MB’den temkinli adımlarla piyasayı rahatlatmaya dönük açıklamalar

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Son yıllarda içeride ve dışarıdaki oynaklıklar, bir yandan Merkez Bankası’nın alacağı kararlara piyasanın ilgisini artırırken bir yandan da zorlu dönemlerde Merkez’in kararlarıyla piyasa aktörlerinin geleceklerini daha iyi görmelerini sağlaması beklentilerine yol açıyordu.

Murat Çetinkaya’nın dünkü basın toplantısının haberini okuduğumda, belirsizliklerin yoğun olduğu bu dönemde, temkinli ve ılımlı bir yaklaşımla piyasaları rahatlatmaya dönük mesajlar vermeye çalıştığı kanaatine vardım.

Çetinkaya, döviz kuru hareketliliğine karşı ellerinde çok sayıda araç bulunduğunun doğrudan müdahalenin bunlardan biri olduğunun altını çizerek, tutumlarının ne olacağını şöyle dile getiriyor:

“Şu an itibarıyla ne yaşıyoruz? 2017 yılına da olası etkileri ile birlikte düşündüğümüzde, özellikle gelişmekte olan ülkelerde, kayda değer bir fiyatlanma yaşanıyor. Yeni dengenin nerede duracağı henüz belli değil. Bu dönemde yüksek frekanslı tedbirler beklenmemesi gerekir. Gelişmeleri dikkatle değerlendirip, şokların geçiciliği, kalıcılığı ve ana trendler üzerindeki etkilerini yorumladıktan sonra Merkez Bankası gerekirse tüm araçlarıyla adım atmaya devam edecektir. Bu anlamda önümüzdeki dönemde döviz kurlarına bakışımız bu çerçevede şekillenecektir.”

Şokun ardından dövizin yükselişinin bir miktar geri çekilmesinin beklenmesi gerektiğini söyleyen Çetinkaya, 2017 için enflasyon beklentisini de açıkladı. Döviz fiyatlarındaki yükselişin etkisiyle, enflasyonun ilk çeyrekte artacağını, yılın kalanında ekonomik gelişmelere bağlı olarak dengeleneceğini, yıl sonu tahminlerine uygun gideceğini belirtti. 2016 yıl sonu enflasyon beklentilerinde bir değişiklik olmadığını, yüzde 7.5 hedefinin gerçekleşeceğini açıkladı.

Çetinkaya, TL’nin güçlenmesine destek vermenin görevleri olduğunu belirterek, yerel para birimi ile ticaret konusunda Çin’le swap anlaşmasına vardıklarını, İran ve Rusya ile görüşmelerin sürdüğünü belirtti. TL kullanımına dönük yönlendirici ve özendirici kampanyaların teknik destekleme çalışmalarının da devam ettiğini açıkladı.

Merkez Bankası Başkanı, 2017 yılının riski olarak enerji fiyatlarındaki yükselişi beklediğini belirtirken, Avrupa pazarındaki toparlanmanın ihracatı artırmamıza neden olacağı ve turizmdeki iyileşmeyle birlikte döviz gelirlerini olumlu etkileyerek, enerji ithalatından gelecek yükün cari açığı yükseltmesini dengeleyeceği beklentisini de dile getirdi.

Çetinkaya, dalgalı kur rejimini sürdüreceklerini, sadeleştirme işlemlerine devam edeceklerini, zorunlu karşılıkların TL olarak tutulan kısmına, 1 Ocak’tan itibaren faiz repo oranının, MB bir haftalık repo faizinin 400 baz puan eksiği olarak uygulanacağını da açıkladı.

Çetinkaya’nın açıklamalarının ardından doların 3.46 seviyesine gerilemesi, piyasada açıklamalarının olumlu karşılandığı yorumuna neden oldu.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar