Seçimle ilgili haberlerde bir gezinti...

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Seçimle ilgili haberlere bağlı olarak ortam ilk 24 saatten farklı seyir izledi. Sonuçların alındığı ilk saatlerin ve ilk 24 saatin olumsuzluk ağırlıklı haberleri, kısa sürede yerini daha olumlu haberlere ve ortama bıraktı.

İlk sonuçların belli olduğunda “Koalisyon olasılığı” ortaya çıktığında parti sözcülerinin ilk demeçleri ağırlıklı olarak koalisyon konusunda “kırmızı çizgiler” ortaya koyar nitelikteydi.  “Biz koalisyonun dışındayız” “Şu partilerle asla koalisyonda yer almayız” gibi olumsuzluklar içeriyordu.

Bu seçimin ertesi sabahı piyasadaki olumsuz yansımada kendini gösterdi. Doların TL değeri 2.80’in üzerine fırlayarak rekor kırdı. Borsa yüzde 5 kayıpla 77 binlerin altına indi. Faiz 50 baz puanlık yükselişle yüzde 10’un üzerine çıktı. İpin ucunun kaçacağı korkusu hakim oldu...

Bu duruma iki tepki konuldu. Birisi Merkez Bankası’nın  bankaların euro, dolar için ödediği faiz oranlarını yarımşar puan indirerek, tepkisiz kalmayacağını göstermesiydi. İş dünyası temsilcileri de birbiri ardında verdiği demeçlerde, “Koalisyon” önerilerini belirtirlerken, “Erken seçim” in önde duran bir konu olmaması gerektiğini açıkladılar. Uluslararası kredi değerlendirme kurumu S&  P’un  “Seçim sonuçları Türkiye’nin notuna yönelik risk barındırmıyor” erken gelen açıklaması da buna eklendi. 

Merkez Bankası girişiminin ardından önceki gün öğleden sonra, piyasalar sakinleşti. Doların yükselişi, borsanın düşüşü frenlendi.

İlk demeçlerin olumsuzluğunu gören siyasiler de, verdikleri yeni demeçlerinde Koalisyon Hükümeti kurma yolunda daha olumlu bir söylem ortaya koydular. Sandıktan “Koalisyon önerisi çıktığını” içeren demeçler verdiler.

Davutoğlu, “Milletin mesajını kulakardı edemeyiz, küçümseyemeyiz. Halk ülkeyi yönetme sorumluluğunu bize verdi. Benim ülkeyi hükümetsiz bırakmama sorumluluğum var” diyerek, Hükümet kurma çabasını sürdüreceğini söyledi.

Kılıçdaroğlu, “Seçmen tek başına iktidar hakkı vermedi. Halk  uzlaşın Hükümet kurun, benim sorunlarımı Meclis’te çözün diyor” diyerek bu konuda arayışların gerekliliğini ortaya koydu.

Bahçeli, kendilerinin koalisyon konusunda  kırmızı çizgileri olduğunu, üç partinin kendi aralarında koalisyon kurabilmelerinin ise mümkün olduğunu  belirtti.

Demirtaş, “Vatandaş seçim sonuçlarına göre koalisyon dedi. İlk görünen görevi ilk iki partinin üslenip, AKP-CHP’nin koalisyon arayışı olmalıdır” diyerek konuya yaklaştı.

Piyasalar dün bu gelişmeleri “olumlu” algılayıp “koalisyon imkanını görünce” doların dün 15.30’da TL değeri  2.73 60 seviyesine gerilerken, Borsa endeksi de 78 bin 584 seviyesine yükselmişti. Seçim sonrasının piyasalardaki olumsuz rüzgarı durulmuştu. Koalisyon seçenekleri tartışılmaya başlanmıştı.

CNBC-E’nin koalisyon konusunda düzenlediği ankete katılanların koalisyon alternatifleri ne oranda  beklediğini ortaya koydu: AKP-CHP koalisyonu yüzde 35.71, AKP-MHP yüzde 21.43, CHP-MHP-HDP 14.7, CHP-MHP azınlık yüzde 2.16, CHP azınlık yüzde 2.16, AKP azınlık ve AKP-HDP yüzde sıfır. Erken seçim yüzde 11.29.
Evet, dün haberler arasında dolaşırken gördüklerim bunlar. Sanırım bir süre koalisyon konusundaki gelişmelerle ilgili haberlerle oturup kalkacağız gibi gözüküyor.
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar