Sektör temsilcileri yakınınca Davutoğlu’ndan moral veren açıklamalar

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

TOBB’un 8. Sektör Şura  toplantısına katılan, sorunlarını ve yakınmalarını dile getiren 40 sektör temsilcisinin açıklamalarını dinleyen Başbakan Davutoğlu, yaptığı açıklama ile  alacaklarını belirttiği önlemle iş dünyasına moral vermek istedi. 

TOBB’un 8. Türkiye Sektörel Ekonomi şurasında 40 sektör temsilcileri, yaşadıkları sorunları dile getirerek, yakınıp sektörleri için taleplerini dile getirdiler. 8 bakanıyla birlikte sektör temsilcilerini dinleyen Başbakan Davutoğlu, arkadaşımız Mehmet Kara’nın haberinde yer alan bilgilere göre, bir takım vergi ve maliyet indirimlerine yönelik idari düzenlemelerden söz ederek iş dünyasına moral verdi.

Davutoğlu, “Kamuoyunda olumsuz intiba yaratmak isteyenler var. Seçim yaklaştıkça ‘kriz’ söylemlerini kullanıyorlar. Türk ekonomisi krizde, krize girebilir, bir takım olumsuz sonuçlar olabilir diye özellikle çaba sarf edenler var. Bundan da popülizme giden çevreler var” diyerek uyarılarda bulundu. 

Ardından, cari açığı ve bütçe açığını bozucu hiçbir popülist duruma izin vermediklerini belirterek, “Sizlerden beklentimiz rasyonel reel ekonomiyi ayağa kaldıracak şekilde olumlu atmosferi yaymanız. Eleştirileriniz olursa dinleriz. Teklifleriniz olursa gereğini yaparız. Ama kim topluma karamsar bir hava vermek isterse, açık söyleyeyim, onun karşısında dururuz” değerlendirmesini yaptı.

Davutoğlu, Şurada atacakları adımlar konusunda bilgiler vererek iş dünyasına moral veren şu bilgileri sundu:
. Dayanıklı tüketim malları ile ilgili sektörlerden gelen ÖTV indirimleri konusuna sıcak bakıyoruz. Dayanıklı tüketim mallarında ÖTV indirilecektir. ÖTV indirimlerinde enerji verimliliği kriterini kullanacağız.
. OSB’lerde emlak vergisi oranlarına üst sınır getireceğiz. Yerel yönetimlerin OSB’lerde kafalarına göre, denetimsiz uygulamalarına son vereceğiz. Üretim maliyetlerini artırıcı uygulamaları önleyeceğiz. OSB’lere tanınan emlak vergisi istisnasını içeren bir kanun tasarısı TBMM’ne sunuldu.
. Bir akademisyen olarak bana göre, burslu okuyan öğrencilerden, KDV alınması diye bir şey olamaz, KDV uygulaması varsa önüne geçeriz. Daha fazla burs ve daha kaliteli öğrenci çekmeliyiz  
. Türkiye dış ticarete 9.4 milyar dolar navlun ödüyor. Bunun 7.8 milyar doları yabancı gemilere ödeniyor. Türk gemilerinin daha fazla pay alması için iki önemli program başlatıyoruz. Koster filosunun yenilenmesine Ulaştırma Bakanlığı döner sermayesinden hibe sağlandı. Yeni gemi yapımı için de Kredi Garanti Fonu’ndan garanti verilecek.
Başbakan Davutoğlu ayrıca kuruvazier turizminde maliyet düşürücü önlemler alınacağını, tıbbi cihaz alımlarında üniversite hastanelerinin ödeme gecikmelerini önlemek için ödemelerin SGK’ya kaydırılıp 2-3 yıla uzayan ödemeleri en fazla üç aya düşürüleceğini, katılım sermayedarı olan kişilerle ilgili vergi düzenlemeleri yapılacağını, sigorta eksperlerine de ücretli gibi vergi ödeme imkanı düzenlemesi yapacaklarını da açıkladı. Ülkemizde OSB’si olmayan iki ile Hakkari ve Artvin’e de OSB kurulması kararı aldıklarını da belirtti.

Bu açıklamaların iş dünyasına ne denli moral verdiğini önümüzdeki günlerde yapılacak yeni yatırımlardaki hareketlerde göreceğiz.

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar