istihdam yaratmaya devam edeceğiz.

Bu süreçte hükümetten en önemli beklentimiz, yapısal reformların hız kazanması ve ekonomiye yönelik alınan kararların uygulanmasıdır.

Unutmayalım ki gidecek başka bir varlığımız yok. Devletimizin varlığına ve milletimizin geleceğine dönük tehditler karşısında bir ve beraber olmalıyız, 15 Temmuz’da gösterdiğimiz demokrasi ve bağımsızlık mücadelesini ekonomide de göstermeli,Türkiye’yi bundan sonraki hedefl erine emin adımlarla ulaştımalıyız.”

Konukoğlu’nun ülkemiz ve Gaziantep konusundaki değerlendirmeleri böyle. Onun beklentisi de 2017’nin 2016 yılından daha iyi olacağı.

NOT: Fed faiz artırımı başlar.

2016 yılının “Dehşet beklentisi” faiz artırımı aralık ayında beklendiği gibi 0.25 baz puanla başladı. 2017 içinde iki değil üç faiz artışı olacağı söyleniyor. Biz ve gelişmekte olan ülkeler için zorlu bir dönem başlıyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar