Sosyal sorunlu mu? Sosyal sorumlu mu?

Ferit Barış PARLAK
Ferit Barış PARLAK AYRINTI ferit.parlak@dunya.com

Yerel seçimlerde son 20 yılın katılım rekoru kırılmış… Seçmenin yüzde 89.1’i sandık başına gitmiş… Bu rekorda, oy vermenin sosyal sorumluluğumuz olduğunu hatırlatan ve bu yolda ciddi çalışmalar yapan sivil toplum kuruluşlarının (STK) rolü büyük… 

★ ★ ★ 

Bu sonuçtan dersler çıkarmamız ve STK’ların rolünü / önemini daha da artırmamız gerekiyor… Görev ise STK yönetimlerine düşüyor… 

★ ★ ★ 

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu’nun (TİSK) Avrupa Komisyonu desteğiyle gerçekleştireceği ve 7 Nisan-1 Eylül tarihleri arasında yürüteceği “Herkes için Kurumsal Sosyal Sorumluluk” projesi, STK’lar adına “Nihayet” dediğim projelerden biri… Bu proje öncelikle STK’ların ne anlama geldiğini unuttuğumuz bir süreçte, STK’ların gücünü yeniden hatırlatacak… İkincisi ve daha da önemlisi sosyal sorumluluğun ne anlama geldiğini unuttuğumuz bir süreçte yeniden sosyal sorumluluklarımıza yönelmemizi hızlandıracak… Bu bir yarışma ama belli ki kaybedeni olmayacak… Sosyal sorumluluk projelerinden uzaklaşanlara, yapabileceklerini, somut örneklerle hatırlatmış olacak… 

★ ★ ★ 

Demokrasi… Hukukun üstünlüğü… İnsan hakları… Sosyal gelişim… Son yıllarda altını çizerek konuştuğumuz konular… Yarışmanın bu nedenle ayrı bir önemi olacak. Yumuşak karnımız olan konularda: Kamuoyu tartışmalarına aktif olarak katılmaya; Politika belirlemeye; Karar verme süreçlerinde etkin olabilmeye; Daha dinamik bir sivil toplum geliştirmeye, somut örneklerle katkı sağlayacak… 

★ ★ ★ 

STK’ların varlık sebebi de bu değil midir zaten? Neden vardır STK’lar? Adıyamanlı’nın, Üsküdarlı’nın, Çankayalı’nın, doktorun, avukatın, iş adamının, öğrencinin, çalışanın, eşcinselin, ateistin hakkını savunsun / hakkını arasın diye… Sorunları sıkıntıları analiz edip, çözmesi için doğru bir şekilde iktidara iletsin diye… Hükümetleri yenilikçiliğe yöneltsin, değişime ayak uydurtsun diye… Vatandaşların tamamının moralini / performansını / verimliliğini artırıp kalkınmayı / büyümeyi hızlandırsın diye… 

★ ★ ★

Yabancılar STK’ların görevini, “Devletin gücünün yetersiz kaldığı konularda araştırma, tesis ve hizmet sağlayarak devlet işlerindeki açığın ve gecikmenin kapanmasına yardımcı olmak; uzmanı oldukları alan / sektör / toplum temsilcilerinin seslerini duyurmalarını, sorumluluk almalarını ve devletle diyaloğa geçmelerini sağlamak. Bunu yaparken temsil ettiği kesimin gücünü kullanmak.” olarak özetliyor. Tüm dünyada demokratikleşmeye ve alansal / sektörel sorunların çözümüne katkı veriyor STK’lar… Hatta demokratikleşmenin ve ekonominin temelini oluşturuyor. Bizde ise tüm dikkatler STK’ların makamsal, yetkisel, siyasal ve finansal kapasitesi üzerinde yoğunlaşıyor. Bu nedenle STK içi ve STK’lar arası ilişkiler yeterince geliştirilemiyor, yetki çekişmeleri nedeniyle demokratikleşmede tersine yol alınıyor ve en önemlisi bu kuruluşlarımız vatandaş ile devlet arasında sağlıklı bir köprü kuramıyor. 

★ ★ ★ 

Başımızı ağrıtan / ağrıtacak olan yapıyı inşa etmemek adına, TİSK’in “Kurumsal Sosyal Sorumluluk Projesi” gibi projeler / uygulamalar önem arz ediyor ve diğer STK’lara da ‘model’ olması gerekiyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar