Melek yatırımcıların “işleri büyütme” kararlı İstanbul buluşması

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

İstanbul’da dün 54 ülkeden 546 uluslararası katılımcıyla Dünya Melek Yatırım Forumu başladı. Dünya Melek Yatırım Forumu Başkanı Baybars Altuntaş, geniş bir katılım ile gerçekleşen İstanbul buluşmasında 80 konuşmacının paralel oturumlarda söz alacaklarını açıkladı. Katılımcıların 5 ayrı sözleşmeyi İstanbul Anlaşmaları adıyla imzaladıklarını, bu anlaşmalarla işleri büyütmek için tüm dünyada kabul edilen bir haritasının kabul edilerek hayata geçeceğinin altını çizdi.

Altuntaş, büyüme hedefli yapının yol haritasının bu anlaşmalarla, “Start-uptan melek yatırımcıya, melek yatırımcıdan kurumsal sermayeye, kurumsal sermayeden borsaya’’ olacağının altını çizdi.

Melek yatırımcıların İstanbul buluşmasında melek yatırımcılığın 2015 vizyonunun ne olması gerektiği tartışmasının yanında, finansa ulaşımı kolaylaştıracak enstrümanların geliştirilmesi konuları da ele alınıyor. Forumda düzenlenen parelel oturumlarda ise Afrika Melek Yatırım Forumu, Ortadoğu ve Körfez Melek Yatırım Forumu, Güneydoğu Avrupa Melek Yatırım Forumu ve Türkiye Melek Yatırım Forumu olmak üzere dört ayrı yatırım forumu düzenleniyor. Melek yatırımcıların İstanbul buluşmasındaki anlaşmalara Londra Borsası (LSEG), Avrupa Melek Yatırım örgütü (ABAN), Ortadoğu Melek Yatırım Örgütü (MBAN), Dünya Yatırım Ajansları Birliği (WAIPA) ve Uluslararası Ticaret Odaları İşbirliği Konseyi (ICC) tarafından imza konuldu.

Düzenlenen gala yemeğinde de dünyanın tanınmış uluslararası yatırımcıların oluşturduğu jürinin belirlediği Güney Avrupa Melek Yatırımcılık Mükemmellik Ödülleri sahiplerini buldu. Jüri, 2016 yılının en başarılı melek yatırımcılarını, melek yatırım ağlarını ve melek yatırımcılara destek verenleri seçerek ödüllendirdi. Gecede ayrıca Dünya Melek Yatırım Forumu’nun yeni ülke temsilcileri de açıklandı.

Türkiye, melek yatırımcı sıralamasında Avrupa’da 6. sırada yer alıyor.

Melek yatırımcılar, bir iş fikrine sahip potansiyel vad eden işletmelere büyümeleri için sermaye sağlayarak iş ortaklığı yapıp büyümelerinin önünü açıyorlar.

Bu açıdan bizim gibi mikro işletme yapısındaki şirketlerin çok olduğu ülkeler için büyük önem taşıyorlar. Bu açıdan Türkiye Melek Yatırımcılar Derneği TBAA’nın düzenlediği bu iki günlük uluslararası çalışmanın büyük önem taşıdığına ve olumlu sonuçlar vereceğine inanıyorum.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar