Zamanlı ve ihtiyaç olan faydalı bir çalıştay

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Üç bakanın Lütfi Elvan, Naci Ağbal ve Bülent Tüfenkci Fikir Sofrası Düşünce Platformu'nun düzenlediği, doğru zamanlı ve faydalı “Yeni Türkiye ve Ekonomide Güçlü Kalkınma Modeli Çalıştayı” na katılarak, yaptıkları konuşmalarda, ekonomimizin tasarruftan maliye politikalarına, yurtdışı tanıtımdan serbest ticaret bölgeleri oluşturulmasına, eğitim sorununa bir çok konuya değinerek, geleceğe dönük düşüncelerini açıkladılar. Demokrasinin daha da güçlendirileceğinin altını çizdiler. Yapısal reformların gerekliliğini belirtiler. 

Lütfi Elvan, çalıştay kapsamında STK’lar ve iş dünyasının görüşlerini alıklarını belirterek tasarruf artırıcı bir öneriyle ilgili olarak, “Tasarruf artırıcı tedbirler aldık, ancak bunlara ilaveten bir banka genel müdürümüz ‘Yapı Tasarruf Sandığı’ oluşturulmasını önerisini getirdi. Bankacılık alanına yönelik öneri Bankalar Birliği'nin kapsamlı bir çalışma yapması gereken bir konu” diyerek düşük tasarrufun artırılması için önemli bir öneri olduğunu açıkladı.

Elvan, yatırım döneminde geriye dönük uygulamaların gündeme gelmesi konusunda, “Bu uygulamalara bürokraside yaşanan bazı sıkıntılar neden oluyor. Özellikle bu hususu gözden geçirmelmiyiz” diyerek bürokraside iş süreçlerinin gözden geçirilerek dünyadaki değişime iş dünyasının ayak uydurmasına karşın bürokrasinin engel olmasının önünün alınacağını açıkladı. Elvan, KOBİ’lerin verimliliğinin düşük olduğunu, artırılması gerektiğini, buna bağlı olarak mesleki eğitime önem verilmesinin özel kesim tarafından da önemsenmesinin altını çizdi. Ana mesaj olarak ekonominin sağlam temellere oturulduğunu, yapısal reformların mutlaka devam etmesi gerektiğini belirtti. 

Naci Ağbal da yapısal reformların gerekliliğini belirtirken, “Bir ülkede para ve maliye politikaları ne kadar güçlü olursa olsun bunlar tek başına ekonomiyi sürdürülebilir kılamaz. Bu nedenle yapısal refom ajandasının mutlaka güçlendirilmesi gerekir” önerisini dile getirdi. Ağbal, kamu maliyesi reformu ve kamu yönetim reformunun önemli olduğunu belirterek, “Türkiye’nin büyümesinde güçlü iç talep ve tüketim önemli bir yer tutuyor, bununla birlikte özel sektör yatırımları ve ihracatın Türkiye’nin rekasbetçi büyümesi içinde yatırım ve ihracatın çok daha fazla önem kazandığını” dile getirdi. 

Ağbal, kadın girişimciliğinin ve istihdamının artırılmasının önemini de açıkladı.Ülkemizin algısını bizim yaratmamız gerektiğini ve yartırm bankacılığının güçlendirilmesi gerektiğine de değindi. 

Bakan Tüfenkci, çalıştayda serbest üretim bölgelerinin değil,serbest ticaret merkezlerinin kurulmasının istendiğini açıkladı. Özellikle yurtdışında üretim yapıp, yurt dışında mağazalarında mal sevkiyatı yapanların çifte vergilendirilme uygulaması eleştirisi üzerine, çifte vergilendirmenin sonlandıracağını belirtti. Turquality’nin genişletilip yaygınlaşmasının, navlun desteğinin, kredi garanti fonunun işlevsel olabilmesi için bir düzenleme yapılması, Eximbank ve Kalkınma Bankası’nın proje desteklerini artıracak şekilde yeniden düzenlenmesinin istendiği konularının Çalıştay’da yer aldığını belirtti. 

Görüldüğü gibi üç bakanın katıldığı çalıştay, katılımcı bir yöntemle iş dünyasıyla görüş alışverişinde bulunulmuş. Faydalı bir diyalog ortaya çıkmasının yannında üç bakan da çeşitli konular yanında yapısal reformların önemine değinmişler. Yapısal reformlara ihtiyacımız ortaya konulmuş. Bu tür ekonomi yönetimi, iş dünyasının bir araya geldiği toplantılar çok önemli. Sorunların daha net ortaya konulmasına ve sağlıklı çözümler üretilmesine imkan sağlayacağına inanıyorum.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar