İkinci tur öncesi söylentilerle etraf toz duman

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Başkanlık içeren anayasa değişikliği konusu, tam gündemin gerilerine itilmişken MHP lideri Bahçeli’nin açıklamasıyla yeniden gündeme geldi ve iki maddesinin çıkarılması, bir maddesinin diğer maddeler içerisine yedirilmesiyle 21 maddeden 18 maddeye düştü ve ilk tur oylamalarında kabul edildi. İlk tur görüşmeleri sürerken, Bahçeli bu kez, oylamadaki olumsuzluğun “erken seçime” yol açacağını söyledi. CHP sözcüleri de anayasa değişikliğinden vazgeçilip “erken seçime gidilmesini” önerdiler.

Yarın başlayacak ikinci tur oylamaları sırasında teklifin tümü ve maddeleri üzerine görüşme açılmayacak, sadece değişiklik önergeleri görüşülecek. İlk turda değişiklik önergesi verilmeyen maddelerle ilgili ikinci turda değişiklik önergesi verilemeyecek. Bu nedenle ikinci tur oylamaların üç gün içersinde tamamlanacağı belirtiliyor. Bu durumda konunun referandumda halka sunulması Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’un açıkladığı gibi nisan ayı başında olabilecek.

İlk tur oylamada 18 maddenin 7’si 343, 5’i 341, 2’si 344, 2’si 340, 1’i 347, 1’i de 342 oyla geçti. Bu açıdan ilk tur fireleri 330’un 10 ile 17 üzerinde kalınması sonucunu getirdi. Buna rağmen, Meclis kulislerinde söylentiler devam ederken, sosyal medyada da çok yönlü bir “hayır” kampanyası yürütülüyor.

Peki, etrafı toz duman hale getiren söylentiler neler:

• Bunların başında referanduma gidilmesi halindeki anket değerlendirmeleriyle ilgili söylentiler yer alıyor. Kimileri CHP’nin yaptırdığı anketin sonucunda yüzde 60 evet çıktığını öne sürüyor. Kimileri AKP anketlerinde Orta Anadolu ve Karadeniz dışında, kıyı kentlerinde Doğu ve Güneydoğu’da “Hayır” ağırlıklı sonuçların, AKP yönetiminde de tedirginlik yarattığı söylentilerine neden oluyor. Buna bağlı olarak reddin referandumda değil Meclis’te olmasından söz edenler var.

• Buna karşın AKP kulislerinde “Biz referandumda oyları yüzde 45’e ulaştırırsak, Erdoğan bunu propaganda döneminde kişiliğiyle en az 5 puan artırarak yüzde 50 üzerine taşır” dendiği belirtiliyor.

• İlk oylamada AKP içersindeki FETÖ’cü olduğu iddia edilen milletvekillerinin sessiz kalıp olumlu oy kullandıkları, ikinci turda referandum sonrası temizlik için erken seçim olacağını düşünerek, bazı maddeleri 330’un altına çekip düşürmek isteyecekleri de söz konusu ediliyor.
• 2 yıllını doldurmadıkları ve emeklilik haklarını almadıkları için, milletvekillerinin bu yolu seçmeyecekleri de söyleniyor.

• AK Parti içerisinde “Bu verdiğimiz yetkiler Erdoğan sonrası sorun yaratır” düşüncesinde olan ve kerhen oy veren azımsanmayacak bir grup olduğu da kulislerdeki iddialar arasında yer alıyor. Bunun ikinci turda bazılarının olumsuz oy vermesine yol açabileceği söylentisi yayılıyor.

• AKP içersinde ekonomide kötüye gidiş ve hızla artan döviz fiyatları nedeniyle referandum sonuçlarının olumsuz etkileneceği konusu da dolar 3.94’ler seviyesini gördüğünde sık sık konuşuluyordu. Ama doların gerilemesiyle bu konuşmalar azaldı.

Benim dışarıdan bir gözlemci olarak, Meclis’teki muhabir arkadaşlarımdan ve milletvekili dostlarımdan edindiğim ikinci tur ve referandum öncesine dair söylentilerle ilgili aktarabileceklerim bunlar.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar