2019 beklenti raporları ikinci çeyrekte düşüş, büyümede toparlama bekliyor

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Geçen yılın dolardaki oynaklık nedeniyle yeterince 2019 beklentileriyle ilgili değerlendirmelerle karşılaşmıyoruz. Arkadaşımız Jülide Yiğittürk Gürdamar piyasalar ve yatırımcılar için üç yatırım kurumunun 2019 yılı raporlarının verilerini haberinde derlemiş.

2019 yılı için ekonomik kurumlar bir yandan içerde alınacak kararları, Merkez Bankasının faiz kararlarının ne olacağını, faizlerin ve enflasyonun seyrini merak ediyorlar. Bir yandan da Trump’ın açıklamaları ve FED faizlerinin gelişmelerini merak ediyorlar. Bunda geçen yıl gözler sürekli büyük bir oynaklık içindeki dolar kurunun kendilerini şaşkına çevirmesi ve tahminlerden ağızlarının yanması da etkili. Bu yüzden 2019 için öngörülerde bulunanların sayısı iyice azalmış durumda.

Arkadaşımız Jülide Yiğittürk Gürdamar, piyasalara ve yatırımcılara yön gösterici olmak için üç yatırım kurumunun Deniz Yatırım, Garanti Yatırım ve Gedik Yatırımın 2019 yılı stratejik raporlarından yaptığı değerlendirmeye haberinde yer veriyor. Raporlarda ortaya çıkan ortak görüşe göre enflasyonun yılın ikinci yarısında yüzde 16 seviyesine ineceğini, büyümede de toparlama olacağı bilgilerini aktarıyor.

Raporlarda doların TL değerinin en düşük 4.90, en yüksek 6.10-6.30 seviyesinde ortalama 5.70-580 seviyesinde seyretmesinde beklentisi dile getiriliyor. Borsa’nın 100 binin üzerinde seyretmesi beklentisinin yanı sıra, enflasyonun ise yılın ikinci yarısında yüzde 20’lerden yüzde 15-16 seviyesine ineceği düşüncesini ortaya koyuyorlar.

Yatırım kurumlarının raporlarında ayrıca, son dönemde art arda not düşüren değerlendirme kurumları Standard and Poors, Moody’s ve Fitch‘ten olumsuzluk ve not indirimlerimi beklemediklerini, belli gelişmeler ışığında Moody’sten notta iyileşme olabileceği de bir raporda yer alıyor. Aynı şekilde Merkez Bankası politika faizinin de seçim sonrası indirim olabileceği tahmini yapılıyor.

Bu raporların yanı sıra FED çevrelerinden gelen haberler de ABD’de bu yıl faiz artırımlarının sınırlı olacağını belirtirken bunun bizim içinde olduğumuz gelişmekte olan ülkeler açısından da olumlu olacağı yorumları da yapılıyor.

Son dönemdeki bütün değerlendirmelerde, ikinci çeyrekten itibaren ekonomimizde olumlu gelişmeler olacağı bilgisiyle, yılın ikinci yarısının daha iyi geçeceği tahminlerine ortaya konuluyor.
Ben de buna katılırken, böyle bir olumlu gelişmeye ekonomimizin ihtiyacı olduğunun altını çiziyorum.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar