20 Eylül’de bir günlük grev çağrısı

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Greta Thunberg’ün başlattığı iklim için cuma grevi, 15 Mart'ta, 131 ülkede, 1 milyon 789 bin 235 öğrencinin katılımıyla gerçekleşti. Şimdi bazı aydınlar, ihtiyarları ve gençleri 20 Eylül’de dünya çapında iklim sorunu için bir günlük greve çağırıyorlar. Güneş enerjisinin ucuzladığını belirterek fosil yakıttan kurtulunabileceğini belirtiyorlar.

Greta Thunberg’ün okulda geçen ekim ayında başlattığı iklim için cuma grevi hareketi dünyada her geçen hafta artarak yayıldı; 15 Mart Cuma günü, 131 ülkede, 2 bin 359 okulda, 1 milyon 789 bin 235 öğrencinin katıldığı dev bir eyleme dönüştü. Şimdi, ihtiyar ve gençlerin katılımı için bir grup aydın, 20 Eylül’de dünya çapında bir günlük grev çağrısında bulundular.
Naomi Klein, Bill McKibben ve diğerleri imzasıyla yapılan çağrıda şöyle deniliyor:
“Basamağı tırmandırıyoruz. Bir günlüğüne bize katılın. 20 Eylül’de dünya çapında grev çağrısında bulunuyoruz. Geleceğimizi sağlama almanın yegâne yolu, gündelik hayatın akışını bozmaktan geçiyor.

Başımızdaki belaları çözmeyi okul çocuklarına bırakmakta temel bir haysiyetsizlik var. Yetişkinlerin yetişkin gibi hareket etmesinin zamanı artık geldi.”

Bu konuda 24 Mayıs günü Guardian’da yayınladıkları makalede, bu grevin tarihi bir dönüm noktası olacağı belirtilerek şöyle deniliyordu:

“20 Eylül’de, dünyanın dört bir yanında okul grevleri yürütmekte olan gençlerin talebi üzerine bizler de iş yerlerimizden ve evlerimizden çıkıyor, hepimizin önündeki en büyük var oluş tehdidi olan iklim krizine karşı harekete geçilmesini talep etmek üzere bir günümüzü sokaklarda geçiriyoruz. Sizin anlayacağınız bir günlük iklim grevi bu, sonuncusu da olmayacak. Bunun tarihte bir dönüm noktası haline getireceğimiz umudundayız.”

Makalede bu tür eylemlerin tek başına yeterli olmadığı belirtiliyor ve iyi olan gelişmelerin altı çiziliyor, umut öne çıkarılıyor:

“Şunun gayet iyi bilmekteyiz ki ister bu grev olsun, isterse bir haftalık uluslararası iklim eylemi olsun, tek başına olayların yönünü değiştiremeyecektir. İyi haber şu ki artık ihtiyaç duyduğumuz teknolojiye sahibiz. Güneş panellerinin fiyatı son 10 yılda yüzde 90 düşmüş durumda. Ayrıca onları çalıştıracak politikaları da biliyoruz. Gezegenin dört bir yanında her yerde yeşil yeni düzenin bir versiyonu ortaya konmakta. Fosil yakıtların yerini hızla güneş ve rüzgâr gücünün almasını ve bununla atbaşı gidecek şekilde kaliteli işlerde istihdam sağlanmasını, güçlü yerel ekonomilerin sağlam ve istikrarlı hâle getirilmesini öngören yasalar teklif ediliyor. Fosil yakıt endüstrisinin derine gömülü yerleşik muhalefetine karşı bu yasaları var güçleriyle savunan çoğu gepegenç olan insanları saygıyla selamlıyoruz.”

Ülkemizde de dünyadaki iklim eylemlerinin duyurusunu ve desteklenmesini Açık Radyo yayınlarıyla gerçekleştiriyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar