2017’de FED ön planda olacak

Yeşim SARIŞEN
Yeşim SARIŞEN YAPI KREDİ YATIRIM

Geçtiğimiz hafta yurtdışı piyasalarda Noel tatili öncesi zayıf hacimli yatay bir eğilim etkiliydi. Trump’ın ABD başkanı seçilmesinin ardından başlayan ralli gücünü korurken, hisse senetlerinde sınırlı kar satışları görüldü. Şahinleşen FOMC sonrasında yükseliş eğilimini sürdüren ABD tahvil faizleri dengelendi. Gelişmekte olan piyasalarda FOMC açıklamalarından sonra yaklaşık yüzde 3 geri çekilen MSCI EM Endeksi’nde de yatay eğilim hakim oldu. MSCI gelişmekte olan/gelişmiş ülke rasyosu Mayıs 2016 sonrası en düşük seviyede işlem görüyor. Yurtiçi piyasalarda ise 72.000 ana desteği üzerinde kısa vadeli yükseliş hareketinin etkili olduğu BIST-100 endeksi kar satışları ile 77.000 desteğine doğru geri çekildi. MSCI Türkiye/GOP rasyosu Temmuz ayı sonrası en yüksek seviyede. TL’de ise yatay eğilim ön planda. Türk lirası döviz sepeti 3.58-3.61 bandında yatay hareket ediyor.

Hafta genelinde takip edilecek makro verilerin başında Japonya’da enflasyon, ABD’de tüketici güven endeksi, konut verileri ve Chicago PMI, yurtiçinde ise Para Politikası Kurulu (PPK) özeti ile dış ticaret verisi geliyor. Ancak yılbaşı tatili öncesi zayıf hacimli volatil bir döneme girdik ve makro verilerin piyasalar üzerindeki etkisi sınırlı yönde kalabilir.

Şahinleşen FOMC sonrasında FED’in faiz artış hızı, özellikle faize ve dolardaki güçlenmeye duyarlı, dış finansman ihtiyacı yüksek, kırılgan gelişmekte olan ülkeler açısından önemini koruyabilir. Bu doğrultuda Çin piyasalarındaki gelişmeler başta olmak üzere, FED faiz artış hızı, Avrupa’da gerçekleşecek Almanya, Fransa seçimleri (), Avrupa bankacılık sektörü, “Brexit” süreci, yurtiçinde ise başkanlık/referandum konusu 2017 yılında piyasalarda takip edilecek önemli gündem başlıkları olarak sıralanabilir.

Diğer taraftan kredi derecelendirme kuruluşları Türkiye’nin ülke notu değerlendirme takvimini açıkladı. Buna göre S&P 5 Mayıs 2017 ve 3 Kasım 2017’de , Fitch ise 27 Ocak 2017 ve 21 Temmuz 2017’de Türkiye ile ilgili değerlendirmelerini açıklayacak. Moody’s ise ise henüz tarih açıklamadı.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar