Toprakkale Kaymakamının ısrarıyla ilk adımı atılan yatırım

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi'nin ilk fahri doktorasını alan Fuat Tosyalı, törende kendisini ısrarla Osmaniye’ye yatırıma çağıran dönemin Toprakkale Kaymakamı İskender Yönden’in sayesinde Osmaniye OSB’ye geldiğini, 9 yılda Osmaniye OSB’ye 1.7 milyar dolarlık yatırım yaptığını anlattı. 2003-2007 yılları arasında Toprakkale Kaymakamı olan İskender Yönden, Fuat Tosyalı’yı davet edip Osmaniye’ye yatırıma çağırmış. Tosyalı “İskenderun’da büyümemizi sürdürüyoruz” diyerek önce daveti geri çevirmiş. Kaymakam çok isrararcı olunca Holding’in CEO’su Suvat Korkmaz’ın isteğiyle Fuat Tosyalı, Kaymakam Yönden ile görüşmüş, Tosyalı 200 dönüm arazi tehsis edilirse Osmaniye OSB’ye bir spiral boru tesisi kurabileceğini konuyu geçiştirmek için söylemiş. OSB’de arsa tahsis edilmiş, OSB müteşebbis heyeti bölgede demir çelik yatırımının çevre kirliliği yaratacağı düşüncesiyle Tosyalı’yı uzun süre oyalamış. Tosyalı vazgeçmek üzereyken izin çıkınca 2008 yılında bu yatırıma başlamış. Bunun ardından 9 yılda Osmaniye’ye aralarında 650 milyon dolarlık Tosyalı-Toyo yatırımınında yer aldığı 1.7 milyar dolarlık yatırım yapmış. Bunda Osmaniye OSB’ye yatırım için ısrarcı olan Kaymakam Yönden’in katkısı büyük olmuş... Fuat Tosyalı bu öyküyü, Korkut Ata Üniversitesi'nde Rektör Prof. Murat Türk’ün kendisine fahri doktora ünvanı verdiği törende anlattı.

Doktora töreninden sonra yüzde 51 Tosyalı, yüzde 49’u Toya Kohan firmasının olan ve deneme üretimine başlamış Tosyalı-Toya ileri teknolojili yassı çelik tesisini gezdik. 2 Şubat 2012’de Tosyalı-Toyo işbirliği anlaşması imzalanmış. Üç yıllık hazırlık çalışmasından sonra 250 bin metrekarelik alandaki tesisin temeli 3 Ocak 2015’te atılmış. Ana üretimi gıdaya dayalı teneke olan 1.2 milyon ton haddane kapasiteli tesiste soğuk haddelenmiş saç, teneke, galvanizli saç, boyalı saç üretilecek. Deneme üretimleri Aralık 2016’da başlamış. Fabrika’da 800 kişi çalışıyor. Ve Japon teknisyenler üretim için süpervizörlük yapıyorlar. Ürünleri ambalaj sanrayiinde, elektrikli ev aletlerinde, bilişim ürünlerinde, beyaz eşyada, otomotivde ve inşaat sektöründe kulanılacak Tosyalı-Toyo’nın geniş bir ürün gamı bulunuyor. Ve ülkemiz dahil geniş bir coğrafyada ürünlerinin kullanılması ihraç edilmesi bekleniyor. Osmaniye OSB’de son olarak Trans Anadolu Doğalgaz Boru hattına gidecek son parti TIR’lara yüklenmiş boruların resimlerini çektik. TANAP’ın 440 kilometrelik boru hattı için 400 kilometrelik boruyu Tosyalı üretip teslim etmiş. O boru fabrikasında şimdi Gaziantep Belediyesi'nin içi epoksi kaplı su borularının imalatına başlanmış.

1952 yılında İskenderun’da okuma yazması olmayan Şerif Tosyalı’nın 12 metrekarede soba borusu üreterek sanayiciliğe adım attığı Tosyalı, o dönemde yanında çırak olarak çalışan oğlu Fuat’ın, 1980’de yönetime gelmesi sonrası, kardeşleri Fatih ve Ayhan ile birlikte attıkları adımlarla üç kıtada,Türkiye’de Karadağ’da ve Cezayir’de tesisleri olan bir holding olmuş. Fuat Tosyalı, gelinen noktayı, “Biz Türkiye’nin global çelikçisiyiz. 2017’de hedefimiz 6 milyon ton, 2020’de 10 milyon ton üretim yapmak” diye açıklıyor.

Son Osmaniye gezisinden Tosyalı konusunda size aktaracaklarım bunlar...

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar