Turizmde tıkanık dönemde Didim'de yeni arayışlar

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Didim Belediyesi ve Turizm Araştırmaları Derneği (TURAD) cumartesi günü “Turizmin Geleceği Analogdan Dijitale Geçiş” isimli bir panelde iki oturumda Turizmin tıkanıklık yaşadığı bu dönemdeki sorunlarını ve Didim’in yeni turizm arayışlarını ele alıp tartıştılar.

Toplantıda yapılan konuşmalarda turizimde önnemli bir dönüşüm döneminin yaşanmakta olduğu  vurgulandı. Analog dönemdeki uygulamaların yerini hızla dijital uygulamalara bırakmakta olduğunun altı çizildi. Bunun sonucunda kitlesel müşteri arayışlarıın yerlerini, bireysel müşterilere, karar vericilere bıraktığı bir dönemin öne çıkmakta olduğu vurgulandı.

Bu konuya ele alırken turizm eski bakanı, TURAD Başkanı Bahattin Yücel, “Şimdi çok az sayıda tur operatörü kaldı ve onlar da ayakta kalmak için mücadele veriyor. Turizmin yolu artık internetten geçiyor” değerlendirmesini yaptı.

Didim Belediye Başkanı Deniz Atabay de konuşmasında ”Kendimizi sert bir şekilde eleştirerek analog çağda yakalayamadığımızı dijital çağda yakalamalıyız. Hiç bir kompleksimiz yok. Belediye olarak bazı şeyleri değiştirmek istiyoruz. Turizmin önderleri olan sizler, Didim’e bir turizm ilçesi olarak sahip çıkın, yol gösterin, destek verin” dedi. İlçe Kaymakamı İskender Yönder de değişimin farkında olmak gerektiğine işaret ederek, “Didim Turizm Ticaret Sersest Bölgesiyle ilgili bir çalışmamız var. Bununla olumlu sonuçlar alacağımızı düşünüyorum”açıklamasını yaptı.

TÜROFED Başkanı Osman Ayık ise rakamlar vererek turizmdeki gelişmeyi ortaya koydu. Ayık, Türkiye ve İspanya’nın sezonluk yaşadığını, dijitalleşmenin tur operasyonlarını zorlaştırdığını söyledi. Didim’in sahip olduğu çok önemli değerler olduğunu, tanıtımını bunlara dayandırması gerektiğini de belirtti.

DETUR Ceosu Firuz Ballıkaya,Tur operatörlüğünün neslinin tükendiğini belirterek, “Artık yolcunun gideceği kadar seyahat sunma imkanı var. Hizmetin tipini artık yolcu belirliyor. Şimdi çok az sayıda tur operatörü kaldı. Onlar ayakta kalma mücadelesi veriyor. Tanıtımlarda da önemli değişme söz konusu” bilgisini verdi.

Gazeteci Emin Çapa, dünyada artık ne olduğundan çok, nasıl algılandığının önemli olduğunun altını çizerek, “Turizm bölgelerinin bunu sağlayacak bir hikayeye ihtiyaçları var” dedi. Gazeteici Fehmi Köfteoğlu ise seyahatin 2. Dünya Savaşı sonrası turizme evrildiğini açaklayarak, tarihsel gelişimini anlattı. Gazeteci Serhat Ayan, dijital platformların artan öneminden söz edip, o platformda yer almak için Dudim’in elinde hikaye yaratacat olumlu unsurlar olduğunu belirtti.

TÜRSAB eski Genel Sekreteri Caner Şaka, deniz turizminin ihmal edildiğini belirterek tarihsel gelişimini ele aldı,”Tarihte var olan inovatif yapıyı günümüzde ete kemiğe büründürerek yeniden dağerlendirmeliyiz” dedi.

Dr. Yaşar Safkan, sayısallaşma hakında bilgi verip, yanlışlardan sakınarak turizmcilerin bu alanda program kullanmalarının önemine değindi.    

FEST Turizm yöneticisi Faruk Pekin, güneş, deniz, kum turizminin kültür turizminden daha kırılgan ve ucuz olduğunu, getirisi daha az kırılgan ve daha yüksek getirisi olan kültür turizminde hikayenin önemli olduğunu söyledi. Bu bakımdan Didem’in elinde Apollon, Artemis ve Apollon Miletos ilişkilerinin hikayelerinin bulunduğunu, Apollon Tapınağı’nın da turizm için önemli bir imkan yarattığını belirterek Didim'de kültür turizmini önde tutan bir çalışma önerdi.

Didim’deki turizm paneli hem turizmin yaşadığı değişimin ortaya konulması, hem de Didim’in kültür değerlerinin önemsenmesi bakımından faydalı bir sonuç verdi.
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar