Sakıp Sabancı'nın kültürel mirası

Faruk ŞÜYÜN
Faruk ŞÜYÜN ODAK kitap@dunya.com

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı merhum Sakıp Sabancı’nın vefatının üzerinden on yıl geçti. Sabancı Center’da geçtiğimiz günlerde yapılan anma töreninde Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, konuşmasının bir bölümünü Sabancı Vakfı’na ayırdı. Sakıp Bey’in hayattayken, Sabancı Vakfı’nda bir fon oluşturduğunu, daha sonra ona ve üniversitede kurduğu fonlara hisse senetleri bağışladığını vurgulayan Güler Sabancı, şunları söyledi:

“Vakıf kanalı ile; kendisi ve aile fertleri adına yaptırılan çok sayıdaki kalıcı eserlere düzenli destekler verilmeye devam edilmektedir. Vefatından sonra, Mardin Sakıp Sabancı Kent Müzesi özellikle Dilek Sabancı’nın da desteği ile tamamlanmış ve Mardin’de eski şehrin değişimini tetiklemiştir. Protokolünü hastanede imzaladığı; Sakıp Sabancı Kandilli Eğitim ve Kültür Merkezi, 2007 yılında hizmet vermeye başladı. Sakıp Bey hayattayken tüm koleksiyonunu bağışlayarak, Atlı Köşk’te, Sakıp Sabancı Müzesi’nin Sabancı Üniversitesi’nin yönetiminde kurulmasını sağlamıştır. Kendisi, Sakıp Sabancı Müzesi'nin ileri müzecilik anlayışı ile yönetilmesini ve müzede uluslararası sergiler yapılmasını hep çok arzu etmiştir. Çok istediği Picasso Sergisi onun arkasından 6 ay sonra açılmış ve ülkemizin sınırlarını aşan bir başarıya imza atmıştır.”

Sakıp Bey’in kültürel miraslarından birisi de Sabancı Vakfı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Tiyatroları işbirliğiyle 16 yıldır düzenlenen Devlet Tiyatroları-Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali...

Festivalin açılış töreni için bulunduğumuz Adana’da sohbet ettiğimiz Güler Sabancı buradaki sözlerine merhum Sakıp Sabancı’nın bıraktığı bu mirasa da hep birlikte sahip çıktıklarını belirterek başladı ve “ne mutlu ki her yıl, barışın, dostluğun, anlayışın sahnesinde, Adana Tiyatro Festivali’nde buluşuyoruz” dedi.

Festivalin Adanalılar tarafından her yıl daha da artan bir ilgiyle kucaklandığını görmekten son derece memnun olduklarını kaydeden Sabancı, “Adanalılar bu işe bu kadar sahip çıkınca bizim için de her yıl daha iyisini yapmak, daha iyisini düşünmek bir görev oluyor” diye sözlerine devam etti.

Son yıllarda Seyhan Nehri’nde düzenlenen görkemli gösterilerle açılan Adana Tiyatro Festivali’nin bu yılki ilk etkinliğini, Türkiye’ye ilk kez gelen Fransız şov tiyatrosu Ilotopie’ye gerçekleştirdi.
“Suya Yansıyan Düşler” adlı gösteri, ateş şovu ve havai fişekler eşliğinde başladı. Gösteri kapsamında “Rüya” ve “Lunapark” temalı iki farklı geçit seremonisinde rengârenk karakterler, Seyhan Nehri’nde geçiş yaptı. Rüya seremonisinde; mitolojik figürler, şövalyeler, soytarılar, büyücüler, hayaletler, palyaçolar boy gösterirken, Lunapark seremonisinde ise günlük yaşamdan komik ve eğlenceli kesitler sunuldu. Havai fişekler eşliğinde sonlanan gösteri, Seyhan Nehri kıyılarını dolduran binlerce Adanalı tarafından izlendi.

Sabancı Vakfı’nın 40. yıldönümünde gerçekleştirilen bu seneki festivalde Türkiye’den 16, yurtdışından 5 tiyatro topluluğu, 21 farklı oyunu 45 temsilde sergileyecek. 16 Mayıs’a kadar sürecek olan etkinlikler için Adana’ya gidemiyorsanız, festival 5 temsil ile bu yıl da İstanbul’a ellerini uzatarak tiyatro severleri kucaklamaya hazırlanıyor.
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar