100. Yılında Orta Anadolu Ekonomik Forumu yapılıyor

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Cumhuriyetimizin temelinin atıldığı ilk adımlar içinde yer alan Sivas Kongresi’nin 100. Yılı “Orta Anadolu Ekonomi Forumu” ile kutlanıyor. Bu nedenle Sivas’la ilgili bazı düşüncelerimi paylaşmak istedim.

Sivas DÜNYA Gazetesi olarak hep mercek altında tutuğumuz ilgi odağımızda ki bir kent olmuştur. Sivas Anadolu Sanayileşmesinin odağı olan bir kenttir. 4-5 Eylül günleri Sivas Kongresi’nin 100. Yıldönümünde, Sivas Valiliği ile Ethem Sancak Yatırım ve Özgencil Organizasyon ortaklığında “Orta Anadolu Ekonomik Forumu düzenlenecek. Forumda 30’a yakın bilim adamı ve uzman Sivas’ı her boyutuyla ele alacaklar.

Ben de kongrenin 100. Yılı nedeniyle Sivas’la ilgili bazı düşüncelerimi aktarmak istiyorum:

Sivas 10 bin yıllık geçmişi olan 8 uygarlığın yaşadığı bir kent. Adı Sivastia’/Yüce anlamından geliyor.

Kentin ekonomik anlamda dört özelliği öne çıkıyor:

- Yol ağları üzerinde durması: Şimdi KAP otoyolu ve Yüksek Hızlı Tren ile bu bağ daha derin bir anlam kazanacak.

- Maden zenginliği: Demir, krom gibi madenlerin yanında sölestin, strosiyim gibi madenlerinde ilde bulunması önemli potansiyel oluşturuyor. Bu nedenle artık kentte bir maden borsası düşünülmelidir. Bunun yanı sıra sedef tedavisindeki dünyada tek olan 4 SPA yatağı sağlık turizmine davetiye çıkartmaktadır.

- Sivas’ta hep kamu öncülüğü söz konusudur: 1900’de kurulmuş Vilayet Sanat Evi ve Cumhuriyet döneminde kurulan Cer Atölyesi devlet/millet beraberliğinin verileceği olumlu gelişmelerin iyi örnekleridir.

- Hep ilklerin kenti: Uzunyayla’da atçılık, Hafik’te sığırcılık, Ulaş’ta koyun ve kangal ıslah oluyor, Ülkenin ilk anlamlı işçi şirketi ESTAŞ Ekstrantik Sanayiide ilkler arasında saymalıyım.

Forumdan beklediğim sonuç Sivas’ı geleneksel toplum aşamasından gelişmeye hazırlık toplum aşamasına dönüştürmenin yol haritasının ipuçlarını vermesi.

Bunun için kararlı bir ekonomi politika uygulanmasıyla sermaye ithali ile yatırımların hızlandırılması gerekiyor. Ekonomi politika çerçevesi 11. Kalkınma Planı’nda ihracat yapan sanayi modeli olarak belirlendi. Bu anlamda Sivas Sanayi Odası eski başkanı dostum Osman Yıldırım’ın 2005 yılında kurduğu Anadolu Tıp Teknolojileri fabrikasının lens üretimi bu alanda iyi bir örnek. Ama bütün bunlar için süreklilik ve devamlılık olması gerekir.

Yoksa ateş harlanmadan söner. Kentte başarısız örneklerden de ders çıkarılması gerekir. Cumhuriyetin kurulmasının önemli adımlarından Sivas Kongresi topu topu 8 gün sürmüştür. Ancak Mustafa Kemal’in 105 gün süren Sivas görüşmeleri “Zihinsel alt yapısının” ne kadar sağlam temellere oturduğunu bizleri gösterir.

Anadolu coğrafyasında “Batı için Doğunun/Doğu için Batının kapısı olan” bu kentin öneminin Forumda ortaya konulacağına inanıyorum. Kentin yetiştirdiği büyük ozan Şarkışla’lı ozan Aşık Veysel’in iyimserlik ve barış içeren felsefesinin, bu Foruma ve Sivas’a hakim olmasını özlemle diliyorum. DÜNYA gazetesi olarak Sivas’taki gelişmeleri izlemeye ve duyurmaya devam edeceğiz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar