Ziynet eşyası üzerindeki ÖTV yükü değişti

Hasan AKDOĞAN
Hasan AKDOĞAN GÜMRÜK VE DIŞ TİCARET hakdogan@akddenetim.com

Kamuoyunda ‘’Torba Yasa’' tasarısı olarak bilinen 6552 sayılı Kanun'la Özel Tüketim Vergisi Kanunu'nda da (ÖTV) değişiklikler getirmiş bulunuyor. Kamu alacaklarına yeni düzenlemeler getiren torba tasarının belki de en sürpriz maddelerinden birisini de inci ve kıymetli taşlar ile bunlardan mamul eşya üzerindeki yüzde 20'lik ÖTV'nin tamamen kaldırılmasıdır. 

ÖTV Kanunu'na ekli I, II, III sayılı listeler ile akaryakıt ürünleri, LPG, petrol türevleri, yağ, madeni yağ solvent,  doğalgaz,  kayıt ve tescile tabi hava, kara, deniz taşıtları, alkollü içki, kolalı içecekler, sigara ve tütün mamulleri ve IV sayılı liste ile de ÖTV tabi diğer ürünler kapsamında havyar, ıtriyat ve parfümeri ürünleri, kürkten giyim eşyası, muzır neşriyat yayınları, kristal sofra ve  mutfak eşyaları, inci ve değerli taşlar ve bunlardan mamul ziynet eşyaları(değişiklik öncesine kadar), ses ve görüntü cihazları, beyaz eşyalar, cep telefonları, eğlence merkezleri için oyun eşyası, işlenmiş fildişi, mercan, sedef gibi maddelerden mamul eşya çeşitli oranlarda vergiye tabi tutuluyor. 

Torba yasa olarak adlandırılan 6552 sayılı Yasa ile ‘’inci ve değerli taşlar ve bunlardan mamul ziynet eşyalarını’’ kapsayan gümrük tarife pozisyonlarının, IV sayılı listeden çıkarılmak sureti ile söz konusu eşyalar için ÖTV vergi yükümlülüğü sona erdirilmiş bulunuyor.

Son duruma göre, İnci, kıymetli ve yarı kıymetli taşlar ve bunlardan mamul eşyadan  ÖTV’nin kaldırılmış olması gerçeği;  inciden, kıymetli taşlardan, sentetik veya terkip yoluyla elde edilen kıymetli ve yarı kıymetli taşlardan mamul saat kayışlarının sınıflandırılmasının yapıldığı  9113 tarife pozisyonu üzerinden IV sayılı listede %20 oranında özel tüketim vergisi uygulaması devam ediyor. Aynı şekilde ÖTV Kanunu IV sayılı listenin incelenmesi ile işlenmiş fildişi, kemik, bağa, boynuz, çatallı boynuz, mercan, sedef ve yontulmaya elverişli diğer hayvansal maddeler ile bu maddelerden eşyada ÖTV uygulamasının devam ettirildiği  görülüyor. 

Nihai tüketiciyi ilgilendiren şahsi ziynet eşyasında durum

Tarife mantığına göre 7101 ile 7103 pozisyonlarında sınıflandırılan inci ve kıymetli taşlarımız, henüz ziynet eşyası aşamasına gelmemiş durumda bulunmasına karşın,  bu aşamayı geçerek şahsi ziynet eşyası ve diğer dekoratif eşya olarak 7116 pozisyonunda yer buluyor. 

Şahsi ziynet eşyası ve diğer dekoratif eşyadan ne anlamamız gerekir?  Bu tür eşya kapsamında adi metaller, fildişi, ağaç,  plastik gibi zeminle üzerine mıhlanmış veya takılmış tabii veya kültür incileri, kıymetli veya yarı-kıymetli taşlar içeren eşya belirtilebilir.  Büyüklükleri, kalitesi, şekilleri ve diğer hususları itibariyle bir tasnife tabi tutulmak suretiyle hazır eşya haline getirilmiş inciler veya kıymetli taşlar bu gruba dahildir. 

Antika ziynet eşyaları

Koleksiyoncu eşyası ve antika eşyaları tarife cetvelinin 97. Faslında sınıflandırılmış oluyor. 97.06 pozisyonunda,  eskiliği 100 yılı aşan ve faslın daha önceki pozisyonlarda yer almayan türden bütün antika eşyalar yer alıyor. Bu gibi eşya, değerlerini, eskiliklerinden ve dolayısıyla nadir oluşlarından alıyor. Yüz yılı aşan inciden kolye, küpe, elmastan gerdanlık bu pozisyonda sınıflandırılması gerekiyor.

Bu konularda, Gümrük ve Ticaret Başmüfettişi Abdullah Özgür’ün kitabına ve makalelerine başvurularak daha detaylı bilgilere sahip olunabilir.
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar