Özel sektör de siyasetçi de 'ARAYIŞ’ içinde

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Gazetemezde bugün biri özel sektörden İSO Başkanı Erdal Bahçıvan’ın, diğeri siyasetten Meclis Plan Bütçe Komisyonu Başkanı Recai Berber’in iki söyleşisi yer alıyor. Bu iki söyleşinin ortak noktası, ikisinde de “Daha iyi için bir arayışa ihtiyacımız olduğu” dile getiriliyor. Bahçıvan ve Berber, bir yandan yapılması gerekenleri, kendilerince atılması genreken adımları sıralıyorlar. Bir yandan da “Bürokrasiden”, gelişmeyi engeleyen konulardan şikayetle, bir özeleştiriden de çekinmiyorlar. 

Recai Berber söyleşisiyle başlayalım: Berber, Ekonomik Dönüşüm Programının hangi ihtiyaçtan doğduğunu anlatırken, 2008 krizinden önce, likiditenin bol olduğu dönemde, “Önce enflasyonu halledelim” düşüncesinin hakim olduğunu, kriz döneminde “Şimdi dönüşümün sırası mı? Krizin atlattığımızda düşünürüz” dendiğini belirtikten sonra, “Orta gelir tuzağına düşmemek için bugün artık dönüşümü ele almamız gerekiyor. 2007’ye kadar balayı dönemiydi. Dünya konjonktürü bize yardım etti. Rüzgar arkamızdan esiyordu. Sonra da krizle boğuştuk onu da atlattık. Şimdi diyoruz ki, köklü bir şekilde yapısal dönüşüm yapmamız lazım.” 

Recai Berber, bu dönüşümlerden söz ederken, tasarrufu artırmak için Sosyal Güvenlik kurumu içinde vatandaşın güveneceği bir fon oluşturulmasını öneriyor. Kalkınma Bakanlığının yatırımları hızlandıracak bir modele geçişi çalışmlasını yaptığını. Bununla bürokratik yapının kolaylaştırılacağını” belirterek, “Biz bürokrasiyi kolaylaştırmazsak insanlar yatırım için elli yerden izin almak zorunda kalıyorlar. Bu izinleri almak bazen bir yıl sürüyor. Bizim bu prosedürü azaltmamız lazım” diyerek bürokrasiden şikayetlere hak verdiğini ifade ediyor. Birkaç bakanlıktan ayrı ayrı alınacak izinlerin tek elde toplanarak hızlandırılmasını öneriyor. 

Berber, üniversite mezunu gençlerin iş kurabilmesinin önemini belirtirken, “Eğer bizim 100 üniversite mezunumuzdan biri kendi işini kurarsa, kalan 99 genç için iş bulmak zorunda kalmayacağız. Çünkü, geri kalanlar, iş kuranın yarattığı işlerde zaten iş bulacak” diyerek, gençlerin yatırımcılığa teşviki ve desteklenmesinin öneminin altını çiziyor. 

Gelelim İSO Başkanı Erdal Bahçıvan’ın söyleşisindeki arayışlarına. Bahçıvan’da bürokrasi konusuna eğilirken şöyle diyor, “Bürokrasi işi tıkar hale gelince işadamları her türlü detayı siyasetçiye götürerek çözmeye çalışıyor. Bürokrasede inovasyon şart. Türkiye’nin temel ihtiyacı bürokrasiyi performansa dayalı sistemle revize edip, ekonomiye faydalı hale getirmek.” 

İSO Başkanı, Türkiye’de bankaların yatırımlar için uzun vadeli, sağlıklı kaynak yaratamayıp yabancı fonlara mahkum olduklarını, bunun sanayiciye döviz olarak gelmesinin, bilançolarında ciddi bir döviz yükü, kur riski taşımalarına yol açtığını söylüyor. Bunun yarattığı kur riskinden kurtulmak için TL bazlı bir kredi oluşturulmasının önemli olduğunu belirtiyor. Bu konuda Gelişmiş ülkelerde bulunan çözümün belli olduğunu belirterek “Devlet eliyle güçlü kalkınma bankaları sanayiye finansman kaynağı yaratıyorlar. Türkiya’de ana amacından sapmış olan Türkiye Kalkınma Bankası’nın güçlü bir sermaye ile Türk sanayiine TL bazlı kredi sunmasının olmazsa olmazlar arasında yer aldığını” belirtiyor. 

Hem Recai Berber’in hem Erdal Bahçıvan’ın söyleşilerinde çeşitli arayışlar ve öneriler ile eleştiri ve özeleştiriler yer alıyor. Son dönemlerde siyasetçilerin de iş adamlarının söyleşilerinin ağırlığını 'ARAYIŞ’lar oluşturuyor...

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar