Terörün ket vurduğu 6. Bölge...

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Son teşvik düzenlemesinin ardından 6. Bölge illerinde geçmişle kıyaslanmayan bir yatırım istihdam ve  ihracat artışı ile canlanma yaşanmaya başlamıştı. Bölgede artan terör ile bölgede yatırımların bıçakla kesildiği sorunlar yaşandığı yurt haberler servisimizin altı ilin OSB başkanlarının değerlendirmelerini içeren haberinde ortaya konuluyor. Bölgede teröre bağlı olarak yaşanan sorunlar karşısında yaşadıkları olumsuzlukları Ankara’da Başbakan Davutoğlu’na sunan Güneydoğulu işadamları, “Bir yandan huzur ve güven ortamının sağlanması ve müzakere sürecinin devamı ve silahların susmasının öncelikleri olduğunu belirtirken, bir yandan da terörden kaynaklanan ekonomik durgunluk nedeniyle bölgenin afet bölgesi kapsamına alınmasını öneriyorlar.”

Habere bölgeden Diyarbakır, Van, Mardin, Batman, Gaziantep ve Şanlıurfa OSB Başkanları bölgelerinde teröre bağlı olarak yaşadıkları sorunları, Habur kapısının kapalı olmasının bölge ekonomisine vurduğu darbeyi dile getirerek, vakit geçirilmeden önlem alınmasını istiyorlar.

Bölge sanayicileriyle görüşen Başbakan Davutoğlu, “Terörle mücadele ve rehabilitasyon Eylem planı” içersinde  303 önlemin yer aldığını açıkladıktan sonra, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, konunun Bakanlar Kurulunda ele alındığını ana iskelete bağlı olarak 303 önlemin daraltıldığını acil, orta ve uzun vadeli olarak yapılacakların hazırladıklarını  Cuma günü açıklayacaklarını  söyledi.

Bölge işadamları 6. Bölge teşviklerinin yeni imkanlarla geliştirilmesinin ardından bölgede 4 yılda yatırımların 2.3 kat artarak 1.5 milyar liradan 3 milyar 473 milyon liraya yükseldiğini, istihdamda yüzde 24 artış sağlandığı, bölgenin ihracatının da 2014 yılında  yüzde 37 artışla 29 milyar dolara yükseldikten sonra, artan terör ve gümrük kapılarında yaşanan sorunlar sonrasında bütün OSB’lerde sorunlar yaşanmaya başladığını belirtiyorlar.

Diyarbakır OSB Başkan yardımcısı Abdülkadir Karavil organize bölgede kapasite kullanımının yüzde 25’lere kadar düştüğünü, yatırımlarını  yüzde 30 öz kaynak yüzde 70 banka kredisi ile yaparlarken, bankaların yeni kredi vermedikleri gibi verdikleri kredilerinde kapatılmasını istediklerini belirtiyor. Nakliye masraflarının yüzde 90 artığını, üretim düşüşünün istihdama yansıdığını, şu anda 10 firmanın kendlerine firmalarını satmak ve kapatmatk başvurusu yaptığını açıklıyor.

Van OSB Başkanı Şemsettin Bozkurt, 3 yıllık çatışmasızlık döneminde önemli oranda yatırım çektiklerini ama 6 aydır ticari hayatın tamamen durduğunu söylüyor. Deprem dönemi sonrasında  olduğu gibi KOSGEB kredilerinden yararlandırmalarını istiyor. Sicile bakılmadan küçük esnafa 30 bin, orta büyüklükteki işletmelere 100 bin, büyük işletmeler için 500 bin lira kredi uygulamasını talep ettiklerini açıklıyor. Habur kapasının kapatılmasından da etkilendiklerini belirtiyor. Mardin OSB Başkanı Nasır Duyar ise, sanayilerinin tarıma dayalı olduğu için çok etkilenmediklerini, buna karşılık yüzde 95 dış pazara çalıştıkları için Habur kapısının kapalı olduğu dönemden etkilendiklerini açıklıyor. 

Bölgenin bütün OSB Başkanları bölgelerinin farklılık taşıyan sorunlarını dile getirip, alınmasını bekledikleri özel önlemleri sıralıyorlar.

Bütün bu açıklamalar, Hükümetin açıklayacağı yeni önlemlerin teröre karşı yapılacakların yanında, her kentin OSB’leri için alınacak ekonomik önlemlerin de özel olarak detaylandırılmasının gerekli olduğunu ortaya koyuyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar