İş dünyasının ülke için ve kendisi için doğru olanı dile getirmeli...

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

İş dünyasından sürekli olarak duymaya alıştığımız yakınma, “Ankara’da bürokratların hazırlayıp politikacıların aldığı kararlar, bizim yaşadılarımızı kaale almadan gündeme getiriliyor. Bu da yeterince bize yararlı olmuyor” şeklindedir.

Şimdi, yeni bir döneme giriliyor. Yüzde 2-3’lere gerilemiş büyümeyi yüzde 6-7’lere çekebilmek için bir dizi karar alınacak. Yatırımları ve üretimi artırıcı, dış ticareti geliştirici arayışlar söz konusu olacak. Bunlardan ilki 77 maddelik Üretim Reform Paketi'nin Meclis süreci başladı. Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerle sanayi üretiminin desteklenmesi ve geliştirilmesi için kararlar alınması planlanıyor.

Şimdi iş dünyasının hiç vakit kaybetmeden bu 77 maddenin içeriğinin ne olduğunu öğrenip, kendi aralarında tartışıp eksiklerini belirleyerek, olması gereken düzenlemeleri net olarak ortaya getirmelerinin tam zamanıdır. Bu konudaki hazırlıklarını, bir yandan TBMM’deki illerinin temsilcilerine ikna edecek şekilde aktarmalıdırlar, bir yandan da medya aracılığıyla kendi doğrularını ve taleplerini dile getirmeli ve işveren örgütlerini uyarmalıdırlar.

Bunu yaparken etkilenecek sektörlerin temsilcilerini tartışma içine katarak onların görüşlerinin de yansımasına imkan vermelidirler. Aynı şekilde OSB’leri ilgilendiren birçok düzenleme hazırlığı söz konusu olduğu için OSB’lerin görüşlerinin de yer alacağı bir ortam sağlanabilmesine çalışılmalıdır.

Yukarıda belirttiğim iş dünyasından duymaya alıştığımız iş bittikten sonraki yakınmaların tekrarlanmaması için, yasa oluşturuluken, karar aşamasına gelmeden, kararların katılımcı bir yöntemle oluşmasının yolu yordamı ve imkanları araştırılmalıdır.Doğaldır ki Üretim Reform Paketi'nin amacı üretim için yatırımı artırıcı, yüzde 3’lere gerileyen büyüme oranını yüzde 6-7’lere yükseltmeyi hedefleyen, uluslaarası rekabeti ve ihracatı artırmayı amaçlayan içerikte olması gerekir. Bu da tek yönlü bürokrasi ve siyasetin hazırladığı bir çalışma olamaz. Yatırım, üretim, uluslararsı rekabet ve ihracat için eli taşın altında olan iş dünyasının katılımıyla ortaya çıkacak “ortak akılla” doğru sonuç verebilir. İşte onun için Üretim Reform Paketi'yle başlalacak olan, yapısal reformlarla ilgili kararlarla sürecek yeni dönemde iş dünyası ekonomik kararlar öncesi düşüncelerini, beklentilerini hem tek tek hem sektörleri adına hem de iş dünyası örgütlleri adına dile getirerek, kararların katılımcı bir yöntemle hayata geçmesine katkıda bulunmalıdırlar.

Çok yönlü değişim içermesi beklenen yeni dönemde iş dünyasına düşen böyle bir görüş açıklama, istekleri açıklıkla sıralama görevi söz konusu olmalıdır.

Ekonomi ile ilgili kararlar, yalnız bürokrasi ve siyasetçilere bırakılamayacak kadar önemlidir...

Bir iş dünyası duayeni Hüsnü Özyeğin’in yaşam öyküsü

Hüsnü Özyeğin’in yaşam öyküsü çok geniş bir şekilde, iş dünyasının genç yöneticilerine ve gençlere dersler içerecek şekilde Rıdvan Akar tarafından “Bir Dünya Kurmak” başlığıyla kaleme alınıp kitaplaştırılmış, ilgi çekeceğini düşünüyorum.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar