Müteahhitler Birliğinden Hükümetle paylaşacakları sektörel özeleştiri...

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Türkiye Müteahhitler Birliği 10 maddelik bir bildirge ile bir yandan yaşadıkları sorunları dile getiriyor. Bir yandan sektör içi özeleştiride bulunuyor. Bir yandan da önerilerini sıralıyor. Birlik Başkanı Mithat Yenigün bildirgeyi konuların tarafı olduklarına inandıkları yerel yönetimler, kamu kurumları ve Hükümet’le paylaşacaklarını açıklıyor.

Arkadaşımız İbrahim Ekinci’nin haberinden bildirgenin açıklandığı toplantının başlangıcındaki konuşmasında TMB Başkanı  Mithat Yenigün’ün, 60 yılı aşan deneyimlerine dayanan saptamalarını bu bildirge ile dile getirdiklerini, ilgili kurumlara ileteceklerini açıklarken, amaçlarının “2023 hedeflerine ilerleyen Türkiye’de çağdaş bir inşaat sektörü” olduğunu belirtiğini öğreniyoruz.

Bildirgede “iğneyi kendilerine batıran” özeleştirel tutumda meslek içi şu uyarılar yapılıyor:

“İşi layıkıyla yapan profesyonelleri rencide eden, mesleğin itibarını zedeleyen, ayıplı iş yapanların sektörden ayıklanması gerekir. Bunun için denetimsizliğe son verilmelidir.”

Bildirgede son on yılda sesiz sedasız 140 kez değiştirilen Kamu İhale Kanunu’nun hala “Adil ve şeffaf” bir sonuca cevap vermediği, imar uygulamalarının kamu vicdanını zedelediği, kişilere özel değerlendirmeler içerdiği, yap-sat sektörünün denetimsizliğinin önüne geçilemediği konularının  altı çiziliyor. Kamuİhale Kanunu’nun silbaştan yeniden yazılması öneriliyor. Bu yazım sırasında kanunun içeriğinin “Adil ve şeffaf bir sistemi karşılayan”, “Hala temel sorun olarak gündemde duran düşük teklif konusuna son veren yeni düzenleme getiren”, “Bitmeyen, pahalıya mal olan işlere denetim içeren”, “Sistemi müteahhidin kaliteden ödün vermeye zorlayan ödenmeyen SGK pirmlerine ve iş kazalarına yol açan yapısından arındıran” bir yeni sekil alması ve en kısa zamanda tümüyle ele alınıp değiştirilerek bu içerikte yazılmasını öneriyorlar.

Bildirgede ayrıca, “Sınırları doğru çizilmiş kapsamlı bir teşvik sisteminin geliştirilmesi”, “Yurtiçi büyük ölçekli projeler için ‘Kefalet bono sisteminin’ hayata geçirilmesi”, “Sektör taleplerini ve gelişen teknolojiyi gözeten ‘Mesleki Yetkinlik sertifikasının’ oluşturulası”, “Dikey yapılaşmalarda tarihi ve çevresel dokunun gözetilmesi ile kişiye özel düzenlemelerden kaçınılması” ,”Yenilenebilir enerjiye dayanan çevre dostu projelerin özel sektörde ve kamuda artması için ‘Sürdürülebilir İnşaat’ kavramına farkındalığın artırılması” gibi konulardaki öneriler de dile getiriliyor.

Yılda 800 bin-1 milyon konut üretilen ülkemizde sektörün önemli örgütü Türkiye Müteahhitler Birliğinin sektörel özeleştiri ve öneriler içeren bu bildirgesi kamu yönetimi tarafından dikkate alınmalıdır. Yapılacak düzenlemelerin hazırlığında da sektörde eli taşın altında olan bu sektör temsilcilerine yer verilmelidir.

Türkiye Müteahhitler Birliğinin sektörlerine içerden ve dışardan ayna tutarak hazırladığı ve açıkladığı bu 10 maddelik bildirge birçok sektöre sorunlarının çözümü için yol gösterici ipuçlarını içermektedir. TMB’ni bu özgün ve örnek çalışmaları nedeniyle kutlarım...

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar