Japonya, Çin ve volatilite

Murat BERK
Murat BERK UZMAN GÖRÜŞÜ

Moody’s kararı piyasalar açısından en önemli yurtiçi gündem maddesi haline gelirken, yurtdışı gelişmeleri de göz ardı etmemek gerektiğini düşünüyoruz. Geçen haftaki Japonya Merkez Bankası (BOJ) ve FED kararları sonrası Japon yeninin güçlü kalması ve bunun risk iştahı üzerinde yaratabileceği etki, Çin ve ABD başkanlık seçimleri piyasanın önemli konuları olabilir.

BOJ’un geçen hafta aldığı kararların detaylarına bakınca, ana amacın negatif faiz ve yataylaşan verim eğrilerinin finansal sektör üzerinde yarattığı yükü hafifletmek olduğu anlaşılıyor. Son zamanlardaki yorumlarımızda verim eğrilerinin dikleşmesi, merkez bankalarının oyun alanlarının iyice daralması ve maliye tedbirlerinin daha fazla kullanılmasının piyasalar açısından önemli konular olabileceğini ifade etmiştik.

Dolayısıyla BOJ’un aldığı kararların olumlu olduğunu söyleyebiliriz. Fakat bu olumluluğun kalıcılığı yenin değerine de bağlı. Stratejinin yumuşak karnı da burası. Çok basitleştirerek anlatmak gerekirse,BoJ'un politikası bankaların kredi vermesi ve daha fazla risk alması yönünde veya yurtdışına fon akımı gibi bir eğilim yaratmazsa, para tabanı artışı kredi artışına dönüşmez ve Japon yeni bir tur daha güçlenebilir.
BOJ Başkanı Haruhiko Kuroda’nın mesajları ne kadar güçlü olursa olsun, para politikasının Japonya’daki geçmişi nedeniyle, BOJ’un bu tedbirler ile uzun vadeli enflasyon beklentilerini yükseltmesi zor olacaktır. Nominal olarak JGB getiri eğrisini yükseltip, enflasyon beklentilerini yükseltemezseniz, reel olarak faizleri artırıp Japon yeninin değer kazanmasına sebep olabilirsiniz. Burada tabii yumurta tavuk ilişkisi de var. Ancak bu son dönem piyasa ve ekonomi gelişmelerini analiz etmek için basit ve faydalı bir mental model.

Diğer yandan daha once de belirttiğimiz gibi Çin fonlama piyasalarındaki gelişmeleri yakından izlemeye devam etmek gerektiğini düşünüyoruz. Küresel piyasaların rekor seviyelere yakın ve volatilite göstergelerinin düşük olduğunu not ediyoruz. Örneğin Avrupa hisse senetleri endeks volatilite göstergelerinden olan VStoxx Endeksi geçen hafta Aralık 2014’den beri en düşük seviyelerini gördü. Bu, küresel piyasaları olası olumsuz süprizlere daha hassas hale getirebilir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Gelecek zaten burada 02 Eylül 2019
Sıcaklık artıyor 05 Ağustos 2019
Büyük umutlar 29 Temmuz 2019
Faiz Açmazı 11 Haziran 2019
Yuan’a dikkat 20 Mayıs 2019
Devam eder mi? 14 Mayıs 2019
Laplace’ın Şeytanı 07 Mayıs 2019
Reflasyon esintisi 05 Mart 2019
Mindball ve Wu Wei 11 Şubat 2019